09 augustus 2023

Current Joys - LOVE + POP

LOVE + POP van Current Joys is een album waarop hoogtepunten en dieptepunten en mooi en lelijk elkaar in sneltreinvaart afwisselen, wat op zijn minst een onnavolgbaar en fascinerend album oplevert
Ik kon een paar jaar geleden niet zoveel met het vorige album van Current Joys, dat met de kennis van nu een behoorlijk toegankelijk album is. Ook op LOVE + POP zijn er momenten waarop het alter ego van de Amerikaanse muzikant Nick Rattigan verrast met tijdloze popsongs, maar het nieuwe album van Current Joys is ook een wat instabiel explosief dat ontploft wanneer je het niet verwacht. LOVE + POP is een album waar je van kunt houden en dat je kunt haten en beide uitersten liggen vaak dicht bij elkaar op dit onnavolgbare album. Het is een album dat jaarlijstjes kan halen, maar dat over een paar maanden net zo goed gezien kan worden als een van de mislukkingen van het jaar. Ik ben benieuwd.



Current Joys is een soloproject van de Amerikaanse muzikant Nick Rattigan, die ook deel uitmaakt van de band Surf Curse, waar ik tot deze week overigens nog nooit had gehoord. Current Joys bestaat inmiddels tien jaar en leverde in die tien jaar een ruime handvol albums af, voordat het alter ego van Nick Rattigan in 2021 flink wat aandacht trok met het album Voyager. Ik vond Voyager absoluut een interessant album, zeker wanneer de Amerikaanse muzikant koos voor gloedvolle pop met flink wat invloeden uit de jaren 80, maar ik vond het ook een wat wispelturig album, dat ik daarom uiteindelijk toch terzijde schoof. 

Het deze week verschenen LOVE + POP vind ik nog een stuk wispelturiger, maar de pieken op het album zijn een stuk hoger dan het vorige album van Current Joys. Dat betekent bijna automatisch dat de dalen lager zijn op LOVE + POP en dat is ook zeker het geval. Current Joys strijkt af en toe stevig tegen de haren in met irritante vervormde stemmetjes, gebruik van de autotune, een eindeloze brei elektronica en flink schreeuwerige of tegendraadse passages. Het zijn momenten waarop ik helemaal niets kan met de muziek van Current Joys, die dan echt extreem lelijk is, maar het zijn momenten die slechts een deel van LOVE +POP beslaan. 

Op het album rijgt de Amerikaanse muzikant de hoogtepunten ook zo nu en dan aan elkaar. LOVE + POP is een fragmentarisch album dat van de hak op de tak springt, maar dat ondanks het wat rommelige karakter van het album grossiert in onweerstaanbaar lekkere popsongs of minimaal fragmenten van deze popsongs. Het zijn popsongs die echte alle kanten op kunnen, want Current Joys heeft op LOVE + POP lak aan hokjes en conventies. 

Het ene moment hoor je een suikerzoete maar ook zwaar melancholische popsong met een vleugje postpunk, die zo lijkt weggelopen uit de jaren 80 of 90, maar het volgende moment trekt Nick Rattigan je het heden in met stevig aangezette hiphop ritmes en een flinke bak elektronica. Zeker als de hoeveelheid elektronica wordt opgevoerd kan de muziek van Current Joys makkelijk ontsporen, maar LOVE + POP kan ook de andere kant opschieten en betoveren met prachtige klanken en zeer melodieuze songs. 

Bij beluistering van LOVE + POP heb ik vrijwel continu associaties met Beautiful Freak van Eels, maar Current Joys zoekt veel extremer de grenzen op dan het debuutalbum van Eels en haalt het niveau dan dat album niet. LOVE + POP werd thuis bij Nick Rattigan opgenomen, maar het album klinkt als een album waaraan flink is gesleuteld in de studio. In flink wat tracks duiken gastmuzikanten op, waarvan de namen me overigens echt niets zeggen, maar die hoorbaar bijdragen aan de diversiteit op het album. 

Ik ken niet veel andere en misschien zelfs wel helemaal geen andere albums waarop schoonheid en lelijkheid zo dicht bij elkaar liggen en de pieken zo hoog en de dalen zo diep zijn. LOVE + POP is een album dat ik het ene moment kan verafschuwen en waarvan ik het volgende moment zielsveel kan houden. LOVE + POP heb ik dan ook afwisselend terzijde geschoven en er vervolgens weer enthousiast bij gepakt, maar als ik eerlijk ben weet ik nog steeds niet wat ik nu precies moet met dit album. Ik hou het er voorlopig maar even op dat ik vooral de goede dingen wil horen op het nieuwe album van Current Joys en dan is het een bij vlagen goed en zeker fascinerend album. Erwin Zijleman

De muziek van Current Joys is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://currentjoys.bandcamp.com/album/love-pop.


LOVE + POP van Current Joys is verkrijgbaar via de Mania webshop: