23 mei 2024

Ani DiFranco - Unprecedented Sh!t

De eigenzinnige Amerikaanse muzikante Ani DiFranco werkt op haar nieuwe album Unprecedented Sh!t samen met producer BJ Burton, wat weer een compleet nieuw geluid toevoegt aan haar unieke oeuvre
Na het geweldige Revolutionary Love uit 2021 keert Ani DiFranco terug met Unprecedented Sh!t, dat aanmerkelijk zwaarder op de maag ligt. Producer BJ Burton heeft het geluid op het album hier en daar op bijzondere wijze vervormd, terwijl de songs van Ani DiFranco alle kanten op gaan. Unprecedented Sh!t vraagt hierdoor aanzienlijk meer van de luisteraar dan het vorige album van de Amerikaanse muzikante, maar Ani DiFranco doet nu eenmaal waar ze zin in heeft en dat is ook de kracht van haar muziek. Unprecedented Sh!t moet je net als een aantal andere Ani DiFranco albums wat vaker horen, maar ook dit keer valt er veel op zijn plek in haar eigenzinnige muziek.De Amerikaanse muzikante Ani DiFranco was haar tijd aan het eind van de jaren 80 ver vooruit. In een tijd waarin de macht van platenmaatschappijen nog heel groot was en muziek alleen via fysieke geluidsdragers kon worden aangeschaft, besloot ze om alles in eigen hand te nemen. Ze begon haar eigen platenlabel en maakte vervolgens ook alleen maar de muziek die ze zelf wilde maken. Het titelloze debuutalbum van Ani DiFranco verscheen in 1990 en sindsdien is een enorme stapel albums verschenen. 

Ani DiFranco viel in eerste instantie op met vrij ruwe folksongs en vooral met teksten waarin ze geen blad voor de mond nam en met name het uiteenlopende onrecht dat vrouwen wordt aangedaan genadeloos aan de kaak stelde. De muziek van Ani DiFranco was direct vanaf haar debuutalbum interessant, maar vanaf Not A Pretty Girl uit 1995 maakte ze haar eerste in alle opzichten geweldige album. 

Sindsdien waren zeker niet al haar albums even goed, maar Ani DiFranco weet je altijd te verrassen en heeft inmiddels flink wat albums op haar naam staan die ik niet graag had willen missen. De muziek van de Amerikaanse muzikante werd met name aan het begin van dit millennium steeds diverser en verrijkt met invloeden uit met name de funk en de jazz. Ani DiFranco omringde zich op haar albums steeds vaker met legendarische muzikanten en maakte muziek die veel complexer was dan haar ruwe folksongs uit haar beginjaren. 

Met het prachtige Revolutionary Love maakte Ani DiFranco in 2021 wat mij betreft een van haar allerbeste albums. Het is een album met een aangename soul en jazz vibe, maar ook invloeden uit de folk en pop komen in ruime mate aan bod. Deze week keert de Amerikaanse muzikante, die inmiddels al flink wat jaren in New Orleans woont, terug met Unprecedented Sh!t. 

Ze had wat mij betreft nog best een album in de stijl van Revolutionary Love mogen maken, maar Ani DiFranco zoekt nu eenmaal altijd naar vernieuwing. De mate van vernieuwing is op Unprecedented Sh!t behoorlijk groot, want het album klinkt als geen enkel ander album van haar hand. Ani DiFranco produceerde haar meeste albums zelf, maar op haar nieuwe album werkt ze samen met producer BJ Burton, die werkte met Bon Iver, maar die ook de laatste twee albums van Low produceerde. 

De albums van Low waren albums die opvielen door een geluid vol vervormde elektronica. Ook Unprecedented Sh!t is voorzien van een geluid dat af en toe wat tegen de haren instrijkt, maar de vervorming van gitaren, elektronica en vocalen is wel veel minder extreem dan bij Low en is in een deel van de songs ook afwezig. 

Ani DiFranco schreef de songs voor haar nieuwe album tijdens de coronapandemie en het zijn songs die waren bedoeld voor meerdere projecten. Unprecedented Sh!t schiet mede hierdoor alle kanten op, van ingetogen folksongs tot behoorlijk experimentele songs, waardoor het in combinatie met de bijzondere klanken van BJ Burton zeker geen makkelijk album is. 

Bij eerste beluisteringen van het album verlangde ik vooral hevig naar het geluid van Revolutionary Love, maar uiteindelijk viel er toch wel het een en ander op zijn plek en hoor je ook wel flarden van de eerdere muziek van de Amerikaanse muzikante. Of Unprecedented Sh!t gaat behoren tot mijn favoriete Ani DiFranco albums zal de tijd leren, maar de Amerikaanse muzikante verdient hoe dan ook respect voor haar eindeloze eigenzinnigheid. Erwin Zijleman

De muziek van Ani DiFranco is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://anidifranco.bandcamp.com/album/unprecedented-sh-t.


Unprecedented Sh!t van Ani DiFranco is verkrijgbaar via de Mania webshop: