10 augustus 2023

Robbie Robertson (1943-2023)

 


Dat veel grote muzikanten uit het verleden ons de komende jaren gaan ontvallen is een zekerheid, maar het komt toch iedere keer weer als een schok. Robbie Robertson heeft de respectabele leeftijd van 80 jaar bereikt, maar behoort tot de bijna onsterfelijke muzikale helden uit de jaren 60 en 70, waardoor zijn dood zorgde voor een ware schokgolf op Twitter de afgelopen dag. 

Ik heb de muzikale carrière van Robbie Robertson de afgelopen decennia eerlijk gezegd nauwelijks meer gevolgd. Ik heb dan ook maar één van zijn soloalbums in de kast staan en dat is het in 1987 verschenen titelloze album, dat ook met afstand zijn meest succesvolle soloalbum is. 

Het is een album dat me zeer dierbaar is, maar Robbie Robertson blijft toch vooral een lid van The Band. De legendarische Canadese band dook in 1966 op als begeleidingsband van Bob Dylan, maar zou de meester al snel naar de kroon steken. Met het in 1968 verschenen Music From The Big Pink schaarde The Band zich in één klap onder de belangrijkste bands van dat moment en dat bleef zo tot het afscheidsconcert van The Band in 1976. Het is een afscheidsconcert dat uiteindelijk wereldberoemd werd door de Martin Scorsese film The Last Waltz uit 1978, waarvan de soundtrack kan worden geschaard onder de beste live-albums aller tijden. 

Robbie Robertson speelde binnen The Band een zeer voorname rol als songwriter, gitarist en incidenteel als producer en soms als zanger, al had de band drie nog mooiere stemmen in huis. Luister naar The Weight en je begrijpt waarom Robbie Robertson wordt gerekend tot de allergrootsten uit de geschiedenis van de popmuziek. Hij is daarboven herenigd met de meeste andere leden van The Band. Erwin Zijleman