23 augustus 2023

Caroline Cotter - Gently As I Go

De Amerikaanse singer-songwriter Caroline Cotter gaf een aantal jaar geleden een goede baan op voor een onzeker bestaan in de muziek, maar laat met het uitstekende Gently As I Go horen dat dit een verstandig besluit was
Het is dringen in het land van de vrouwelijke singer-songwriters met een voorliefde voor Amerikaanse rootsmuziek, maar kwaliteit komt altijd boven drijven. Die kwaliteit is in ruime mate aanwezig op Gently As I Go, het derde album van de Amerikaanse muzikante Caroline Cotter. De singer-songwriter uit Portland, Maine, beschikt over een hele mooie stem en zingt met veel gevoel. De muzikanten die haar omringen tekenen voor een zeer smaakvol geluid, dat de stem van Caroline Cotter alleen maar versterkt. Gently As I Go is ook nog eens een album met een serie uitstekende songs, waardoor dit album zomaar kan uitgroeien tot een van de betere rootsalbums van dit moment.



Gently As I Go is al het derde album van de Amerikaanse singer-songwriter Caroline Cotter, die ik zelf voor de release van haar nieuwe album nooit ben tegengekomen. In het persbericht bij het album wordt aangegeven dat Gently As I Go in de smaak zal vallen bij liefhebbers van Joni Mitchell, Carole King, Brandi Carlile, Antje Duvekot, Courtney Marie Andrews, Eva Cassidy, Anais Mitchell en Natalie Merchant. Dat is een flinke lijst met een aantal persoonlijke favorieten, waardoor ik zeker nieuwsgierig was naar het album. 

Het bovenstaande lijstje suggereert dat Caroline Cotter zich deels heeft laten inspireren door singer-songwriters uit de jaren 60 en 70, maar ook aansluiting probeert te vinden bij de singer-songwriters van het moment. Die suggestie blijkt aardig te kloppen en vind ik persoonlijk interessanter dan een lijstje namen, waarvan ik de meeste overigens niet terug hoor bij beluistering van Gently As I Go. 

Ik hoor af en toe wel wat van Natalie Merchant en dat is voor mij al meer dan voldoende aanbeveling. Ik hoor hiernaast wel wat van de muziek die Jewel in haar hele jonge jaren maakte en ook dat is wat mij betreft een compliment. Als ik een derde naam moet noemen kom ik uit bij Mary Chapin Carpenter en ook dat is vergelijkingsmateriaal om trots op te zijn. Alle reden dus om nieuwsgierig te zijn naar het album. 

Bij beluistering van Gently As I Go springt de stem van Caroline Cotter het eerst in het oor. Het is een mooie heldere stem die makkelijk binnen komt en het is een stem die, net als die van Natalie Merchant, een aangenaam ruw randje heeft. Caroline Cotter zingt met veel gevoel en expressie, waardoor haar songs vrijwel onmiddellijk iets met je doen, wat een bijzondere gave is.

De Amerikaanse muzikante die lange tijd in de staat Rhode Island woonde, maar inmiddels aan de rand van het Acadia National Park in de staat Maine woont, gaf een jaar of acht geleden een internationale carrière op om haar geluk te beproeven in de muziek, wat een moedig besluit was. Ze zal nog wel eens nagedacht over dit besluit toen de coronapandemie in 2020 en 2021 de muziekindustrie voor lange tijd lam legde. De pandemie was een voedingsbodem voor een aantal van de songs op Gently As I Go, waarvoor Caroline Cotter de tijd heeft kunnen nemen. 

Dat laatste hoor je, want het nieuwe album van de Amerikaanse singer-songwriter is een zeer verzorgd klinkend album. Dat geldt in eerste instantie voor de zang, die echt bijzonder mooi is, maar ook in muzikaal opzicht klinkt het album prachtig. Caroline Cotter tekent zelf voor de akoestische gitaar, maar haalde ook twee drummers, twee bassisten, een gitarist en drie achtergrondzangeressen, onder wie Elise Leavy die ook onlangs een prachtig album afleverde, naar de studio. Co-producer Alec Spiegelman leefde zich tenslotte nog eens uit en voegde klarinet, fluit, orgel en synths toe aan het album. Ondanks alle instrumenten is Gently As I Go een betrekkelijk ingetogen ingekleurd album, waarop de prachtige stem van Caroline Cotter centraal staat. 

De Amerikaanse muzikante is niet alleen een geweldige zangeres, maar ook een getalenteerd songwriter, waardoor haar nieuwe album zich direct opdrong deze week en de verworven aandacht vervolgens ook niet meer afstond. Caroline Cotter opereert in een overvol genre, waarin wekelijks talloze albums verschijnen, maar Gently As I Go springt er in kwalitatief en artistiek opzicht voor mij voldoende uit. Meer dan voldoende zelfs, want nu ik het album meerdere keren heb gehoord is het mij inmiddels behoorlijk dierbaar. Erwin Zijleman

De muziek van Caroline Cotter is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://carolinecotter.bandcamp.com, al ontbreekt het nieuwe album nog.