08 mei 2024

Steve Albini (1962-2024)

Surfer Rosa van Pixies, Pod van The Breeders, Liar van The Jeus Lizard, In Utero van Nirvana, Transmission van Low, I Am van Scout Niblett, Magnolia Electric Co. van Songs: Ohia, Run to Ruin van Nina Nastasia, Tweez van Slint, Over The Sun van Shannon Wright, Life Metal van Sunn O))) en Rid Of Me van P.J. Harvey. Het zijn maar een aantal van de mij dierbare albums die Steve Albini produceerde. 

Als we kijken naar de albums waarvoor hij tekende voor de mix is de lijst nog veel langer. Steve Albini werkte ongeveer aan 1.000 albums. Hordes muzikanten, onder wie ook Nederlandse bands als Caesar en The Ex, namen muziek op in de Electrical Audio van Steve Albini in Chicago en vaak nam hij zelf plaats achter de knoppen. 

De Amerikaanse producer en studiotechnicus zette met name in de jaren 90 een ruw en direct rockgeluid op de kaart en veranderde de rockmuziek. Waar de meeste producers hun stempel op een album willen drukken, zag Steve Albini het als zijn taak om het geluid van een band zo natuurgetrouw mogelijk vast te leggen.

Voordat Steve Albini bekend werd als producer timmerde hij aan de weg als muzikant met bands als Big Black, Rapeman en Shellac. Laatstgenoemde band was de laatste tijd weer actief, werkte aan een album en ging touren. Het komt abrupt tot stilstand, want Steve Albini overleed gisteren op slechts 61-jarige leeftijd. De muziekwereld is een groot muzikant, studiotechnicus en producer armer. Erwin Zijleman