31 mei 2024

Lynne Hanson - Just A Poet

Lynne Hanson maakt inmiddels al heel wat jaren uitstekende albums en ook Just A Poet valt weer op door een fraai en rijk gitaargeluid, mooie en doorleefde zang en een serie zeer gevarieerde en aansprekende songs
Lynne Hanson wordt hier en daar de Canadese “Queen Of Americana” genoemd. Deze eretitel verdient ze niet vanwege haar bekendheid, maar wel vanwege de hoge kwaliteit van haar albums. Ook haar nieuwe album Just A Poet kan zich in kwalitatief opzicht weer meten met het beste dat in het genre verschijnt. Samen met producer en multi-instrumentalist Jim Bryson heeft Lynne Hanson een prachtig klinkend album gemaakt, waarop de gitaren domineren. Het past prachtig bij de stem van de Canadese muzikante, die een ruw randje op haar stembanden heeft en fraai wordt ondersteund op de achtergrond. De aansprekende en tijdloze songs op het album zijn de kers op de taart.



De Canadese singer-songwriter Lynne Hanson debuteerde in 2006 met het album Things I Miss en heeft inmiddels een mooi stapeltje albums op haar naam staan. In mijn beleving is de muzikante uit Ottawa sinds haar debuutalbum goed voor kwalitatief hoogstaande albums, maar toch wel enigszins tot mijn verbazing heb ik alleen het in 2020 verschenen Just Words gerecenseerd op de krenten uit de pop. Dat is vooral verbazingwekkend omdat ik haar albums River Of Sand uit 2014 en Uneven Ground uit 2017 best vaak heb beluisterd en hoog heb zitten. 

Mede hierdoor schreef ik het deze week verschenen Just A Poet als een van de eerste albums op voor een plekje op de krenten uit de pop. Dat dit terecht bleek was vrijwel onmiddellijk duidelijk, want zoals in mijn beleving levert Lynne Hanson albums van hoge kwaliteit af. De muziek van de Canadese muzikante wordt op haar bandcamp pagina aangeprezen met de volgende woorden: “Roots music, rough-around-the-edges folk. Canadian songwriter Lynne Hanson prefers “porch music with a little red dirt.” Hanson's songs are like a favorite pair of jeans. They're faded and worn through in spots, with a bit of honestly-acquired grit ground into the seams.” Nu vind ik dit soort aanprijzingen over het algemeen nogal onzinnig, maar de beschrijving van de muziek van Lynne Hanson is wat mij betreft treffend. 

Lynne Hanson maakt Amerikaanse rootsmuziek met een ruw randje en het is Amerikaanse rootsmuziek die onmiddellijk vertrouwd klinkt. Het ruwe randje komt van de stem van Lynne Hanson, die ook op Just A Poet weer mooi en met veel gevoel zingt. De zang op het album is echt bijzonder mooi en overtuigt nog wat meer wanneer de muzikante uit Ottawa wordt bijgestaan door een aantal bijna even mooie stemmen op de achtergrond. 

Ook de instrumentatie op het album draagt bij aan het ruwe randje in de muziek van de Canadese singer-songwriter. Lynne Hanson werkt op haar nieuwe album samen met de eveneens Canadese muzikant en producer Jim Bryson, die ik vooral ken van zijn werk met Kathleen Edwards, maar ook een aantal soloalbums op zijn naam heeft staan. Lynne Hanson en Jim Bryson hebben Just A Poet voorzien van een door gitaren gedomineerd geluid, met hier en daar fraaie bijdragen van de Wurlitzer en de Mellotron. 

Het gitaargeluid op het album is vooral ingetogen, maar direct in de openingstrack vliegt het gitaarwerk ook heerlijk uit de bocht. Door het gitaargeluid zal Just A Poet zeer in de smaak vallen bij liefhebbers van wat stevigere Amerikaanse rootsmuziek. Het doet me af en toe denken aan de muziek van Lucinda Williams en ook wel wat aan de muziek van Eilen Jewell, al is dit in beide gevallen geen heel treffend vergelijkingsmateriaal. De eerder genoemde Kathleen Edwards komt misschien nog het meest in de buurt, maar de muziek van Lynne Hanson kan ook prima op zichzelf staan. 

In muzikaal en vocaal opzicht is het smullen en ook met de kwaliteit van de songs op Just A Poet is helemaal niets mis. De songs van de Canadese muzikante klinken zoals gezegd direct bekend in de oren en hierdoor misschien wat gewoon en dit is misschien ook direct de reden dat Lynne Hanson nog niet in brede kring is omarmd. Just A Poet bevat een dozijn aansprekende songs, maar je hoort pas hoe goed ze zijn wanneer je er wat beter naar luistert. Hierdoor heb ik in het verleden uiteindelijk nog flink wat albums van Lynne Hanson opgepakt, maar Just A Poet verdient echt onmiddellijk de aandacht. Erwin Zijleman

De muziek van Lynne Hanson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://lynnehanson.bandcamp.com/album/just-a-poet.