12 mei 2024

Abigail Lapell - Anniversary

Abigail Lapell kiest op haar nieuwe album Anniversary voor een ander geluid dan op het zo stevig bewierookte Stolen Time, wat even wennen is, maar ook dit keer komt de kwaliteit makkelijk boven drijven
Luister naar Anniversary van de Canadese muzikante Abigail Lapell en je hoort in eerste instantie een bijzondere stem, die wel wat aan die van Natalie Merchant doet denken. Het is een stem die betoverde op haar vorige album Stolen Time en ook op Anniversary is de zang prachtig. Ook in muzikaal opzicht is het nieuwe album van Abigail Lapell een bijzonder album. Het in een oude kerk opgenomen album klinkt wat ruwer en bij vlagen ook wat psychedelischer dan het vorige album, maar ook dit keer trekt de stem van de Canadese muzikante je over de streep, waarna de rest snel volgt. Stolen Time kreeg hier verrassend veel aandacht en dat is precies wat ook Anniversary verdient.Direct bij de eerste noten van het in het voorjaar van 2022 verschenen Stolen Time van de Canadese singer-songwriter Abigail Lapell moest ik aan Natalie Merchant denken en dat moet ik nog steeds als ik luister naar het album, dat uiteindelijk de top 20 van mijn jaarlijstje over 2022 haalde. Abigail Lapell timmerde op dat moment al een tijdje aan de weg in haar vaderland en sleepte de nodige folkprijzen in de wacht. Met Stolen Time trok de muzikante uit Toronto ook hier de aandacht en dat was volkomen terecht. 

Het album viel niet alleen op door de mooie en karakteristieke stem van Abigail Lapell, maar ook door de fraaie klanken op het album en door de opvallende productie van de van The Arcade Fire bekende Howard Bilerman, die het album net wat voller liet klinken dan het gemiddelde folkalbum. Eind vorig jaar verscheen het tussendoortje Lullabies, waarop Abigail Lapell slaapliedjes uit diverse landen vertolkte, maar deze week verscheen met Anniversary de echte opvolger van het terecht geprezen Stolen Time. 

Op Anniversary neemt Abigail Lapell nog wat meer afstand van de pure folk, want vergeleken met Stolen Time klinkt het nieuwe album van de Canadese singer-songwriter nog net wat voller. Anniversary is een ambitieus klinkend album dat werd opgenomen in een oude Canadese kerk. Voor het album werkte Abigail Lapell samen met de eveneens Canadese muzikant Tony Dekker, die we kennen van de eveneens uit Toronto afkomstige band Great Lake Swimmers. 

Tony Dekker trommelde voor een aantal tracks op het album zijn complete band op, maar Anniversary bevat ook een aantal meer ingetogen songs. Het zijn voornamelijk stemmig ingekleurde songs, die passen bij de thematiek op het album. Abigail Lapell staat op haar nieuwe album stil bij het voortschrijden van de tijd en doet dit afwisselend opgewekt en met de nodige melancholie. 

Zeker de wat rijker georkestreerde songs op het album klinken behoorlijk vol en dramatisch, maar Abigail Lapell kan haar songs ook klein houden en toch weer aansluiten bij de ingetogen folk en country. In muzikaal opzicht klinkt het nieuwe album flink anders dan zijn voorganger, maar de stem van de Canadese maakt niet alleen nog steeds makkelijk indruk, maar doet bovendien nog altijd denken aan die van Natalie Merchant, wat mij betreft een van de mooiste en meest bijzondere stemmen van de afgelopen decennia. 

De stem van Abigail Lapell wordt hier en daar fraai ondersteund door die van Tony Dekker, maar ook zonder hulp trekt de singer-songwriter uit Toronto de songs makkelijk en met veel souplesse naar zich toe. De opnames in een oude kerk hebben het geluid op Anniversary voorzien van flink wat galm en vaak een wat ruw en hier en daar zelfs psychedelisch geluid en daar moest ik zeker even aan wennen, maar de persoonlijke en prachtig gezongen songs op het album overtuigen toch weer makkelijk. 

Zeker na een paar keer horen valt er veel op zijn plek op Anniversary, dat niet alleen laat horen dat Abigail Lapell beschikt over een aparte maar ook bijzonder mooie stem, maar dat ook bewijst dat de Canadese muzikante durft te experimenteren met een geluid dat anders klinkt dan gebruikelijk in de genres waarin ze zich beweegt. Stolen Time vond ik uiteindelijk een van de mooiste album van 2022 en ook Anniversary gaat nog wel even door groeien de komende maanden. Erwin Zijleman

De muziek van Abigail Lapell is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://abigaillapell.bandcamp.com/album/anniversary.


Stolen Time van Abigail Lapell is verkrijgbaar via de Mania webshop: