18 augustus 2023

Laura Groves - Radio Red

Laura Groves draait inmiddels al flink wat jaren mee, maar debuteert fraai onder haar eigen naam met een zwoel en soulvol album dat opvalt door een aangename jaren 70 vibe, maar dat ook eigentijds klinkt
De naam Laura Groves deed bij mij niet direct een belletje rinkelen, terwijl ik in 2009 toch heel enthousiast was over het album dat ze maakte onder de naam Blue Roses. Ik ben de Britse muzikante hierna uit het oog verloren, maar deze week duikt ze weer op met Radio Red, het eerste album onder haar eigen naam. Het is een album dat je makkelijk op het verkeerde been zet, want zeker bij eerste beluistering klinkt de soulvolle pop van Laura Groves wel erg gepolijst. De dromerige popsongs van de Britse muzikante blijken echter knap in elkaar te zitten en zowel de muziek als de zang op het album worden alleen maar mooier als je vatbaar bent voor de zwoele verleiding van Laura Groves.



In de eerste maanden van de krenten uit de pop (in het voorjaar van 2009) besprak ik het titelloze debuutalbum van Blue Roses, wat het alter ego bleek van de Britse muzikante Laura Groves. Het is een album dat volgens mij maar weinig deed en dat ik zelf ook al lang weer was vergeten, maar toen ik mijn recensie nog eens doorlas was ik wel weer nieuwsgierig naar het album, dat ik destijds vergeleek met albums van Joni Mitchell en met name Kate Bush. 

De hernieuwde kennismaking is me uitstekend bevallen, want het debuutalbum en de zwanenzang van Blue Roses is een buitengewoon fascinerend album, dat destijds terecht werd geprezen door de critici. De aanleiding om het inmiddels veertien jaar oude album weer eens op te zoeken is de release van Radio Red, het eerste volwaardige album dat Laura Groves onder haar eigen naam uitbrengt. 

Het is een album dat me opviel zonder het verleden van de Britse muzikante te kennen en eerlijk gezegd hoor ik ook niet zo heel veel raakvlakken met het vergeten debuutalbum van Blue Roses. Laura Groves zocht in 2009 flink het experiment en zong met heel veel expressie, maar op Radio Red grossiert de Britse muzikante in lekker zwoele popsongs die lekker laidback worden gezongen. 

De songs op Radio Red hebben een aangename jaren 70 vibe en passen prima in het hokje soulpop. Bij eerste beluistering van het album had ik vooral associaties met de muziek van Laura Nyro en dat is vergelijkingsmateriaal waarop Laura Groves trots mag zijn. Radio Red verleidt makkelijk met bijzonder aangenaam en warmbloedige popsongs en mooie en heldere zang, maar wanneer je het album wat vaker hoort valt op dat Laura Groves dieper graaft dan je bij eerste beluistering opmerkte. 

Ik kom in veel recensies nog steeds de naam van Kate Bush tegen als vergelijkingsmateriaal. Daar hoorde ik in eerste instantie zelf helemaal niets van terug, maar nu ik de songs op Radio Red vaker heb gehoord begrijp ik de vergelijking wel. Laura Groves heeft haar songs met veel smaak en gevoel gearrangeerd en beschikt over het vermogen om lekker in het gehoor liggende popsongs te combineren met popsongs die vol zitten met interessante details, net als Kate Bush dat deed op haar albums. 

De Britse muzikante heeft de pech dat we momenteel worden overspoeld met albums van vrouwelijke singer-songwriters en met albums waarop de jaren 70 inspiratiemateriaal aandragen, maar Laura Graves is absoluut een geval apart. Radio Red is een album met een wat nostalgische sfeer, maar als je goed luistert naar het album hoor je dat de meeste klanken en zeker de elektronische klanken alleen maar uit het heden kunnen komen. Wanneer je wat dieper in het album duikt worden de klanken op het album alleen maar mooier en dat geldt ook voor de zang van Laura Groves, die beschikt over een mooie stem die je niet snel met soul zult associëren, terwijl Radio Red toch een behoorlijk soulvol album is.

Radio Red is een album waarover je zeker niet te snel moet oordelen. Bij eerste beluistering kan het album misschien wat gepolijst of zelfs glad klinken, maar hoe vaker ik naar het album luister, hoe minder ik dit ervaar. Ik ben blij dat ik het album van Blue Roses heb herontdekt, maar ook over het debuutalbum van Laura Groves onder haar eigen naam word ik steeds enthousiaster. Erwin Zijleman

De muziek van Laura Groves is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://lauragroves.bandcamp.com/album/radio-red.


Radio Red van Laura Groves is verkrijgbaar via de Mania webshop: