05 mei 2024

Chantal Acda & The Atlantic Drifters - Silently Held

Chantal Acda laat ook op haar nieuwe album Silently Held weer horen dat ze een zangeres van wereldklasse is, wat fraai wordt onderstreept door een legioen topmuzikanten die van hetzelfde niveau zijn
Chantal Acda woont al jaren in Antwerpen, maar mag vanwege haar geboortegrond ook een van de beste Nederlandse zangeressen van het moment worden genoemd. Dat liet ze al horen op haar vorige albums, maar het is nog wat duidelijker te horen op Silently Held, dat werd gemaakt met een aantal topmuzikanten die zijn samengekomen in de band The Atlantic Drifters. Deze band tekent voor een bijzonder subtiel en wat jazzy geluid dat opvalt door de talloze fraaie accenten die aan de oppervlakte komen. Het past allemaal prachtig bij de stem van Chantal Acda, die nog mooier zingt dan op haar vorige albums. Het levert een album op dat overloopt van kwaliteit en dat je alleen maar ademloos kunt beluisteren.Chantal Acda werd geboren in het Brabantse Helmond, maar haar muzikale carrière kreeg een vliegende start vanuit Antwerpen, nadat ze een album van de Vlaamse band Isbells had voorzien van werkelijk prachtige achtergrondvocalen. Antwerpen is nog altijd de thuisbasis van de Nederlandse muzikante, die de afgelopen tien jaar een even mooi als fascinerend oeuvre heeft opgebouwd. 

Dat deed ze met een handvol wonderschone albums onder haar eigen naam, maar ze maakte ook een bijzonder fraai album met Bruno Bavota en maakte samen met Eric Thielemans en Walkabouts voorman Chris Eckman bovendien twee uitstekende albums met de gelegenheidsband Distance, Light & Sky. Chantal Acda is bij het grote publiek helaas nog altijd niet heel bekend, maar in kringen van muzikanten wordt haar stem uitvoerig geprezen, waardoor ze er keer op keer in slaagt om aansprekende muzikanten aan zich te binden. 

De muzikante uit Antwerpen duikt deze week op met een nieuw album, Silently Held. Op de cover van het album prijkt niet alleen de naam van Chantal Acda, maar ook die van haar band The Atlantic Drifters. Dat is niet zomaar een band, want ook dit keer heeft Chantal Acda een beroep gedaan op een aantal muzikanten van naam en faam. 

De band van Chantal Acda bestaat op het nieuwe album uit meestergitarist Bill Frisell, drummer Eric Thielemans, pianist Jozef Dumoulin, bassist Thomas Morgan, saxofonist Colin Stetson en multi-instrumentalist Shahzad Ismaily. Dat is een band waarvan de meeste muzikanten alleen maar kunnen dromen en het is een band die op Silently Held tekent voor een prachtig subtiel geluid. 

Dit geluid wordt verder verfraaid door de blaasinstrumenten van Joachim Badenhorst, Niels Van Heertum en Kurt Van Herck, waarna alles is geproduceerd door de onder andere van Adrianne Lenker bekende Philip Weinrobe en de mix werd verzorgd door de al even gelouterde Phill Brown. 

Er ontbreekt vervolgens nog maar één ding aan alle muzikale en productionele weelde op Silently Held en dat is een zangeres van wereldklasse. Het is een rol die Chantal Acda ook op dit album met verve vervuld. De Nederlandse zangeres zingt met enorm veel gevoel en precisie en beschikt over een van de mooiste stemmen die ik ken. 

Het is een stem die zich op Silently Held aanpast aan de muzikale setting, want de uiterst subtiele klanken van de fantastische muzikanten die Chantal Acda op het album omringen vragen om ingetogen en breekbare zang. De fraaie klanken en de wonderschone stem van Chantal Acda vloeien op Silently Held prachtig samen en versterken elkaar op fascinerende wijze. 

Silently Held is met de ingetogen en vaak wat jazzy klanken geen album dat makkelijk een heel groot publiek gaat aanspreken, maar het is wel een album dat in kwalitatief opzicht ver boven het maaiveld uit steekt. Silently Held bevat negen wat langere tracks en het zijn tracks waarin zowel de muzikanten als Chantal Acda zelf de tijd en ruimte krijgen om te excelleren. En dat doen de topmuzikanten en de topzangeres met veel overtuiging. 

Silently Held is een album dat de mogelijkheid biedt om even terug te schakelen naar een lager tempo, maar het is ook een album waarop de muzikale en vocale hoogstandjes elkaar in razend tempo opvolgen. Desondanks is het een subtiel en evenwichtig album, dat steeds beter wordt. Silently Held is al met al een volgend hoogtepunt in het unieke en hoogstaande oeuvre van Chantal Acda. Erwin Zijleman

De muziek van Chantal Acda is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse muzikante: https://chantalacda.bandcamp.com/album/chantal-acda-the-atlantic-drifters-silently-held-2.


Silently Held van Chantal Acda & The Atlantic Drifters is verkrijgbaar via de Mania webshop: