01 mei 2024

MacKenzie Porter - Nobody's Born With A Broken Heart

De Canadese muzikante MacKenzie Porter heeft zes jaar gewerkt aan haar tweede album en levert met Nobody's Born With A Broken Heart een zeer aangenaam en in kwalitatief opzicht uitstekend countrypop album af
Vorig jaar verschenen flink wat uitstekende countrypop albums, waarop Amerikaanse rootsmuziek en pop mooi in balans waren. Dit jaar is de spoeling vooralsnog wat dun, maar Nobody's Born With A Broken Heart van MacKenzie Porter is in het genre een prima album. De van oorsprong Canadese MacKenzie Porter gaat al even mee, maar levert met Nobody's Born With A Broken Heart een zeer volwassen album af. Het is een album waarop ze makkelijk overtuigt als zangeres, maar ook in muzikaal, productioneel en compositorisch opzicht is het tweede album van MacKenzie Porter een album dat er mag zijn en dat zeer in de smaak zal vallen bij liefhebbers van de betere countrypop.


Een blik op de cover van Nobody's Born With A Broken Heart van MacKenzie Porter maakt direct duidelijk in welk genre we dit album moeten plaatsen. De cover van het album ademt immers Nashville countrypop en dat is ook precies wat je krijgt wanneer je het album beluistert. 
Nu is er Nashville countrypop in twee soorten. Aan de ene kant is er de aalgladde pop met een nauwelijks te onderscheiden vleugje country, maar aan de andere kant is er ook de dichter tegen de Amerikaanse rootsmuziek aanleunende variant met een aangenaam laagje pop. 

Voor de laatstgenoemde variant heb ik de afgelopen jaren een enorm zwak ontwikkeld. Vorig jaar verschenen er uitstekende albums in het genre van onder andere Morgan Wade, Alana Springsteen, Ashley Cooke, Elle King en natuurlijk Megan Moroney, die met haar debuutalbum Lucky zelfs de top vijf van mijn jaarlijstje haalde. 

Op basis van de cover had ik MacKenzie Porter eerlijk gezegd ingedeeld bij de minder interessante countrypop variant, maar dat bleek al snel onterecht. MacKenzie Porter klinkt op haar album als een muzikante die in het diepe zuiden van de Verenigde Staten is opgegroeid op een streng dieet van traditionele Amerikaanse rootsmuziek. Dat laatste kan nog altijd het geval zijn, maar de wieg van MacKenzie Porter stond niet in het zuiden van de VS maar in Canada. 

In haar vaderland timmerde ze als tiener aan de weg als actrice, maar haar hart lag bij de muziek. Dat leverde tien jaar geleden al een titelloos debuutalbum op dat in Canada zeer succesvol was en dat album krijgt nu eindelijk een vervolg met Nobody's Born With A Broken Heart. 

De Canadese muzikante, die een paar jaar geleden is neergestreken in Nashville, Tennessee, heeft zes jaar gewerkt aan haar tweede album. In die jaren zorgde de coronapandemie voor de nodige vertraging en MacKenzie Porter kreeg ook haar eerste kind. Op haar 34e is ze echter klaar om uit te groeien tot een van de grote sterren binnen de countrypop. 

Dat doet ze met een ambitieus album, want Nobody's Born With A Broken Heart bevat maar liefst negentien songs en bijna een uur muziek. In die negentien songs laat MacKenzie Porter horen dat ze een prima zangeres is en over een stem beschikt die gemaakt is voor het genre en op fraaie wijze country en pop combineert. 

De Canadese muzikante schreef mee aan de meeste songs op het album, maar vertrouwde ook voor een deel op de kwaliteiten van gelouterde songwriters uit Nashville. Dat hoor je, want Nobody's Born With A Broken Heart staat vol met bijzonder lekker in het gehoor liggende songs. Het zijn songs die door de van oorsprong Canadese producer Joey Moi zijn voorzien van een blinkend laagje pop, maar net als de bovengenoemde zangeressen uit 2023 stopt MacKenzie Porter wat mij betreft voldoende Amerikaanse rootsmuziek in haar songs. 

Ze laat zich binnen de Amerikaanse rootsmuziek breed beïnvloeden wat een gevarieerd album oplevert, dat me meer dan eens doet denken aan het door mij zo geliefde Lucky van Megan Moroney. Natuurlijk moet je tegen Nashville countrypop en geijkte thema’s als foute mannen en mislukte liefdes kunnen om te houden van Nobody's Born With A Broken Heart van MacKenzie Porter, maar als je dit doet heb je met het tweede album van de Canadese muzikante een van de beste countrypop albums van 2024 in handen. Erwin Zijleman

Voor een fysiek exemplaar van het album van MacKenzie Porter ben je vooralsnog aangewezen op de website van de Canadese muzikante: https://mackenzieporterstore.com.