11 augustus 2023

Bethany Cosentino - Natural Disaster

Na het einde van Beth Coast komt Bethany Cosentino op de proppen met een eerste soloalbum dat in eerste instantie wel erg klinkt als een niet bijster interessant popalbum, maar waarop steeds meer op zijn plek valt
Bij eerste beluistering van Natural Disaster, het eerste soloalbum van de Amerikaanse muzikante Bethany Cosentino, was ik vooral teleurgesteld. Het album herinnert in niets aan het beste van haar vorige band Best Coast en kiest voor een nogal mainstream geluid met invloeden uit de popmuziek en de rootsmuziek en vooral echo's uit de jaren 80 en 90. Bij eerste beluistering ging het bij mij het ene oor in en het andere oor weer uit en was Natural Disaster niet meer dan weliswaar aangenaam klinkend behang. Wanneer je wat vaker naar het album luistert, hoor je dat de songs van Bethany Cosentino interessanter zijn dan dat en begint het album te groeien.



Bethany Cosentino maakte enige tijd deel uit van de band met de geweldige naam Pocahaunted, die desondanks de cultstatus nooit wist te ontgroeien. Vervolgens formeerde ze samen met Pocahaunted producer Bobb Bruno de veel succesvollere band Best Coast, die tussen 2010 en 2020 vier albums afleverde, waarvan met name het in 2015 verschenen California Nights indruk maakte. Best Coast vermengde in eerste instantie vooral invloeden uit de 60s girlpop en de 90s indierock, maar koos op het in 2020 verschenen Always Tomorrow voor een wat gladder popgeluid, dat mij in ieder geval niet wist te bekoren. 

Toen de tour die volgde op het album werd gestaakt vanwege de coronapandemie besloten Bethany Cosentino en Bobb Bruno het bijltje er bij neer te gooien. Bethany Cosentino dook onlangs op met haar eerste soloalbum, Natural Disaster. Ik was zoals gezegd niet erg gecharmeerd van het laatste album van Best Coast en ook het eerste soloalbum van Bethany Cosentino kwam bij mij zeker niet direct binnen. Omdat het album wel positief werd onthaald door een aantal critici die ik normaal gesproken hoog heb zitten, ben ik het wel blijven proberen met Natural Disaster en langzaam maar zeker is mijn mening over het album wel iets of zelfs flink veranderd. 

In eerste instantie vond ik Natural Disaster een dertien in een dozijn popalbum met popsongs die weliswaar aangenaam klonken, maar bij mij niet bleven hangen. De Amerikaanse muzikante keert met de songs op haar eerste soloalbum naar verluidt terug naar de songs waarmee ze opgroeide en dat is te horen. Natural Disaster klinkt wel een beetje alsof je in de jaren 80 of 90 een Amerikaans radiostation met een voorkeur voor toegankelijke pop met een vleugje Americana hebt ingeschakeld tijdens een lange roadtrip. 

Natural Disaster werd geproduceerd door Butch Walker, die eerder werkte met onder andere Taylor Swift, Weezer, Pink en Jewel en uitstekend weet hoe een radiovriendelijk popalbum moet klinken. Het is een album dat in ieder geval bij mij een aantal keren passeerde zonder indruk te maken, maar na een tijdje bleven de songs op het album een voor een hangen. Dat lukte Bethany Cosentino het eerst met de ballad Easy, die zowel aan Aimee Mann als aan Taylor Swift doet denken, maar vervolgens volgde de ene na de andere track, waarbij Sheryl Crow misschien wel het vaakst relevant vergelijkingsmateriaal aandraagt. 

Natural Disaster klinkt misschien als een wat mainstream radiostation uit de jaren 80 of 90 en doet nooit denken aan de beste momenten van Best Coast, maar het is een radiostation waar je uiteindelijk wel blijft hangen. Bethany Cosentino laat op haar solodebuut horen dat ze over het vermogen beschikt om aantrekkelijke popsongs met een vleugje Los Angeles en Nashville te schrijven en ze weet deze popsongs vervolgens met veel overtuiging te vertolken. 

De zang op Natural Disaster is aangenaam, maar wordt wanneer je het album leert waarderen steeds beter. Hetzelfde geldt voor de productie van Butch Walker, die bij eerste beluistering wel erg gelikt en doorsnee klinkt, maar die steeds beter in staat is om de juiste snaar te raken en absoluut vakwerk is. De volgende keer mag Bethany Cosentino van mij een wat gruiziger of juist meer ingetogen album maken, maar Natural Disaster mag er uiteindelijk zeker zijn. Erwin Zijleman

De muziek van Bethany Cosentino is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://bethanycosentino.bandcamp.com/album/natural-disaster.


Natural Disaster van Bethany Cosentino is verkrijgbaar via de Mania webshop: