18 augustus 2023

Sofia Talvik - Center Of The Universe

Sofia Talvik trok zich terug op het Zweedse platteland, maar levert met het daar opgenomen Center Of The Universe een album af dat de harten van heel veel liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek moet gaan veroveren
De Zweedse muzikante Sofia Talvik behoort inmiddels al enkele jaren tot de best bewaarde geheimen van de Zweedse popmuziek. Heel Zweeds klinkt haar muziek niet, want ook op Center Of The Universe maakt Sofia Talvik weer muziek die niet misstaat in het hokje Amerikaanse rootsmuziek, al verloochent ze haar Scandinavische wortels zeker niet. Het oeuvre van de Zweedse muzikant laat al flink wat jaren een mooie groeicurve zien en die wordt doorgetrokken op Center Of The Universe, dat ik weer net wat beter vind dan de vorige albums van de Zweedse muzikante, die geweldige songs schrijft en ook nog eens is gezegend met een bijzonder mooie stem.



De Zweedse singer-songwriter Sofia Talvik debuteerde een kleine twintig jaar geleden en heeft inmiddels een flinke stapel EP’s en albums op haar naam staan. De albums van de muzikante uit Gotenburg vind ik alleen maar beter worden, waardoor ik het in 2019 verschenen Paws Of A Bear tot voor kort haar beste album vond. Van het album verscheen in 2020 nog een prima Unplugged versie, maar sindsdien was het helaas stil rond Sofia Talvik. 

Die stilte wordt deze week doorbroken met de release van Center Of The Universe, als ik goed geteld heb het achtste album van de Zweedse muzikante. Ook op haar nieuwe album maakt Sofia Talvik weer muziek die is te omschrijven als Amerikaanse rootsmuziek, maar het is wel Amerikaanse rootsmuziek met een Scandinavische touch. 

De Zweedse muzikante bracht de afgelopen twee decennia veel tijd door in de Verenigde Staten, maar Center Of The Universe werd gemaakt in Zweden. Samen met een aantal Zweedse en Amerikaanse muzikanten werd het isolement gezocht op het Zweedse platteland, wat een intiem klinkend album oplevert. 

Ook op haar nieuwe album verwerkt Sofia Talvik flink wat invloeden uit de folk en de country, maar Center Of The Universe klinkt geen moment als een standaard rootsalbum. Het heeft deels te maken met de instrumentatie, waarin naast gitaren en de mandoline de accordeon een wat grotere rol speelt dan gebruikelijk, maar het is vooral de eerder genoemde Scandinavische touch waarmee Sofia Talvik zich weet te onderscheiden. 

Het is niet eens zo makkelijk om te omschrijven wat die Scandinavische touch precies inhoudt. Je hoort het subtiel in de subtiele Zweedse tongval van Sofia Talvik, die net als bij bijvoorbeeld Sofie Zelmani vooral charmant klinkt. Verder klinken de songs op Center Of The Universe misschien net wat ruimtelijker en onderkoelder dan gebruikelijk in het genre, al zijn ook hier de verschillen met de in de Verenigde Staten gemaakte muziek subtiel. 

Het zal een combinatie van kleine dingen zijn, maar het zorgt er wel voor dat Sofia Talvik weet op te vallen met haar muziek. Ik gaf hierboven aan dat ik haar albums steeds beter vind worden en dat geldt ook weer voor haar nieuwe album. In muzikaal opzicht klinkt Center Of The Universe bijzonder aangenaam met een hoofdrol voor de mandoline en de accordeon, de productie van Sofia Talvik is smetteloos en ook de zang van de Zweedse muzikante is wederom van hoog niveau. Het zijn dit keer vooral de songs die groei laten horen. Het achtste album van Sofia Talvik staat vol met aansprekende songs en het zijn songs die je in de meeste gevallen onmiddellijk wil koesteren. 

Vier jaar geleden was ik onaangenaam verrast over de beperkte aandacht in Nederland voor Paws Of A Bear en ook Center Of The Universe moet het hier doen met bescheiden aandacht, terwijl het een album is dat flink wat liefhebbers van Amerikaanse (en Europese) rootsmuziek aan moet kunnen spreken. 

Ik ben zelf steeds meer onder de indruk van het nieuwe album van Sofia Talvik, die betovert met haar stem en er bovendien in slaagt om muziek te maken met een eigen en al snel uit duizenden herkenbaar geluid. De eerste recensies van het album zijn dan ook terecht heel positief, maar Sofia Talvik verdient er met Center Of The Universe echt veel meer. Erwin Zijleman

De muziek van Sofia Talvik is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Zweedse muzikante: https://sofiatalvik.bandcamp.com/album/center-of-the-universe-2.