16 augustus 2023

Elise Leavy - A Little Longer

Het is al tijden flink dringen in het genre, maar de Amerikaanse muzikante Elise Leavy levert met A Little Longer een tijdloos singer-songwriter album af dat steeds nadrukkelijker overtuigt en vermaakt
Ik struikel nog altijd wekelijks over enorme stapels albums van vrouwelijke singer-songwriters met een voorliefde voor Amerikaanse rootsmuziek en singer-songwriter muziek uit het verleden. Ook Elise Leavy heeft met A Little Longer een album gemaakt dat makkelijk overtuigt met lekker in het gehoor liggende songs, die ook best flink wat decennia oud hadden kunnen zijn. De muzikante uit Boston weet zich wat mij betreft te onderscheiden met sterke songs, een mooi en veelzijdig geluid en vooral met een stem die de ruimte aangenaam verwarmt, maar die ook de aandacht opeist. Ik heb de laatste tijd veel albums als A Little Longer gehoord, maar deze kan met de besten mee.



A Little Longer is het derde album van de Amerikaanse singer-songwriter Elise Leavy, die in 2015 debuteerde met de EP Boston, Fall 2105 (die op de bandcamp pagina van Elise Leavy overigens Boston Fall 2015 heet). Haar eerste twee albums, Home For The Summer uit 2018 en The Carmel House uit 2022, ken ik niet, maar met het deze week verschenen A Little Longer trok de muzikante uit Boston, Massachusetts, direct mijn aandacht. 

Het album opent met mooie pianoklanken en de nog mooiere stem van Elise Leavy, die beschikt over een warm stemgeluid en bovendien met veel gevoel zingt. Direct vanaf de eerste noten maakt Elise Leavy geen geheim van haar inspiratiebronnen. A Little Longer neemt je mee terug naar de singer-songwriter muziek uit de jaren 60 en 70 en naar de muziek die in dezelfde periode werd gemaakt in de Laurel Canyon bij Los Angeles. 

Carole King, Joni Mitchell en Judee Sill zijn wat namen die opduiken bij eerste beluistering van het derde album van Elise Leavy en dat zijn namem waart je mee thuis kunt komen. Het zijn ook namen die de afgelopen jaren wel heel vaak opduiken bij het beluisteren van nieuwe albums, maar A Little Longer steekt wat mij betreft boven de middelmaat uit. 

Elise Leavy kent haar klassiekers, maar ze heeft een brede smaak, wat een veelkleurig album oplevert. Een aantal songs schuurt dicht tegen de Laurel Canyon folk of de tijdloze singer-songwriter muziek uit de jaren 70 aan, maar in een aantal tracks kruipt de muzikante uit Boston wat dichter tegen de countrymuziek aan of kiest ze voor jazzy accenten. Zowel de instrumentatie als de zang passen zich keer op keer prachtig aan de nieuwe context aan, waardoor A Little Longer een veelzijdig maar ook consistent klinkend album is. 

Met name de stem van Elise Leavy vind ik steeds mooier worden. De zang op A Little Longer voelt direct aan als een warm bad, maar de Amerikaanse muzikante zingt zo mooi dat de songs op haar nieuwe album steeds onweerstaanbaarder worden. Het zijn songs die één ding gemeen hebben en dat is dat ze volstrekt tijdloos klinken. A Little Longer is een eigentijds singer-songwriter album, maar het is ook een album dat vijftig jaar geleden gemaakt had kunnen worden. 

De zang op het nieuwe album van Elise Leavy springt het meest in het oor, maar de Amerikaanse muzikante trekt ook de aandacht met in kwalitatief opzicht uitstekende songs. Het zijn songs die je makkelijk omarmt, maar de songs van Elise Leavy worden ook nog eens interessanter wanneer je ze vaker hoort. 

A Little Longer werd opgenomen in Brooklyn, New York, met behulp van een aantal lokale muzikanten en ook zij leveren een prima prestatie. De songs van Elise Leavy zijn stuk voor stuk sfeervol ingekleurd met fraaie accenten van uiteenlopende instrumenten. De klanken op het album zorgen voor net zo’n warm bad als de zang, maar zang en muziek zitten elkaar niet in de weg. De instrumentatie ondersteunt de zang van Elise Leavy op fraaie wijze, wat het album nog wat verder optilt. 

Heel veel aandacht zal Elise Leavy hier waarschijnlijk niet trekken met haar muziek, maar liefhebbers van singer-songwriter muziek met een flinke dosis Amerikaanse rootsmuziek, vaak een wat nostalgisch karakter en een stem die je doet smelten, kunnen wat mij betreft niet om dit fraaie album heen. Erwin Zijleman

De muziek van Elise Leavy is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://doodleev.bandcamp.com/album/a-little-longer.


A Little Longer van Elise Leavy is verkrijgbaar via de Mania webshop: