08 augustus 2023

Acantha Lang - Beautiful Dreams

De meeste soulzangeressen van dit moment combineren invloeden uit de soul van weleer met een flinke dosis R&B en pop, maar Acantha Lang kiest op haar debuutalbum voor een prachtig vintage soulgeluid
Beautiful Dreams, het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante Acantha Lang, krijgt nog niet heel veel aandacht, maar het is echt een uitstekend soulalbum. Het is een soulalbum dat de inspiratie vooral vindt in het verre verleden en dan met name in de hoogtijdagen van de soul zoals die aan het eind van de jaren 60 in het zuiden van de Verenigde Staten werd gemaakt. Acantha Lang heeft haar debuutalbum voorzien van een authentiek en organisch klinkend soulgeluid en ze klinkt ook nog eens als een grote soulzangeres van lang geleden. De meeste soulalbums van dit moment worden gedomineerd door invloeden uit omliggende genres, maar dit authentieke soulalbum is echt veel beter.



Ik noem zo nu en dan mijn tipgevers bij het bespreken van relatief onbekende nieuwe albums en dat zijn meestal Amerikaanse muziekwebsites als Pitchfork en Paste of Britse muziektijdschriften als Mojo en Uncut. De tip om eens te luisteren naar Beautiful Dreams van Acantha Lang kreeg ik echter van het Nederlandse muziektijdschrift OOR, dat zich gelukkig nog steeds weet te handhaven. OOR noemt het debuutalbum van Acantha Lang de meest volwassen, complete en pure soulplaat in lange tijd. Dat is nogal een bewering, maar ik kan hem niet direct weerleggen. 

Beautiful Dreams van Acantha Lang klinkt inderdaad anders dan de meeste andere soulalbums van dit moment en sluit meer aan bij de soulmuziek uit het verleden dan bij die uit het heden. Acantha Lang werd geboren in New Orleans, Louisiana, maar verruilde deze muzikale smeltkroes een paar jaar geleden voor New York, waar ze in Harlem haar eerste stappen in de muziek zette. Inmiddels is ze verhuisd naar het Britse Londen, van waaruit ze de wereld probeert te veroveren. Dat is een opmerkelijke keuze, die vooralsnog ook niet lijkt te werken, maar het doet niets af aan de kwaliteit van haar debuutalbum. 

Acantha Lang heeft haar thuisbasis momenteel dan misschien in Europa, maar in muzikaal opzicht verblijft ze nog altijd in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Ik kan helaas maar heel weinig informatie vinden over Beautiful Dreams van Acantha Lang en weet dan ook niet wie het album produceerde en welke muzikanten op het album zijn te horen. Het album zou zomaar in Londen kunnen zijn gemaakt, maar Beautiful Dreams klinkt alsof het aan het eind van de jaren 60 werd opgenomen in de Stax Record studio in Memphis, Tennessee, of in de Muscle Shoals Sound Studio in Alabama. 

Het debuutalbum van Acantha Lang klinkt als een soulalbum uit vervlogen tijden, maar Beautiful Dreams klinkt geen moment gedateerd. Het album is voorzien van een gloedvol en organisch geluid waarin soulvolle en soms funky gitaarlijnen worden gecombineerd met een broeierig orgel, een subtiel spelende ritmesectie en hier en daar blazers. Het is een geluid dat de gevoelstemperatuur onmiddellijk een paar graden doet stijgen en dat zo aangenaam klinkt dat Acantha Lang vanaf de eerste noten een gewonnen wedstrijd speelt. 

De Amerikaanse muzikante citeert nadrukkelijk uit de archieven van de roemruchte Amerikaanse soul labels, maar voegt ook invloeden uit de blues en de funk toe aan haar muziek. In muzikaal opzicht klinkt Beautiful Dreams bijzonder lekker en ook de tijdloze songs spreken stuk voor stuk tot de verbeelding. Het is echter de zang op het debuutalbum van Acantha Lang die de meeste indruk maakt. 

De Amerikaanse muzikante beschikt over een soepele en warme soulstem, die een album lang herinnert aan de groten in het genre. Het is een stem met ongelooflijk veel power, maar in tegenstelling tot de meeste jonge soulzangeressen van het moment beheerst Acantha Lang de kunst van het doseren, wat haar zang zoveel aangenamer maakt dan die van al die schreeuwerige soulzangeressen van het moment. 

Beautiful Dreams is keer op keer een feestje, maar dit is ook een ontzettend knap gemaakt album, dat inderdaad best de meest volwassen, complete en pure soulplaat in lange tijd mag worden genoemd. Dat heeft OOR echt heel goed gehoord. Nu de rest van de liefhebbers van dit soort soulmuziek nog. Erwin Zijleman

De muziek van Acantha Lang is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://acanthalang.bandcamp.com/album/beautiful-dreams.


Beautiful Dreams van Acantha Lang is verkrijgbaar via de Mania webshop: