07 mei 2024

Emily Nenni - Drive & Cry

Emily Nenni blijft heel ver verwijderd van de moderne countrypop uit Nashville en overtuigt met een traditioneel klinkend countrygeluid en vooral met een stem die is gemaakt voor dit soort muziek
Emily Nenni maakte behoorlijk wat indruk met haar vorige album On The Ranch, maar het deze week verschenen Drive & Cry is nog een stuk beter. Het nieuwe album van de muzikante uit Nashville, Tennessee, klinkt in muzikaal opzicht veelzijdiger, neemt wat vaker gas terug en is bovendien prachtig geproduceerd. Het heeft allemaal een positief effect op de stem van Emily Nenni die nog beter is gaan zingen. De Amerikaanse muzikante heeft een stem die gemaakt lijkt voor traditionele countrymuziek en die op Drive & Cry nog wat makkelijker binnen komt dan op het vorige album. Emily Nenni doet in Nashville nadrukkelijk haar eigen ding en dat levert een uitstekend album op.De Amerikaanse muzikante Emily Nenni bracht in 2018 al eens een album in eigen beheer uit (Hell Of A Woman), maar ze verdiende haar plekje in de spotlights met het in het najaar van 2022 uitgebrachte On The Ranch, dat stevig werd bewierookt door de internationale muziekpers en een opvallend brede groep liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek. Dat was op zich best bijzonder, want de muzikante uit Nashville, Tennessee, maakte op On The Ranch behoorlijk traditionele Amerikaanse rootsmuziek met vooral invloeden uit de country en de honky tonk en dat zijn genres die niet altijd in brede kring worden geprezen. 

Zelf ben ik ook zeker niet vies van het wat modernere geluid dat tegenwoordig uit Nashville komt, maar de verleidingskracht van het album van Emily Nenni was groot. Het ruwe en met veel gitaren, de dobro en de pedal steel ingekleurde geluid op het album klonk onweerstaanbaar lekker en Emily Nenni beschikt over een stem die is gemaakt voor traditionele countrymuziek. Ook ik was daarom uiteindelijk vol lof over On The Ranch, waardoor ik heel nieuwsgierig was naar het nieuwe album van de Amerikaanse muzikante. 

Op Drive & Cry gaat Emily Nenni in eerste instantie verder op de weg die werd ingeslagen op haar vorige album. Direct vanaf de eerste noten zit er lekker veel vaart in de muziek van Emily Nenni, dringen de gitaren en de pedal steel zich genadeloos op en klinkt de muzikante uit Nashville als een countryzangeres uit vervlogen tijden. Door de zang klinkt ook Drive & Cry weer als een album dat vele decennia oud zou kunnen zijn, maar oubollig klinkt het geen moment. 

Emily Nenni maakte haar vorig album in haar vorige thuisbasis in Colorado, maar kon dit keer in Nashville beschikken over geweldige muzikanten en over producer John James Tourville, die een aantal leden van zijn band The Deslondes naar de studio in Nashville haalde. John James Tourville en de uitstekende muzikanten die op het album zijn te horen hebben Drive & Cry voorzien van een wat veelzijdiger geluid met een grotere rol voor de piano en het is een geluid waarin vergeleken met On The Ranch veel vaker gas wordt teruggenomen. 

Het is een geluid waarin de kracht van de stem van Emily Nenni nog beter tot zijn recht komt, want de Amerikaanse muzikante kan niet alleen genadeloos uithalen, maar kan ook prachtig ingetogen zingen. Zeker in de meer ingetogen tracks herinnert Emily Nenni aan Patsy Cline en andere grote countryzangeressen uit het verleden, maar ze klinkt ook als de 100% country variant van Kacey Musgraves, wat moet worden gelezen als een groot compliment. 

De geweldige stem van Emily Nenni bezingt, zoals het hoort in het genre, de nodige persoonlijke ellende, maar de geweldige zang op Drive & Cry slaat zich ook als een warme deken om je heen. Dat doet ook het gitaarwerk, dat met name wanneer gesoleerd mag worden van hoog niveau is, net als de rest van de bijzonder fraaie klanken op het album. 

Met On The Ranch liet Emily Nenni anderhalf jaar geleden nadrukkelijk van zich horen, maar op haar nieuwe album laat ze horen dat ze nog veel beter kan. Ze doet dit met een album dat mijlenver is verwijderd van alle hippe countrypop zoals deze momenteel in Nashville wordt gemaakt, maar ook een ieder die normaal gesproken minder is gecharmeerd van traditioneel klinkende Amerikaanse rootsmuziek, zou zomaar als een blok kunnen vallen voor de vocale en muzikale charmes van de zeer getalenteerde Emily Nenni. Erwin Zijleman

De muziek van Emily Nenni is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://emilynenni.bandcamp.com/album/drive-cry.


Drive & Cry vanEmily Nenni is verkrijgbaar via de Mania webshop: