24 augustus 2023

Diners - DOMINO

Haal de zomer in huis met DOMINO van Diners, dat het aanstekelijke van de powerpop combineert met de klasse van de Beatles en de zonnestralen van The Beach Boys, wat een onweerstaanbaar album oplevert
Met name in de Verenigde Staten is er volop aandacht voor DOMINO van Diners, het project van de Amerikaanse muzikant Blue Broderick. Diners gaat inmiddels al een aantal albums mee, maar op DOMINO zet Blue Broderick grote stappen. De muziek van Diners staat bol van de invloeden en put in eerste instantie uit de archieven van de powerpop uit de jaren 60 en 70 met hier en daar wat echo’s van The Beatles en The Beach Boys. DOMINO is echter zeker niet blijven hangen in het verleden, maar klinkt ook fris en energiek. Het is nog geen half uur muziek die Diners ons voorschotelt, maar probeer deze dosis zonnestralen maar eens te weerstaan. Het is mij in ieder geval niet gelukt. Heerlijk album!



Amerikaanse muziekwebsites als Paste en Pitchfork waren de afgelopen week heel enthousiast over DOMINO van Diners. Dat begreep ik direct toen ik naar het album luisterde, want het album staat vol met zonnige popsongs en het zijn popsongs die opvallen door een hang naar het verleden, maar ook door een eigentijdse twist. 

Ik ging er van uit dat DOMINO het debuutalbum van Diners is, maar dat is zeker niet het geval, want het project van de Amerikaanse muzikant Blue Broderick, die zichzelf ziet als transgender, heeft al een handvol albums uitgebracht. De muzikant die lange tijd opereerde vanuit Phoenix, Arizona, maar inmiddels naar Los Angeles is verkast, draait inmiddels al ruim tien jaar mee, maar is met DOMINO klaar voor de doorbraak naar een breder publiek. 

Ik heb de vorige albums van Diners inmiddels ook beluisterd en hier zitten een aantal prima albums tussen. Het zijn albums die wat meer rammelen dan het nieuwe album van Blue Broderick, dat wat mij betreft meer indruk maakt. Het is een album dat zich heeft beïnvloeden door een aantal decennia popmuziek, waardoor het continu associaties oproept. 

In de omgevallen platenkast die uiteindelijk DOMINO heeft opgeleverd zaten flink wat klassiekers uit de powerpop, maar ook zeker een aantal albums van The Beatles en The Beach Boys. Het levert een bijzondere mix op die hier en daar getypeerd kan worden als Beatlesque powerpop met Beach Boys harmonieën en een snufje Harry Nilsson. Dat klinkt direct aanstekelijk, maar een aantal popsongs op DOMINO blijken al snel behoorlijk onweerstaanbaar en het worden er steeds meer. 

Het zijn popsongs met heerlijke en vaak zonnige gitaarakkoorden en wat nonchalante, maar ook dromerige zang, hier en daar aangevuld met heerlijke koortjes. Wanneer de muziek van Diners wat ruwer klinkt hoor je wat meer lo-fi in de muziek van de Amerikaanse muzikant, maar ook de wat gruizigere gitaarsongs op het album vallen op door geweldige melodieën en aanstekelijke refreinen. En als Blue Broderick er opeens een gitaarsolo uitgooit, klinkt de muziek van Diners weer net wat anders, maar nog steeds bijzonder lekker. 

De Amerikaanse muzikant beschikt over een bijzondere stem en het is een stem die DOMINO voorziet van nog wat extra onderscheidend vermogen. Zeker als de zon schijnt is DOMINO van Diners een zomerse verleiding die bijna niet is te weerstaan, maar luister net wat beter en je hoort dat de songs van de Amerikaanse muzikant knap in elkaar zitten en bovendien zijn volgestopt met mooie muzikale en vocale accenten. 

Blue Broderick deed in de studio in Portland, Oregon, heel veel zelf, maar bedankt op de bandcamp pagina van de band ook uitvoerig de twee muzikanten die Diners bijstonden en DOMINO net wat voller inkleurden. Op deze bandcamp pagina omschrijft Blue Broderick Diners als een “100 year old pop rock band” en dat is een aardige omschrijving, al had “50 year old” beter gepast. 

Ik heb eigenlijk maar één ding aan te merken op het album en dat is dat tien songs er na 24 minuten en 54 minuten wel heel snel op zitten. Heel erg is dat overigens niet, want Diners heeft meer interessants te bieden en bovendien kun je het album ook best een tweede keer opzetten, om vervolgens net zo meedogenloos verleid te worden door de nostalgische maar ook opvallend frisse popsongs van de Amerikaanse muzikant Blue Broderick, die absoluut een groter podium verdient. Erwin Zijleman

De muziek van Diners is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://diners.bandcamp.com/album/domino.


DOMINO van Diners is verkrijgbaar via de Mania webshop: