13 augustus 2023

Rickie Lee Jones - Rickie Lee Jones (1979)

Rickie Lee Jones zocht op jonge leeftijd haar geluk in Los Angeles, liep de juiste mensen tegen het lijf en leverde in 1979 een titelloos debuutalbum af, dat inmiddels terecht is uitgegroeid tot een klassieker
Rickie Lee Jones hoopt volgend jaar haar zeventigste verjaardag te vieren, maar timmert nog altijd stevig aan de weg. Ze heeft inmiddels flink wat uitstekende albums op haar naam staan, maar haar creatieve piek bereikte ze wat mij betreft in 1979, toen haar titelloze debuutalbum verscheen. De mix van folk, jazz en singer-songwriter muziek die was te horen op het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante was destijds zeker niet uniek, maar de fraaie klanken op het album werden opgetild door de bijzondere stem van Rickie Lee Jones, haar emotievolle voordracht en door de geweldige songs en verhalen van de Amerikaanse muzikante. Het leverde een album op dat inmiddels is uitgegroeid tot een onbetwiste klassieker.



Niet zo heel lang geleden verscheen een nieuw album van de Amerikaanse muzikante Rickie Lee Jones, Pieces Of Treasure. Het is een album met songs uit het Great American Songbook en het is bovendien een album waarop de Amerikaanse muzikante samenwerkt met producer Russ Titleman, die ook haar eerste twee albums mede produceerde. 

Pieces Of Treasure klinkt absoluut smaakvol, bevat sterke songs en valt uiteraard op door de bijzondere en zeer karakteristieke stem van Rickie Lee Jones, maar toch deed het album me niet zo veel. Ik ben zo langzamerhand wat uitgekeken op vertolkingen van songs uit het Great American Songbook en mistte vooral de eigen stijl van Rickie Lee Jones op haar laatste album. 

De Amerikaanse muzikante heeft inmiddels een flinke stapel albums op haar naam staan en weet over het algemeen een behoorlijk hoog niveau te bereiken. Ik ben zeer gesteld op Flying Cowboys uit 1989 en op The Sermon On Exposition Boulevard uit 2007, maar als ik echt moet kiezen uit het oeuvre van de Amerikaanse muzikante, gaat mijn voorkeur uit naar Pirates uit 1981 en vooral naar haar debuutalbum Rickie Lee Jones uit 1979. 

Rickie Lee Jones werd geboren in Chicago, Illinois, groeide vervolgens overal en nergens op, om vervolgens op jonge leeftijd haar geluk te zoeken in Los Angeles, California, waar ze werkte als serveerster en in de avonduren optrad in clubs. De bijzondere stem van Rickie Lee Jones bleef niet onopgemerkt, want al snel trok ze de aandacht van onder andere Tom Waits, Little Feat zanger Lowell George en platenbaas Lenny Waronker. 

Laatstgenoemde produceerde samen met Russ Titleman het titelloze debuutalbum van de Amerikaanse muzikante, dat uitvoerig werd geprezen door de critici en ook in commercieel opzicht succesvol was. Dat was volkomen terecht, want het debuutalbum is ook bijna 45 jaar na de release nog altijd een geweldig album dat niets van zijn glans heeft verloren. 

Dat is deels de verdienste van de uitstekende muzikanten en gelouterde producers die naar de studio in Los Angeles kwamen, maar het is Rickie Lee Jones zelf die van het album een klassieker maakt. Het album opent prachtig met Chuck E’s In Love, een fraai eerbetoon aan collega muzikant Chuck E. Weiss. Het is de bekendste track van Rickie Lee Jones en het is nog altijd een geweldige song. 

Rickie Lee Jones vertelt op haar debuutalbum prachtige verhalen en vertolkt ze met veel gevoel. De Amerikaanse singer-songwriter beschikt op haar debuutalbum over een mooie stem, maar het is ook een stem met een rauw en eigenzinnig randje en een stem met veel dynamiek, waardoor het debuutalbum van Rickie Lee Jones in 1979 anders klonk dan de meeste andere albums van vrouwelijke singer-songwriters. 

De mix van folk, jazz en singer-songwriter muziek klonk in 1979 tijdloos en dat klinkt het debuutalbum van Rickie Lee Jones nog steeds. De Amerikaanse muzikante wist het niveau van haar debuutalbum nooit meer te overtreffen of te evenaren, maar kwam nog wel een aantal keren dicht in de buurt. Met name haar debuutalbum bleek een inspiratiebron voor veel vrouwelijke singer-songwriters en is tot op de dag van vandaag zeer invloedrijk. Het was een paar jaar geleden dat ik voor het laatst naar het album had geluisterd, maar het prachtige debuutalbum staat hier inmiddels weer stevig op repeat. Erwin Zijleman


Rickie Lee Jones van Rickie Lee Jones is verkrijgbaar via de Mania webshop: