31 mei 2024

Rowena Wise - Senseless Acts Of Beauty

Aan jonge vrouwelijke singer-songwriters met een voorliefde voor indie(rock) geen gebrek op het moment, maar inmiddels durf ik wel te concluderen dat Rowena Wise er met haar debuutalbum uit springt deze week
Dat ook aan de andere kant van de wereld geweldige muziek wordt gemaakt laat de Australische muzikante Rowena Wise horen op haar debuutalbum Senseless Acts Of Beauty. Het is een album met een aantal folky tracks, maar de muzikante uit Melbourne maakt toch vooral indierock. Door de songs live in de studio te spelen heeft het album een bijzondere energie en klinken de songs heerlijk ruw. Het zijn songs die zijn ingekleurd zonder poespas, wat de zeggingskracht van de songs verder vergroot. Rowena Wise beschikt ook nog eens over een hele mooie stem, die van een prima album een prachtalbum maakt. Echt een zeer aangename verrassing uit Australië.



Rowena Wise is een muzikante uit het Australische Melbourne (tegenwoordig ook wel aangeduid met de originele naam Naarm), die deze week debuteert met Senseless Acts Of Beauty. In eigen land wordt ze inmiddels gezien als een grote belofte voor de toekomst, maar een stap buiten de landsgrenzen is, zeker in het overvolle genre waarin Rowena Wise opereert en het grote aantal nieuwe albums van het moment, niet eenvoudig. 

Senseless Acts Of Beauty krijgt hier vooralsnog helaas niet veel aandacht, maar ik vind het persoonlijk een erg interessant album. Het is een album met een aangename ruwe energie, die mede is verkregen doordat de songs op Senseless Acts Of Beauty live in de studio en in één take werden opgenomen. Rowena Wise kon hierbij een beroep doen op de Australische producer Robert Muiños, die eerder werkte met onder andere Julia Jacklin en ook het album van Rowena Wise prachtig heeft geproduceerd. De Australische muzikante werkte hiernaast met haar vaste ritmesectie, waarna de pedal steel een deel van de open ruimte mocht inkleuren. 

Het ruwe karakter van het album wordt verstrekt door de persoonlijke teksten van Rowena Rise, die op haar debuutalbum een verbroken liefdesrelatie achter zich laat en weer overeind krabbelt, een proces dat overigens meerdere jaren heeft beslaan. De Australische muzikante heeft zich voor haar debuutalbum naar verluidt laten beïnvloeden door de Britse en Amerikaanse folk uit de jaren 60 en 70 die ze in haar jeugd met de paplepel kreeg ingegoten. 

De songs op Senseless Acts Of Beauty hebben in een aantal gevallen inderdaad een folky karakter, maar het zijn songs die makkelijk opschuiven richting met name de indierock van het moment. Gitaren staat centraal in het geluid van Rowena Wise en het zijn gitaren die zich soms beperken tot vrij elementaire gitaarlijnen, zoals in de prachtige openingstrack, maar die ook vol kunnen klinken of wat steviger uit kunnen halen. 

Rowena Wise zet zowel akoestische als elektrische gitaren in op haar album en met name in het laatste geval kunnen haar songs op een overigens fraaie wijze ruw en stekelig klinken. Dit wordt versterkt door het live-geluid van het album en door de rest van de instrumentatie waarop het predicaat “less is more” van toepassing is. Rowena Wise houdt duidelijk niet van opsmuk en heeft de instrumentatie van haar songs in de meeste gevallen teruggebracht tot de essentie, wat de kracht van deze songs versterkt. Heel af en toe hoor ik wat van een jonge PJ Harvey, maar op Senseless Acts Of Beauty is Rowena Wise vooral zichzelf. 

Ze tilt het album vervolgens nog een flink stuk op met ijzersterke zang, die zowel krachtig als emotievol klinkt en die track na track bovengemiddeld goed is. Het ruwe en indringende karakter van de songs van de Australische muzikante, de zeer trefzekere instrumentatie en de prachtige zang zorgden er in mijn geval voor dat het debuutalbum van Rowena Rise er makkelijk uitsprong deze week, maar dat ik het album überhaupt vond was min of meer een toevalstreffer. Ik hoop dat Senseless Acts Of Beauty de komende tijd veel meer aandacht gaat trekken, want het zou echt doodzonde zijn als dit zeer overtuigende debuutalbum uit het verre Australië hier tussen wal en schip valt. Erwin Zijleman

De muziek van Rowena Wise is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Australische muzikante: https://rowenawise.bandcamp.com/album/senseless-acts-of-beauty.