16 augustus 2023

Girl Ray - Prestige

Girl Ray imponeerde zo van de middelbare school met een sensationeel debuut, ging de kant van de pop op met album nummer twee en flirt op het deze week verschenen Prestige met heerlijke discoklanken
Wat een grappig bandje is dit toch. De meiden van Girl Ray leverden op 18-jarige leeftijd een waar droomdebuut af dat helaas slechts in kleine kring op de juiste waarde werd geschat, kozen vervolgens vol voor de pop en voegen daar nu nog een flinke scheut disco aan toe. In artistiek opzicht lijkt Prestige een stuk minder interessant dan het debuutalbum van het Britse drietal, maar dit is grotendeels schijn. Onder het zoete laagje pop en disco op Prestige zit immers nog altijd de eigenzinnigheid van Girl Ray verstopt. Om daar achter te komen moet je je eerst laten verleiden door de zwoele pop en disco van Poppy Hankin, Iris McConnell en Sophie Moss, maar het is het absoluut waard.



De Britse band Girl Ray blijft me maar verbazen. Mijn eerste kennismaking met de band uit Londen stamt uit 2017. Poppy Hankin, Iris McConnell en Sophie Moss hadden de middelbare school nog maar net verlaten, maar leverden met Earl Gray een sensationeel goed debuut af. Het is een debuut waarop het Britse drietal klonk als de spreekwoordelijke omgevallen platenkast en het was een bijzonder smaakvolle platenkast. 

Earl Gray maakte een onuitwisbare indruk met een mix van Britse folk, 60s psychedelica, 70s singer-songwriter muziek, zwoele jaren 70 pop, meidenpop van Phil Spector uit de jaren 50, dreampop en indierock uit de jaren 90 en nog veel meer en ook nog eens prachtige harmonieën als kers op de taart. Earl Gray reken ik met de kennis van nu tot de allerbeste albums van 2017 (ik ontdekte het album in het betreffende jaar overigens pas nadat ik mijn jaarlijstje had gepubliceerd) en legde de lat hoog voor jet tweede album van Girl Ray. 

Dat tweede album, Girl, verscheen eind 2019 en viel bij eerste beluistering flink tegen. Op hun tweede album kozen Poppy Hankin, Iris McConnell en Sophie Moss voor een lichtvoetiger en meer pop georiënteerd geluid met hier en daar een vleugje jaren 80. Zeker bij eerste beluistering kon ik niet zoveel met het tweede album van Girl Ray en vond ik het album geen schim van het sensationele debuut, maar langzaam maar zeker viel er wel het een en ander op zijn plek en scoorde Girl Ray toch een hele dikke voldoende met haar tweede album. 

Deze week verscheen het derde album van de Britse band en wederom weten Poppy Hankin, Iris McConnell en Sophie Moss me te verrassen. In eerste instantie niet in positieve zin, want Prestige klinkt nog een stuk lichtvoetiger dan zijn voorganger en laat wederom een andere kant van Girl Ray horen. Op Prestige omarmt het drietal uit Londen de disco. Dat klinkt absoluut aangenaam, zeker wanneer de zon schijnt, maar van de eigenzinnigheid van het debuutalbum van Girl Ray is weinig meer over. 

Waar ik uiteindelijk nog vrij snel viel voor de charmes van Girl, heb ik Prestige in eerste instantie aan de kant geschoven. Omdat ook het derde album van Girl Ray kan rekenen op zeer positieve recensies heb ik Prestige uiteindelijk nog een tweede en derde kans gegeven en uiteindelijk begreep ik de positieve woorden over het album wel. 

In muzikaal opzicht is Girl Ray de afgelopen jaren flink gegroeid en ook de zang is een stuk beter dan op het debuut. Prestige flirt misschien volop met disco en pop, maar je hoort ook nog altijd Girl Ray en hoe beter je naar het album luistert, hoe meer eigenzinnige ingrediënten je tegen komt. “Full strutting disco fun” noemt de Britse kwaliteitskrant The Guardian het en daar valt niets op af te dingen. Prestige zorgt er, zeker wanneer de zon schijnt, voor dat de voetjes onmiddellijk van de vloer komen, maar ook in artistiek opzicht is het album zeker interessant. 

Prestige staat vol met heerlijke gitaar- en basloopjes, verleidelijke wolken synths en de zwoele vocalen van het drietal. Iedereen die viel voor de ruwe charmes van het avontuurlijke debuutalbum van Girl Ray moest waarschijnlijk flink wennen aan opvolger Girl en zal nog meer moeten wennen aan Prestige, maar schrijf dit album niet zomaar af, daarvoor is het immers echt veel te goed. Erwin Zijleman

De muziek van Girl Ray is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://girlray.bandcamp.com/album/prestige.


Prestige van Girl Ray is verkrijgbaar via de Mania webshop: