19 augustus 2023

Gregory Alan Isakov - Appaloosa Bones

Het was even stil rond Gregory Alan Isakov, maar op het deze week verschenen Appaloosa Bones heeft de muzikant uit Boulder, Colorado, zichzelf opnieuw uitgevonden en stijgt hij tot grote hoogten
Het zesde album van Gregory Alan Isakov komt hier voor de zoveelste keer voorbij en iedere keer als ik naar het album luister betovert het me nog net wat meer. De rijke arrangementen van de van oorsprong Zuid-Afrikaanse muzikant zaten me in het verleden nog wel eens in de weg, maar op Appaloosa Bones valt alles op zijn plek. Gregory Alan Isakov combineert op fraaie wijze invloeden uit het verleden en het heden en maakt indruk met intieme folksongs die nog altijd opvallen door prachtige klanken. Appaloosa Bones is een rustgevende en beeldende luistertrip die zorgt voor totale ontspanning, maar het is ook een razend knap album. Wat mij betreft met afstand de beste van Gregory Alan Isakov.



Je hebt van die albums die je bij eerste beluistering echt helemaal fantastisch vindt, maar die het uiteindelijk toch niet redden. Het is me inmiddels meerdere malen overkomen met de albums van de van oorsprong Zuid-Afrikaanse muzikant Gregory Alan Isakov. Ik kan niet goed uitleggen waar dat aan ligt, want het zijn albums die stuk voor stuk goed aansluiten bij mijn muzieksmaak. 
Van de vorige albums van de al geruime tijd vanuit Boulder, Colorado, opererende singer-songwriter besprak ik alleen het uit 2009 stammende This Empty Northern Hemisphere, wat dan weer wel wordt gerekend tot zijn beste albums. 

Mijn wat moeizame relatie met de muziek van Gregory Alan Isakov wordt deze week doorbroken, want het zesde album van de muzikant uit Colorado heb ik inmiddels al flink wat keren gehoord en ik vind het nog altijd een geweldig album. Appaloosa Bones volgt op een stilte van vijf jaar, waarin Gregory Alan Isakov zich concentreerde op zijn tweede baan, het runnen van een boerenbedrijf. Het heeft hem goed gedaan, want op Appaloosa Bones klinken de songs van Gregory Alan Isakov net zo puur als de gerechten die hij verbouwt. 

Wanneer ik luister naar Appaloosa Bones weet ik ook direct wat me uiteindelijk minder goed beviel aan de vorige albums van de muzikant uit Colorado. Op die albums maakte Gregory Alan Isakov geen geheim van zijn bewondering voor grote singer-songwriters uit het verleden, waaronder zeker een jonge Leonard Cohen, maar voorzag hij deze songs ook van vaak wat overvloedige en onnodig complexe arrangementen die wat mij betreft ten koste gingen van de songs. 

Ook Op Appaloosa Bones hoor ik af en toe echo’s van een jonge Leonard Cohen, maar de arrangementen zijn dit keer relatief sober, wat de kwaliteit van het album wat mij betreft alleen maar ten goede komt. Ik zeg bewust relatief sober, want het is zeker niet zo dat de songs op het zesde album van Gregory Alan Isakov opeens kaal klinken. Ook het nieuwe album van de in Johannesburg geboren muzikant is prachtig en ingekleurd met onder andere banjo, viool, akoestische gitaar, pedal steel, synths en piano, maar de instrumentatie past dit keer perfect bij de songs. 

De net wat subtielere klanken laten wat meer ruimte over voor de zang van Gregory Alan Isakov, waardoor ik ook de zang mooier vind dan op de vorige albums. Appaloosa Bones is een album vol echo’s uit het verleden, maar deze vloeien prachtig samen met invloeden uit het heden. Het wilde me tot dusver maar niet lukken met de albums van Gregory Alan Isakov, maar zijn zesde album vind ik elf songs lang prachtig en het album wordt vooralsnog zeker niet minder, integendeel zelfs. 

Gregory Alan Isakov neemt je op zijn nieuwe album mee naar zijn boerderij in Colorado en het is daar goed toeven. Appaloosa Bones is een heerlijk ontspannen album met folky songs, maar het zijn nog altijd songs die de fantasie prikkelen. Het zijn ook prachtig beeldende songs, want bij beluistering van het album, dat ook nog een aantal mooie vrouwenstemmen bevat, waaronder die van Aoife O’Donovan, tovert de beelden van uitgestrekte en betoverend mooie landschappen bijna automatisch op het netvlies. Ik heb lang getwijfeld over de albums van Gregory Alan Isakov, maar Appaloosa Bones is voor mij onbetwist jaarlijstjesmateriaal. Erwin Zijleman

De muziek van Gregory Alan Isakov is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Zuid-Afrikaanse muzikant: https://gregoryalanisakov.bandcamp.com/album/appaloosa-bones.


Appaloosa Bones van Gregory Alan Isakov is verkrijgbaar via de Mania webshop: