22 augustus 2023

Rhiannon Giddens - You're The One

Het laatste echte soloalbum van de Amerikaanse muzikante Rhiannon Giddens was inmiddels ruim zes jaar oud, maar met het bont ingekleurde You’re The One levert ze een uiterst veelzijdig topalbum af
Het is een mooi stapeltje albums waaraan Rhiannon Giddens de afgelopen vijftien jaar heeft bijgedragen. Het zijn stuk voor stuk albums die zich niet in een hokje laten duwen en die over het algemeen flink wat genres bestrijken. Het gaat ook weer op voor het deze week verschenen You’re The One, dat volgt op de twee albums die Rhiannon Giddens maakte met de Italiaanse muzikant Francesco Turrisi. You’re The One is weer een echt soloalbum en het is een sterk album. Rhiannon Giddens schreef dit keer zelf alle songs en tekent met flink wat muzikanten voor een warm en gloedvol geluid, dat in meerdere genres uit de voeten kan en wordt opgetild door de uitstekende zang van de Amerikaanse muzikante.



Ik volg de Amerikaanse muzikante Rhiannon Giddens inmiddels al een jaar of vijftien. Eerst als lid van de band The Carolina Chocolate Drops, die indruk maakte met een buitengewoon fascinerende smeltkroes aan stijlen, en vanaf 2015 als solomuzikante en als lid van de gelegenheidsband Our Native Daughters. 

De Amerikaanse muzikante debuteerde in 2015 prachtig met het door niemand dan T-Bone Burnett geproduceerde Tomorrow Is My Turn, waarop Rhiannon Giddens vooral excelleerde als zangeres en net als bij The Carolina Chocolate Drops liet horen dat ze in meerdere genres uit de voeten kon. Op het in 2017 verschenen Freedom Highway manifesteerde Rhiannon Giddens zich wat nadrukkelijker als songwriter en richtte ze zich wat meer op de Appalachen folk, wat mij persoonlijk uitstekend beviel. 

Na het uitstapje met Our Native Daughters maakte de Amerikaanse muzikante twee albums met de Italiaanse multi-instrumentalist Francesco Turrisi, maar deze albums deden me op een of andere manier niet zo veel. Ik ben dan ook blij dat Rhiannon Giddens deze week weer opduikt met een album waarop alleen haar naam prijkt. 

You’re The One is het eerste album van Rhiannon Giddens waarop alleen haar eigen songs zijn te vinden en na beluistering van het album is duidelijk dat de Amerikaanse muzikante het schrijven van songs inmiddels uitstekend beheerst. You’re The One werd gemaakt met producer Jack Splash, die werkte met Alicia Keys, Valerie June en Solange en op zijn CV vooral pop en R&B albums heeft staan. Het zijn twee genres waaraan Rhiannon Giddens zich niet waagt op haar nieuwe soloalbum, maar met de productie van Jack Splash is niets mis. 

Rhiannon Giddens liet in het verleden al horen dat ze in flink wat genres uit de voeten kan en ook op You’re The One kan ze weer niet kiezen. Het nieuwe album van de muzikante uit Nashville, Tennessee, bevat tracks die dicht tegen de Appalachen folk aan schuren, maar Rhiannon Giddens gaat ook aan de haal met soul, zydeco, cajun, gospel, jazz, country en blues. Hiermee heb ik nog niet eens alle invloeden genoemd, want ook You’re The One is weer een bonte mix van stijlen. 

Rhiannon Giddens werkte op You’re The One met een waslijst aan muzikanten, onder wie Francesco Turrisi, Dirk Powell en gitarist Niwel Tsumbu, die opvallende gitaarlijnen toevoegt aan de songs, maar ook de bassist en de drummer steken in een geweldige vorm. De songs van Rhiannon Giddens zijn op You’re The One betrekkelijk vol ingekleurd met flink wat instrumenten, waaronder ook de nodige blazers, maar er is genoeg ruimte over gelaten voor de zang van de Amerikaanse muzikante. 

Rhiannon Giddens trekt op het album flink de aandacht met krachtige en soulvolle zang en sluit prachtig aan bij de rijke instrumentatie. You’re The One is door alle invloeden en het rijke geluid misschien een wat wispelturig album, maar ik vind de songs vrijwel zonder uitzondering ijzersterk. Het zijn songs die soms wat nostalgisch aandoen, maar Rhiannon Giddens slaagt er steeds in om iets bijzonders toe te voegen aan haar songs, waardoor You’re The One ondanks het af en toe nostalgische karakter vooral een eigentijds klinkend album is. Bij Rhiannon Giddens weet je nooit welke kant het op gaat, maar de kant van You’re The One bevalt me zeer. Erwin Zijleman

De muziek van Rhiannon Giddens is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://rhiannongiddens.bandcamp.com/album/youre-the-one.


You're The One van Rhiannon Giddens is verkrijgbaar via de Mania webshop: