03 augustus 2023

Madeline Kenney - A New Reality Mind

Madeline Kenney levert met A New Reality Mind alweer haar vierde album af en het breakup album van de muzikante uit Oakland is niet alleen bijzonder aangenaam, maar ook interessant en eigenzinnig
Bij beluistering van het debuutalbum van Madeline Kenney had ik vooral associaties met muziek die in de jaren 90 werd gemaakt, maar het deze week verschenen A New Reality Mind speelt zich vooral in het heden af. De Amerikaanse muzikante sloot zich voor haar breakup album op in haar kelder in Oakland en sleutelde met behulp van veel synths een uit veel lagen bestaand album in elkaar. Het is een album dat aan de ene kant lekker in het gehoor ligt, maar dat aan de andere kant veel complexer in elkaar zit dan je bij oppervlakkige beluistering hoort. Er valt heel veel moois en bijzonders te ontdekken op het mooiste album van Madeline Kenney tot dusver.



De Amerikaanse muzikante Madeline Kenney kon lange tijd maar moeilijk kiezen tussen haar vele passies, maar koos een paar jaar geleden dan toch voor de muziek. Ik pikte in 2017 haar debuutalbum Night Night At The First Landing op en was al snel geïntrigeerd door haar dynamische geluid. Het door de van Toro y Moi bekende Chaz Bear geproduceerde album sloot aan bij de dreampop uit de jaren 90, maar kon ook uit de voeten met gruizige indierock en stevige noiserock uit dezelfde periode. 

Night Night At The First Landing stond bol van de belofte, maar desondanks heb ik het tweede en derde album van Madeline Kenney, Perfect Shapes uit 2018 en Sucker's Lunch uit 2020, overigens allebei geproduceerd door Wye Oak’s Jenn Wasner en dus interessant, compleet over het hoofd gezien. Het deze week verschenen A New Reality Mind voelt dan ook als een nieuwe kennismaking met de muzikante uit Seattle, Washington, die een paar jaar geleden verhuisde naar het Californische Oakland. 

Op haar nieuwe album heeft Madeline Kenney andere keuzes gemaakt dan op haar debuutalbum. De gruizige gitaren zijn vrijwel volledig verbannen uit het geluid van de Amerikaanse muzikante, die haar muziek dit keer vooral met synths heeft ingekleurd. A New Reality Mind leunt verder wat meer tegen de pop dan tegen de rock aan, wat op haar debuutalbum nog duidelijk anders was. De Amerikaanse muzikante verwerkt nog altijd invloeden uit de dreampop in haar songs, maar flirt ook stevig met meer eigentijdse elektronisch ingekleurde popmuziek. 

A New Reality Mind klinkt flink anders dan Night Night At The First Landing bijna zes jaar geleden, maar Madeline Kenney heeft een aantal van haar sterke punten behouden. Zo maakt de Amerikaanse muzikante nog altijd makkelijk indruk met haar mooie en karakteristieke stem en maakt ze nog altijd zeker geen 13 in een dozijn popsongs. Ook op haar nieuwe album maakt Madeline Kenney eigenzinnige muziek, die vooral liefhebbers van indiepop zal aanspreken. Het tempo ligt over het algemeen laag op het album, maar door het toevoegen van beats en wat tegendraadse passages, is ook A New Reality Mind een album vol dynamiek. 

Het nieuwe album van Madeline Kenney is een breakup album dat ze voor een belangrijk deel in haar kelder in Oakland opnam, al werden later nog bijdragen van andere instrumenten toegevoegd, waaronder fraai saxofoonspel. Door de thematiek klinkt A New Reality Mind hier en daar wat melancholisch, maar Madeline Kenney schotelt ons niet uitsluitend een tranendal voor. 

Het is knap hoe de Amerikaanse muzikante met haar elektronische geluid en aansprekende songs makkelijk aansluiting vind bij de lekker in het gehoor (indie)pop van het moment, maar op hetzelfde moment maakt ze indruk met complexe en uit meerdere lagen bestaande songs die steeds weer net wat andere accenten bevatten en die door hun eigenzinnigheid aangenaam schuren. 

Door het lage tempo en de mooie klanken is A New Reality Mind van Madeline Kenney een album dat het prima doet op de achtergrond, maar het is ook een album dat uitnodigt tot het uitpluizen van al het moois dat de muzikante uit Oakland in haar songs heeft verstopt. Ik was Madeline Kenney na haar veelbelovende debuut een tijdje uit het oog verloren, maar met het uitstekende A New Reality Mind ben ik weer helemaal bij de les. Erwin Zijleman

De muziek van Madeline Kenney is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://madelinekenney.bandcamp.com/album/a-new-reality-mind.


A New Reality Mind van Madeline Kenney is verkrijgbaar via de Mania webshop: