21 augustus 2023

Alana Springsteen - TWENTY SOMETHING

Liefhebbers van goed gemaakte countrypop hebben dit jaar echt al niets te klagen, maar de jonge singer-songwriter Alana Springsteen legt de lat nog een stukje hoger met het uitstekende TWENTY SOMETHING
Ik hield de Amerikaanse muzikante Alana Springsteen al een tijdje in de gaten, want de afgelopen twee jaar leverde ze maar liefst vier uitstekende EP’s af. De laatste twee zijn nu samengevoegd op het debuutalbum van Alana Springsteen, dat ook nog zes nieuwe tracks bevat. De jonge muzikante uit Nashville, Tennessee, maakt makkelijk indruk met een mooie stem en met zeer aansprekende songs, die passen in het strakke keurslijf van de Nashville pop, maar die absoluut kwaliteit ademen. Ik heb dit jaar al veel meer hele goede countrypop albums opgepikt, maar TWENTY SOMETHING van Alana Springsteen is nog wat beter. Dit kan zomaar een hele grote gaan worden.Ik weet niet wat het is met countrypop dit jaar, maar het genre bevalt me opeens een stuk beter dan in het verleden. Nashville countrypop was in het verleden zeker een van mijn ‘guilty pleasures’, maar ik heb dit jaar toch al een handvol countrypop albums die gewoon mee gaan doen wanneer ik aan het eind van het jaar mijn jaarlijstje op ga stellen. 

Het bijzondere is dat mijn favoriete twee countrypop albums van 2023 tot dusver, Lucky van Megan Moroney en shot in the dark van Ashley Cooke, kennelijk ook zeer in de smaak vallen bij de lezers van de krenten uit de pop, want beide albums staan in de top van het lijstje met de best gelezen recensies dit jaar en duiken zelfs op in de lijst met de best gelezen recensies aller tijden. 

Megan Moroney en Ashley Cooke krijgen deze week concurrentie van Alana Springsteen, die na een aantal EP’s dan eindelijk een volwaardig album uitbrengt. Alana Springsteen (geen familie van) is een jonge singer-songwriter, die werd geboren in Virginia Beach, Virginia, en al op jonge leeftijd actief werd in de muziek. Ze ontdekte haar stem in het plaatselijke kerkkoor, leerde op de basisschool gitaar spelen en schreef ook al op hele jonge leeftijd haar eerste songs. Al vanaf haar veertiende timmert ze aan de weg in Nashville, waar ze op haar negentiende haar eerste EP uitbracht. 

Ik heb Alana Springsteen zelf op het netvlies sinds 2021 toen de EP History Of Breaking Up (Part One) verscheen. Deze EP, die bol stond van de belofte, werd vorig jaar gevolgd door de minstens even goede EP History Of Breaking Up (Part Two). Ik dacht even dat Alana Springsteen alleen maar EP’s bleef maken, want begin dit jaar verscheen TWENTY SOMETHING: Messing It Up, dat een paar maanden later werd gevolgd door TWENTY SOMETHING: Figuring It Out. 

Ik was zo langzamerhand van plan om de vier EP’s van de Amerikaanse muzikante op een hoop te gooien, maar net op tijd verschijnt het eerste echte album van Alana Springsteen. TWENTY SOMETHING bevat de twaalf songs van de twee eerder verschenen EP’s en voegt nog eens zes songs toe. Alana Springsteen is inmiddels 22 jaar oud en staat aan de vooravond van haar grote doorbraak. Ik schat haar kansen nog wat hoger in dan die van Megan Moroney en Ashley Cooke, want Alana Springsteen heeft alles dat nodig is om een wereldster te worden. 

De Amerikaanse muzikante beschikte op jonge leeftijd al over een mooie stem, maar op haar debuutalbum is deze stem gerijpt en klinkt Alana Springsteen ook voldoende doorleefd. De jonge Amerikaanse muzikante heeft zich op haar debuutalbum omringd met een aantal gelouterde songwriters, muzikanten en producers uit de Nashville scene en dat hoor je. TWENTY SOMETHING staat vol met zeer aansprekende songs en klinkt prachtig, al moet je natuurlijk wel houden van de wat gepolijste Nashville countrypop. 

Zelf hou ik inmiddels wel van het genre, maar meestal wel met mate. TWENTY SOMETHING van Alana Springsteen vind ik echter ruim 50 minuten goed tot heel goed en voorlopig verslapt het album zeker niet. Iedereen die het nog altijd spijtig vind dat Taylor Swift de countrypop achter zich liet en verruilde voor de pop kan stoppen met treuren, want de leegte die Taylor Swift achter liet, wordt perfect opgevuld door Alana Springsteen, die niet alleen beschikt over een geweldige naam en een mooie stem, maar ook over al het andere talent dat nodig is om een hele grote te worden. Alana Springsteen, onthouden die naam. Erwin Zijleman