01 augustus 2023

SUSTO - My Entire Life

SUSTO voorman Justin Osborne heeft een aantal zware jaren achter de rug, die hem inspireerden tot een aantal uitstekende songs, wat My Entire Life flink boven de andere albums van zijn band uit tilt
De Amerikaanse band SUSTO draait inmiddels een aantal jaren mee, maar met haar nieuwe album kan de band uit Charleston, South Carolina, wel eens flinke stappen gaan zetten. Direct vanaf de eerste noten maakt de band immers indruk met een stevig geluid met invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek en omliggende genres. Zeker het gitaarwerk op het album is van hoge kwaliteit, maar ook op de zang heb ik niets aan te merken. SUSTO maakt al wat langer prima muziek, maar op My Entire Life zijn de songs wat mij betreft een stuk beter en aansprekender, waardoor het nieuwe album van SUSTO direct zorgt voor een goed gevoel. Dit zou zomaar de doorbraak kunnen zijn van deze band uit Charleston.



De Amerikaanse band SUSTO bestaat tien jaar en heeft inmiddels een handvol albums op haar naam staan. Van deze albums ken ik alleen het in 2021 verschenen Time In The Sun en dat vond ik best een aardig album, maar ook niet veel meer dan dat. Het deze week verschenen My Entire Life stond dan ook zeker niet op het lijstje van de zekerheden voor deze week, maar op haar nieuwe album klinkt SUSTO buitengewoon geïnspireerd, wat een prima album oplevert. 

Het is een album waarop de lekker stevige rootsrocksongs domineren. Het zijn songs die, mede dankzij het verwerken van invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek in het algemeen en de Southern Rock in het bijzonder, de sfeer van het diepe zuiden van de Verenigde Staten ademen. Het zijn ook nog eens songs waar de urgentie van af spat, want Justin Osborne, de voorman van de Amerikaanse band, kreeg de afgelopen jaren nogal wat voor zijn kiezen, wat zeker invloed heeft gehad op de nieuwe songs van SUSTO. 

Zo liep zijn huwelijk op de klippen, zag hij zijn directe omgeving nogal wat mensen worstelen met mentale problemen en ernstige verslavingen en viel het bovendien niet mee om SUSTO weer op de rails te krijgen na de coronapandemie, die er stevig inhakte bij muzikanten met een niet heel goed gevulde bankrekening. Het heeft gezorgd voor een intens en geïnspireerd klinkend album, maar My Entire Life is ook een album vol zeer aansprekende songs, die ook nog eens zeer aangenaam klinken. 

De band uit Charleston, South Carolina, verwerkt op haar nieuwe album uiteenlopende invloeden, die allemaal aan elkaar worden gesmeed in een lekker stevig geluid, dat uit de speakers knalt. Het was misschien niet makkelijk om na de coronapandemie weer uit de startblokken te komen, maar daar is niets van te horen, want klinkt SUSTO hecht en gedreven. Met name gitarist Johnny Delaware, die ook nog wat andere snareninstrumenten uit de kast heeft getrokken, steelt continu de show met fantastisch gitaarwerk, maar ook de ritmesectie en de toetsenist van de band steken in een uitstekende vorm. 

Het is allemaal fraai vastgelegd door producer Wolfgang Zimmerman, die vooral bekend is van zijn werk voor Band of Horses, maar inmiddels ook meerdere albums van SUSTO produceerde. Het klinkt allemaal fantastisch, waarna frontman en zanger Justin Osborne het af kan maken met zijn zang. De Amerikaanse muzikant is een zeer verdienstelijk zanger, die zowel in de wat stevigere rocksongs als in de net wat meer ingetogen songs op het album uitstekend uit de voeten kan. 

Er ging nogal wat ellende vooraf aan de songs op My Entire Life, wat je terug hoort in de soms behoorlijk donkere teksten, maar in muzikaal opzicht is My Entire Life van SUSTO een album waar ik alleen maar heel vrolijk kan worden. De band uit South Carolina laat de ene na de andere memorabele song uit de speakers knallen en alles klinkt even lekker en memorabel. 

Het doet me af en toe wel wat denken aan de uit Raleigh, North Carolina, afkomstige noorderburen American Aquarium, die inmiddels ook al een aantal jaren ontzettend goede albums afleveren, maar ik hoor ook wel wat van Wilco. Ik hoorde het tot dusver nog niet zo in SUSTO, maar My Entire Life is een uitstekend album, dat zeer in de smaak zal vallen bij liefhebbers van wat stevigere en/of wat voller klinkende Amerikaanse rootsmuziek. Erwin Zijleman

De muziek van SUSTO is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://susto.bandcamp.com/album/my-entire-life.


My Entire Life van SUSTO is verkrijgbaar via de Mania webshop: