08 mei 2024

Hana Vu - Romanticism

Hana Vu trok de aandacht met haar vorige album Public Storage, maar schaart zich met het uitstekende Romanticism met overtuiging onder de smaakmakers binnen de indiepop en indierock van het moment
De Amerikaanse muzikante Hana Vu bracht al op haar veertiende haar eerste muziek uit, maar liet op het eind 2021 verschenen Public Storage horen dat het een goed idee was om haar vanaf dat moment in de gaten te houden. De belofte van het vorige album komt er uit op het deze week verschenen Romanticism dat in alle opzichten stappen zet. De zang van Hana Vu is mooier en melodieuzer en dat geldt ook voor haar songs, die nog altijd vrij donker gekleurd zijn, maar bijzonder lekker in het gehoor liggen. Het is dringen binnen de indiepop en indierock, maar Hana Vu laat op Romanticism een aantrekkelijk eigen geluid horen dat niet onder doet voor dat van de beteren in het genre.Hana Vu dook aan het eind van 2021 op met het album Public Storage, dat volgde op een aantal (mini-)albums die ze als tiener maakte. Het als het officiële debuutalbum van de Amerikaanse singer-songwriter met Vietnamese wortels gepresenteerde Public Storage trok in eerste instantie vooral de aandacht met de wat onsmakelijke cover, maar bleek vervolgens ook in muzikaal opzicht interessant. 

Hana Vu slaagde er in om aanstekelijke indie popsongs te combineren met het nodige muzikale lef en een bijzondere stem, waardoor ik liefhebbers van het genre adviseerde om het album van Hana Vu uit de overvolle vijver met jonge vrouwelijke singer-songwriters in het indie segment te vissen. Public Storage was niet over de hele linie goed, maar de pieken waren wat mij betreft hoog genoeg om de muzikante uit Los Angeles uit te roepen tot belofte. 

Die belofte moet worden waargemaakt met het deze week verschenen Romanticism, dat in ieder geval is voorzien van een wat aansprekendere cover. Ook in muzikaal opzicht heeft Hana Vu stappen gezet. Romanticism is voorzien van een verzorgder en wat consistenter geluid, maar klinkt gelukkig nog altijd anders dan de meeste andere albums in het genre. 

Dat is voor een belangrijk deel de verdienste van de stem van Hana Vu. De Amerikaanse muzikante trok op Public Storage al de aandacht met een bijzonder stemgeluid, maar is op haar nieuwe album beter gaan zingen. De zang op het album klinkt krachtiger en donkerder dan de fluisterzang die domineert in het genre, maar Hana Vu zingt op haar nieuwe album zeer melodieus. 

Dat melodieuze hoor je ook terug in de songs op het album, die van een consistentere kwaliteit zijn dan op het vorige album. Het zijn songs die aansluiten bij de indiepop en indierock van het moment, maar de songs van Hana Vu hebben nog altijd iets eigenzinnigs. Het zijn nog altijd wat donker getinte songs, die vooral gaan over het proces van volwassen worden, dat Hana Vu inmiddels heeft doorgemaakt. 

Romanticism is, net als zoveel andere albums in het genre, een ‘coming of age’ album, maar de muzikante uit Los Angeles kiest wel haar eigen weg. Net als op haar vorige album slaagt Hana Vu er in om aanstekelijke songs met een ruw en eigenzinnig randje te schrijven. Veel songs neigen meer naar indierock dan naar indiepop, maar Romanticism heeft wel de zoete verleiding van indiepop en het pure en oprechte van indiefolk. 

De Amerikaanse muzikante deed net als op haar vorige album heel veel zelf, maar trok wel de mij niet bekende Jackson Phillips aan als co-producer van het album. Het levert een fraai geluid op, waarin de gitaren en de synths nadrukkelijk aanwezig zijn, maar de bijzondere stem van Hana Vu steeds vooraan staat. Romanticism is een album dat makkelijk de aandacht trekt met aantrekkelijke songs, maar deze songs winnen ook nog een tijd aan kracht. 

Hana Vu moet concurreren met een heel legioen jonge vrouwelijke singer-songwriters met een voorliefde voor indie en een niet heel zonnige kijk op het leven, maar met de kwaliteit van het uitstekende Romanticism moet ze een eind kunnen komen. Public Storage vond ik aan het eind van 2021 vooral een charmant en beloftevol album, maar met Romanticism laat Hana Vu horen dat ze een album kan maken dat in kwalitatief opzicht met de besten mee kan. Erwin Zijleman

De muziek van Hana Vu is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://hanavu.bandcamp.com/album/romanticism.


Romanticism van Hana Vu is verkrijgbaar via de Mania webshop: