25 augustus 2023

Taylor Ashton - Stranger To The Feeling

De Amerikaanse muzikant Taylor Ashton maakte een lange roadtrip door de Verenigde Staten en nam ondertussen een album op, dat op het eerste gehoor vooral bijzonder klinkt, maar ook steeds mooier wordt
Ik was de naam Taylor Ashton nog niet eerder tegengekomen, maar met Stranger To Paradise heeft de Amerikaanse muzikant een bijzonder album gemaakt. Het is een album dat werd opgenomen tijdens een lange roadtrip van kust tot kust in de Verenigde Staten, waarbij Taylor Ashton hulp kreeg van flink wat bevriende muzikanten. Stranger To Paradise is voorzien van een bijzondere productie, die de songs van Taylor Ashton voorziet van een eigen geluid, maar het zijn ook mooie en aansprekende songs, die vaak een folky basis hebben, maar zich ook regelmatig ontworstelen aan het keurslijf van het genre. Interessant album van een eigenzinnige muzikant.



Taylor Ashton is een Amerikaanse muzikant uit Brooklyn, New York, die me, ondanks een stuk of vier eerdere albums, nooit is opgevallen. Ook het deze week verschenen Stranger To The Feeling viel me in eerste instantie niet direct op en na het lezen van een aantal positieve recensies was ik bij eerste beluistering niet onmiddellijk overtuigd van de kwaliteit van het album. 

Stranger To The Feeling werd opgenomen tijdens een lange roadtrip, die van de ene naar de andere kust van de Verenigde Staten ging. Zeker bij eerste beluistering valt op dat het album is voorzien van een bijzonder geluid. Het is een geluid waarin de instrumenten vrij hard en direct in de mix zijn opgenomen en ook de zang klinkt vrij hard. Zeker wanneer wat extra instrumenten, waaronder blazers, worden toegevoegd komt het allemaal nogal ruw binnen en daar moest ik persoonlijk erg aan wennen. 

Inmiddels vind ik het bijzondere geluid op Stranger To The Feeling juist een van de sterkste punten van het album, want het lijkt af en toe wel of Taylor Ashton en zijn medemuzikanten bij je in de woonkamer staan. Het is een goed gevulde woonkamer, want de Amerikaanse muzikant kwam tijdens zijn lange roadtrip nogal wat medemuzikanten tegen die bijdroegen aan het album. 

Dat laatste beperkt zich niet tot het instrumentarium, want ook in vocaal opzicht krijgt de muzikant uit Brooklyn flink wat gezelschap. Van alle gastmuzikanten springt de naam van Big Thief gitarist Buck Meek het meest in het oog, maar ook de vocalen van Courtney Hartman verdienen het om genoemd te worden. 

Op de bandcamp pagina van Taylor Ashton worden Nick Drake en Paul Simon genoemd als vergelijkingsmateriaal. Dat klinkt niet erg bescheiden, maar het zijn namen die ik zelf ook zou noemen na beluistering van Stranger To The Feeling. Zeker de wat meer ingetogen en folky songs hebben wel iets van de songs van Nick Drake, terwijl de wat uitbundiger ingekleurde songs associaties oproepen met de muziek van Paul Simon. Wanneer Taylor Ashton wat fluisterend zingt kan ik Elliott Smith toevoegen aan de lijst met vergelijkingsmateriaal. 

Taylor Ashton maakt je op zijn nieuwe album deelgenoot van zijn imposante roadtrip, want je hoort de sfeer op het album steeds iets veranderen, terwijl je ondertussen de vogeltjes op de achtergrond hoort fluiten. In zijn songs benoemt de Amerikaanse muzikant zowel de pieken als het dalen in het leven en deze lijken samen te vloeien met de landschappen waar hij doorheen reist tijdens het opnemen van het album. De bijzondere wijze waarop het album tot stand kwam voorziet het album van warmte, die steeds nadrukkelijker aan de oppervlakte komt. 

De Amerikaanse muzikant heeft gekozen voor een bijzondere aanpak en dat levert ook een bijzonder album op. Het is een album met een eigenzinnig geluid dat steeds mooier en intiemer wordt. De songs van Taylor Ashton passen vooral in het hokje folk, maar de muzikant uit Brooklyn zoekt zeker de grenzen van het genre op, waardoor Stranger To The Feeling zeker geen standaard folkalbum is. Ik heb inmiddels ook naar de andere albums van de Amerikaanse muzikante geluisterd, maar zijn nieuwe album steekt er wat mij betreft flink bovenuit en het is een album dat ook hier in Nederland in de smaak moet kunnen vallen. Erwin Zijleman

De muziek van Taylor Ashton is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://taylorashton.bandcamp.com/album/stranger-to-the-feeling-2.


Stranger To The Feeling van Taylor Ashton is verkrijgbaar via de Mania webshop: