02 mei 2024

Judith Hill - Letters From A Black Widow

Judith Hill kreeg in het verleden de steun van Michael Jackson en Prince, maar laat op het uitstekende Letters From A Black Widow horen dat ze ook op eigen benen een uitstekend album kan afleveren
Drie jaar na mijn eerste kennismaking met de muziek van Judith Hill keert de Amerikaanse zangeres terug met haar vierde album. Letters From A Black Widow is in muzikaal opzicht een verrassend divers album. Judith Hill kan uit de voeten in meerdere genres en verruilt gepolijste klanken makkelijk voor een scheurende gitaarsolo. Judith Hill werkte in het verleden met Prince en dat hoor je op Letters From A Black Widow dat meer dan eens echo’s uit het fascinerende oeuvre van de overleden grootheid laat horen. De fraaie instrumentatie kleurt prachtig bij de geweldige zang van Judith Hill, die beschikt over een rauwe soulstem die vijftig minuten lang respect afdwingt.In mijn recensie van het in het voorjaar van 2021 verschenen Baby, I'm Hollywood! vertelde ik al het verhaal van Judith Hill. De Amerikaanse zangeres werkte op jonge leeftijd samen met Michael Jackson en was een jaar of tien geleden een protegee van Prince, die haar in 2015 verschenen debuutalbum Back In Time coproduceerde en hoge verwachtingen had van Judith Hill. 

Het was een van de laatste wapenfeiten van de in 2016 overleden grootheid, die ons nog van zoveel mooie muziek had moeten voorzien, maar helaas ten prooi viel aan een overdosis pijnstillers. Een album maken onder de vleugels van Prince was in het verleden zeker geen garantie op succes, zelfs niet als het een fantastisch album als het debuutalbum van Jill Jones was, maar Judith Hill is sinds 2015 behoorlijk succesvol. 

Daar kwam ik zelf pas achter toen in 2021 haar derde album Baby, I'm Hollywood! verscheen. Op dit album liet Judith Hill horen dat ze beschikt over een geweldige soulstem, maar Baby, I'm Hollywood! bleek ook een verrassend veelzijdig album, dat in meerdere soorten zwarte muziek uit de voeten kon. Baby, I'm Hollywood! vond ik in eerste instantie net wat te gepolijst, maar het album bleek ook een rauwe kant te hebben en uiteindelijk trok de fantastische zang van Judith Hill me over de streep. 

Het zijn woorden die ook weer opgaan voor het deze week verschenen vierde album van de muzikante uit Los Angeles. Letters From A Black Widow overtuigde me overigens wel een stuk makkelijker dan zijn voorganger, want met name in muzikaal opzicht is het een beter album dan Baby, I'm Hollywood!. Het is net als deze voorganger een verrassend veelzijdig album, want Judith Hill pint zichzelf wederom niet vast op één genre. Soul is het belangrijkste ingrediënt op Letters From A Black Widow, maar de Amerikaanse muzikante kan ook uit de voeten met R&B, funk, disco, jazz, gospel, psychedelica, Latin, blues en rock. 

Prince is inmiddels al acht jaar niet meer onder ons, maar de geest van het muzikale genie uit Minneapolis waart nadrukkelijk rond op het album. De mix van stijlen doet meer dan eens aan een aantal latere albums van Prince denken en wanneer zo nu en dan een rauwe gitaarsolo opduikt lijkt het alsof de Amerikaanse grootheid is opgestaan uit de dood. 

Letters From A Black Widow klinkt meer dan eens als een album dat Prince zou kunnen hebben gemaakt, maar het is wel een Prince album met een geweldige zangeres. Judith Hill zingt nog wat beter dan op haar vorige albums en veegt de vloer aan met zo ongeveer alle jonge soulzangeressen van het moment. Wanneer haar muzikanten vol op het orgel gaan, trekt Judith Hill haar imposante strot helemaal open en zingt ze met orkaankracht, maar de Amerikaanse muzikante kan ook prachtig doseren. 

Ik luister niet zo heel vaak naar albums als Letters From A Black Widow, maar het nieuwe album van Judith Hill is echt 50 minuten genieten. In muzikaal opzicht klinkt het album fantastisch en de stem van Judith Hill maakt nog net wat meer indruk, maar ook de songs op Letters From A Black Widow prikkelen intens de fantasie en vermaken ondertussen bijzonder aangenaam. De Prince injectie geeft het nieuwe album van Judith Hill nog een extra impuls. Of Prince iets meekrijgt van het nieuwe album van zijn voormalige protegee weet ik niet, maar als het zo is denk ik dat hij alleen maar heel tevreden kan glimlachen. Erwin Zijleman


Letters From A Black Widow van Judith Hill is verkrijgbaar via de Mania webshop: