15 mei 2024

Sofia Bolt - Vendredi Minuit

De Franse muzikante Amelie Rousseaux debuteerde vijf jaar geleden als Sofia Bolt en weet het hoge niveau van haar debuutalbum te overtreffen op het bijzondere Vendredi Minuit, dat anders klinkt dan andere albums van het moment
Vendredi Minuit van Sofia Bolt is zo’n album dat vrijwel onmiddellijk de aandacht trekt. In muzikaal opzicht zit het album knapper in elkaar dan de meeste andere albums van het moment en het is bovendien een album waarop je steeds weer nieuwe verrassingen hoort. Toch zijn de songs van de Franse muzikante zeker niet ontoegankelijk. De instrumentatie op Vendredi Minuit is melodieus en past uitstekend bij de mooie stem van Amelie Rousseaux, die zich momenteel in Los Angeles heeft gevestigd, maar haar Franse afkomst zeker niet verloochent. Haar debuutalbum werd naar verluidt stevig geprezen, maar Vendredi Minuit verdient wat mij betreft nog mooiere woorden.Sofia Bolt is een project van de van oorsprong Franse muzikante en producer Amelie Rousseaux, die zich inmiddels in Los Angeles heeft gevestigd. Haar aan het begin van 2019 verschenen debuutalbum Waves werd naar verluidt de hemel in geprezen door aansprekende muziekmedia en een aantal muzikanten van naam en faam en ik weet ook zeker dat ik onder de indruk zou zijn geweest van het album. Als ik het destijds had beluisterd tenminste, want ondanks de genoemde loftuitingen heb ik het album in 2019 niet opgemerkt. 

Het is zonde, want Waves is in muzikaal opzicht een fascinerend album en Amelie Rousseaux is ook nog eens een uitstekende zangeres. Gelukkig kan ik nu de schade inhalen, want het deze week verschenen tweede album van Sofia Bolt viel me direct op. Ook op Vendredi Minuit laat Sofia Bolt horen dat ze songs schrijft die in muzikaal opzicht interessanter zijn dan die van de meeste van haar collega’s. 

Op Waves vielen vooral de wat ruw klinkende gitaren op, maar Sofia Bolt opent met stemmige pianoklanken en even sfeervol klinkende strijkers. Vendredi Minuit trekt in de openingstrack direct de aandacht met de fraaie klanken, maar ook de stem van Amelie Rousseaux spreekt direct aan. Het debuutalbum van de muzikante uit Los Angeles was een verrassend veelzijdig album en ook op Vendredi Minuit kan de muziek van Sofia Bolt meerdere kanten op. 

Na de sfeervolle openingstrack volgt een puntiger klinkende track met stevig aangezette baslijnen, dromerige synths en het fraaie gitaarwerk dat ook op het debuutalbum van de Franse muzikante was te horen. Dat gitaarwerk keert terug in veel songs op het album en draagt flink bij aan het bijzondere geluid van Sofia Bolt. Door het gitaarwerk heeft het album af en toe een jaren 80 of jaren 90 vibe, maar Amelie Rousseaux staat vooral met beide benen in het heden. 

Het gitaarwerk is niet alleen mooi en bijzonder, maar ook veelkleurig, waardoor iedere song op Vendredi Minuit je weet te verrassen. Dat doet Sofia Bolt niet alleen met het gitaarwerk, maar ook met de bijdragen van andere instrumenten, waaronder vooral subtiele bijdragen van blazers en synths, die haar songs steeds weer een uniek karakter geven. Om de veelzijdigheid nog wat te vergroten gooit de Franse muzikante er ook nog wat Frans doorheen, waardoor Vendredi Minuit zich definitief onderscheidt van de andere deze week verschenen albums. 

Dat onderscheiden doet Amelie Rousseaux ook met haar stem, die ik direct mooi vond, maar die zich naarmate ik het album heb gehoord steeds makkelijker opdringt. Het is een stem met een zacht en soms bijna lieflijk karakter, wat fraai contrasteert met de meer uitgesproken instrumentatie. De Franse muzikante schrijft ook nog eens aansprekende teksten en verwerkt in haar songs uiteenlopende invloeden, die Vendredi Minuit interessant en soms wat ongrijpbaar maken, maar ook zorgen voor een album dat je na één keer horen maar lastig los kunt laten. 

Het blijft bijzonder dat ik het geweldige Waves ruim vijf jaar geleden helemaal niet heb opgemerkt, maar het is minstens even bijzonder dat het bijzonder fraaie Vendredi Minuit vooralsnog niet heel veel aandacht krijgt. Dat gaat vanzelf veranderen, want Sofia Bolt heeft een album gemaakt dat zomaar kan uitgroeien tot een van de betere en interessantere albums van het jaar, zeker voor liefhebbers van eigenzinnige vrouwelijke singer-songwriters. Erwin Zijleman

De muziek van Sofia Bolt is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Franse muzikante: https://sofiabolt.bandcamp.com/album/vendredi-minuit.