28 mei 2024

Finom - Not God

Sima Cunningham en Macie Stewart maakten muziek als OHMME, maar duiken nu op als Finom, dat met het door Jeff Tweedy geproduceerde Not God een serie aantrekkelijke songs met een bijzondere twist aflevert
Finom uit Chicago laat zich op Not God vooral beïnvloeden door indierock, maar de muziek van Sima Cunningham en Macie Stewart kan ook folky klinken. De twee Amerikaanse muzikanten maakten al bijzondere muziek onder de naam OHMME en klinken ook op het debuutalbum van Finom zeker niet alledaags. Het door Wilco’s Jeff Tweedy geproduceerde album is een album zonder opsmuk, maar er gebeurt ook altijd iets bijzonders in de songs van Sima Cunningham en Macie Stewart. Dat bijzondere komt met enige regelmaat van het gitaarwerk op het album en nog vaker van de stemmen van de twee, die tekenen voor mooie maar ook bijzondere harmonieën. Het levert een album op dat zeker aandacht verdient.



Not God van Finom zette ik deze week in eerste instantie alleen op mijn lijstje omdat het album is geproduceerd door Wilco voorman Jeff Tweedy. Dat is nog zeker geen garantie op een goed album, maar het is op zijn minst een interessant gegeven. De naam Finom deed bij mij geen belletje rinkelen, maar de namen van de twee leden van het duo uit Chicago kwamen me wel bekend voor. Dat is ook niet zo gek, want Sima Cunningham en Macie Stewart maakten tot voor kort muziek onder de naam OHMME en haalden met het bijzondere Fantasize Your Ghost in 2020 zelfs mijn jaarlijstje. 

Macie Stewart leverde aan het eind van 2022 ook nog eens een fraai soloalbum (Mouth Full Of Glass) af, maar continueerde de samenwerking met Sima Cunningham vervolgens onder de naam Finom. Met OHMME maakten de twee muzikanten uit Chicago behoorlijk experimentele muziek al tekenden ze ook voor fraaie melodieën en prachtige harmonieën. Het is een omschrijving die met een beetje fantasie ook op gaat voor het debuutalbum van Finom, dat wat mij betreft ook best onder de naam OHMME had kunnen worden uitgebracht. 

Not God opent met een puntige popsong met een strak ritme, avontuurlijke percussie, de op bijzondere wijze samenvloeiende stemmen van Sima Cunningham en Macie Stewart en vooral door wat vervormd gitaarwerk, dat lijkt geïnspireerd door het gitaarwerk dat is te horen op de albums die David Bowie in de jaren 70 in Berlijn maakte. Het is een song van het soort waarop Sima Cunningham en Macie Stewart het patent hebben en dat zijn songs die kunnen worden omschreven als aanstekelijke popsongs met een bijzondere twist. 

Door die bijzondere twist zijn het zeker geen alledaagse popsongs, maar ontoegankelijk zijn de popsongs van Finom zeker niet. Wanneer het vervormde gitaarwerk plaats maakt voor warm klinkend akoestisch gitaarwerk is de muziek van het duo uit Chicago zelfs zeer toegankelijk te noemen, zeker wanneer Sima Cunningham en Macie Stewart ook nog eens goed zijn voor mooie harmonieën, zoals in het prachtige Dirt. 

Jeff Tweedy heeft de kracht van de stemmen van Sima Cunningham en Macie Stewart goed ingeschat, want ze staan vooraan in de mix. De klanken op de achtergrond zijn betrekkelijk elementair, maar veel meer hebben de songs van Finom ook niet nodig. Jeff Tweedy heeft het allemaal vakkundig geproduceerd en haalde zoon Spencer naar de studio voor het drumwerk. Dat drumwerk is fraai en inventief, maar wat mij betreft springt, naast de stemmen van Sima Cunningham en Macie Stewart, vooral het gitaarwerk in het oor. 

Het is gitaarwerk dat de songs op Not God ruw en stekelig maakt, maar het is ook gitaarwerk dat het debuutalbum van het duo uit Chicago voorziet van een eigenzinnig eigen geluid. Veel songs op het album bevatten minstens een aantal bestanddelen uit de indierock, maar Sima Cunningham en Macie Stewart kunnen ook uit de voeten met een meer ingetogen folksong als de titeltrack van het album. 

Not God van Finom is een album dat zeker bij eerste beluistering wat elementair en mogelijk ook niet heel bijzonder klinkt, maar ik was eigenlijk direct gecharmeerd van het wat ruwe geluid van Sima Cunningham en Macie Stewart en vind het album beter worden naarmate ik het meerdere keren heb gehoord en de bijzondere twist van het duo aan de oppervlakte komt. OHMME is niet meer, leve Finom. Erwin Zijleman

De muziek van Finom is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse duo: https://finom.bandcamp.com/album/not-god.


Not God van Finom is verkrijgbaar via de Mania webshop: