22 mei 2024

Ana Egge - Sharing In The Spirit

De van oorsprong Canadese singer-songwriter Ana Egge brengt met Sharing In The Spirit alweer haar dertiende album uit en weet het hoge niveau en de diversiteit van haar laatste paar albums makkelijk vast te houden
Ik vond de albums van Ana Egge altijd wel interessant, maar met name haar laatste paar albums vind ik echt heel erg goed. Ook het deze week verschenen Sharing In The Spirit is weer een uitstekend album van de singer-songwriter die een groter publiek verdient dan ze momenteel heeft. Op haar nieuwe album kan Ana Egge zowel uit de voeten met ingetogen folk- en countrysongs als met net wat steviger klinkende songs en in beide gevallen overtuigt ze makkelijk met haar mooie stem en de aantrekkelijke klanken van de muzikanten die haar omringen. Ana Egge is bovendien een uitstekend songwriter en schrijft ook nog eens teksten die ergens over gaan.



Ana Egge brengt inmiddels al een kleine dertig jaar albums uit, maar heel bekend is ze nog altijd niet. De in Canada geboren, maar in de Verenigde Staten opgegroeide singer-songwriter maakt al sinds de jaren 90 prima albums. Het zijn albums met vooral invloeden uit de folk en country en het zijn albums die in kwalitatief opzicht altijd een heel behoorlijk niveau vast weten te houden. Het zijn ook wel wat degelijk klinkende albums, waardoor de albums van Ana Egge er voor mij nooit echt uitsprongen of er in ieder geval niet makkelijk uitsprongen. 

De afgelopen jaren bevallen de albums van Ana Egge me echter uitstekend. White Tiger (2018), Is It the Kiss (2019) en Between Us (2021) staken wat mij betreft alle drie ruimschoots boven het maaiveld uit en dat geldt ook weer voor het deze week uitgebrachte Sharing In The Spirit. Ook op haar dertiende album laat Ana Egge dat weer horen dat ze een uitstekende songwriter en een prima zangeres is. 

Haar vroege albums klonken zoals gezegd wat degelijk en dat geldt misschien ook wel voor het nieuwe album. Sharing In The Spirit is geen album dat in muzikaal opzicht heel veel nieuwe dingen doet, maar dat is ook niet altijd nodig. Op haar nieuwe album laat Ana Egge horen dat ze binnen de Amerikaanse rootsmuziek met heel veel genres uit de voeten kan en binnen al deze genres authentiek kan klinken. 

Het album opent met lekker gruizige rootsrock, die opvalt door fraaie koortjes en langzaam maar zeker ontsporend gitaarwerk. Het smaakt naar meer, maar in de tweede track verruilt Ana Egge de elektrische gitaren voor de pedal steel en de viool en wordt de rootsrock ingewisseld voor country. En zo wordt er vaker geschakeld tussen ingetogen en net wat uitbundiger klinkende muziek. 

In muzikaal opzicht is het niveau ook dit keer hoog en ook de zang van Ana Egge maakt makkelijk indruk. Ana Egge woont al geruime tijd in Brooklyn, New York, maar in haar muziek hoor je vooral het zuiden van de Verenigde Staten. Na rootsrock en country biedt Sharing In The Spirit ook ruimte aan folk, terwijl ook invloeden uit de soul en pop hun weg hebben gevonden naar het album. 

Mede dankzij de fraaie productie van Lorenzo Wolff, die als studiotechnicus werkte voor Taylor Swift, klinkt de instrumentatie op Sharing In The Spirit prachtig en dat geldt ook voor de stem van Ana Egge. De instrumentatie klinkt in alle songs op het album zeer smaakvol en kleurt, meer dan in het verleden, ook wel wat buiten de lijntjes, waardoor het album meer is dan een degelijk klinkend rootsalbum. 

Ana Egge zal misschien niet direct de aandacht trekken, maar de sterke songs op Sharing In The Spirit en de fraaie muzikale en vocale inkleuring moeten een breder publiek aan kunnen spreken dan Ana Egge tot dusver trekt. Zelf ben ik zoals gezegd zeer te spreken over haar laatste paar albums en ook het bij vlagen net wat steviger klinkende Sharing In The Spirit, dat afsluit met een prachtige versie van Sinéad O'Connor’s The Last Day of Our Acquaintance, overtuigde mij weer makkelijk. 

De albums van Ana Egge zijn de laatste jaren ook nog eens albums die nog een flinke tijd beter worden, wat het interessant maakt om het album meerdere keren te beluisteren voor het vellen van een definitief oordeel. Het biedt ook de mogelijkheid om wat beter te luisteren naar de teksten, die deels persoonlijk van aard zijn, maar ook de grote maatschappelijke thema’s niet uit de weg gaan. Erwin Zijleman


Sharing In The Spirit van Ana Egge is verkrijgbaar via de Mania webshop: