07 augustus 2023

Mikaela Davis - And Southern Star

Mikaela Davis imponeerde vijf jaar geleden met een verrassend veelkleurig popalbum, maar het vooral door countryrock beïnvloede en bijzonder sfeervol klinkende And Southern Star is nog een stuk overtuigender
Mikaela Davis is van het meisje dat met haar harp coverversies van songs van Elliott Smith de wereld in stuurde uitgegroeid tot een bijzonder getalenteerde muzikante. Na het uitstekende debuutalbum Delivery uit 2018 keren Mikaela Davis en haar band deze week terug met het prachtige And Southern Star. De bonte mix van invloeden op het debuutalbum heeft plaats gemaakt voor een tijdloos countryrock geluid, dat vervolgens is voorzien van het unieke stempel van Mikaela Davis. Dat stempel wordt deels bepaald door het geluid van haar harp, maar ook het subtiele snufje pop maakt van And Southern Star een bijzonder klinkend album. En wat een aangenaam klinkend album.De Amerikaanse muzikante Mikaela Davis koos op hele jonge leeftijd voor de harp als muziekinstrument, maar hield ook intens van popmuziek en bleek bovendien een talent te hebben voor het schrijven van popsongs. Nu is de harp binnen de popmuziek zeker niet het meest populaire instrument (een door Andreas Vollenweider veroorzaakte opleving in de jaren 80 en 90 daargelaten), maar het hield Mikaela Davis niet tegen om haar door harp begeleide versies van popsongs van anderen op YouTube te zetten. 

Op het videokanaal zijn deze filmpjes nog te vinden en zien we een piepjonge Mikaela Davis onder andere een ontroerend mooie versie van Elliott Smith’s Twilight vertolken, die laat horen dat ze niet alleen geweldig uit de voeten kan op de harp, maar ook beschikt over een hele mooie stem. Dat de Amerikaanse muzikante zelf ook prima popsongs kon schrijven liet ze horen op haar in de zomer van 2018 verschenen debuutalbum Delivery. 

Delivery blonk niet alleen uit door een serie uitstekende popsongs, met een hoofdrol of een bijrol voor de harp, maar Mikaela Davis liet bovendien horen dat ze in meerdere genres uit de voeten kon en bovendien in staat was om te citeren uit een aantal decennia popmuziek. Delivery was een verrassend sterk en charmant popalbum, dat ook nog eens flink werd opgetild door de feilloze productie van topproducer John Congleton (St. Vincent, Angel Olsen, Regina Spektor en David Byrne). 

Het is na Delivery behoorlijk lang stil geweest rond Mikaela Davis, maar deze week keert de Amerikaanse muzikante terug met haar tweede album And Southern Star. Mikaela Davis, die eerder dit jaar haar 31e verjaardag vierde, heeft Rochester, New York, inmiddels verruild voor het een kleine 400 kilometer verderop gelegen Catskill en laat ook op And Southern Star een nieuwe start horen. 

Het tweede album van Mikaela Davis werd opgenomen met haar vaste band en dat liep allemaal zo lekker dat werd besloten om het nieuwe album zelf te produceren. Dat is nogal een gok na een album dat werd gemaakt met een van de beste producers van het moment, maar het pakt verrassend goed uit. Op And Southern Star kiezen Mikaela Davis en haar band voor de eenvoud en de uniformiteit. Er wordt dit keer geen poging gedaan om de complete geschiedenis van de popmuziek te omarmen, want op haar nieuwe album kiest Mikaela Davis vooral voor de Amerikaanse rootsmuziek met een voorkeur voor 70s countryrock. 

De jonge Amerikaanse muzikante doet geen poging om het countryrock geluid uit het geleden te reproduceren, want er is ook altijd een zwoel randje pop en psychedelica en verder is uiteraard de in het genre atypische harp toegevoegd aan het geluid. Het past allemaal prachtig bij elkaar, want And Southern Star is direct bij eerste beluistering een album vol zoete verleiding en het is een album dat alleen maar mooier, leuker en interessanter wordt. 

Er wordt echt prachtig gespeeld op And Southern Star en ook de stem van Mikaela Davis is mooier dan op haar debuutalbum, dat achteraf bezien wel wat meer aandacht had verwacht. Ook de songs van de muzikante uit Catskill hebben aan kracht gewonnen en de productie is zo mooi en trefzeker dat ik geen moment heb verlangd naar de hand van John Congleton die op het debuutalbum van Mikaela Davis zo prominent aanwezig was. Mikaela Davis bulkt van het talent, dat is zeker. Indrukwekkend album. Erwin Zijleman

De muziek van Mikaela Davis is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://mikaeladavis.bandcamp.com/album/and-southern-star.


And Southern Star van Mikaela Davis is verkrijgbaar via de Mania webshop: