14 augustus 2023

Bonnie "Prince" Billy - Keeping Secrets Will Destroy You

Ik ben lang niet altijd gek op de albums van Will Oldham, maar het onder de naam Bonnie “Prince” Billy gemaakte en behoorlijk ingetogen Keeping Secrets Will Destroy You is van een bijzondere schoonheid
Direct bij eerste beluistering werd ik gegrepen door de schoonheid van de songs, de muziek en de zang op Keeping Secrets Will Destroy You, het nieuwe album van Bonnie “Prince” Billy. Dat heb ik eerlijk gezegd lang niet altijd bij albums van Will Oldham, waaraan ik meestal wel even moet wennen. Keeping Secrets Will Destroy You is een spaarzaam maar bijzonder mooi ingekleurd album, waarop Will Oldham zich vooral laat inspireren door de folk uit het verleden. In muzikaal opzicht klinkt het allemaal prachtig, maar de stemmen van Will Oldham en Dane Waters maken minstens net zoveel indruk. Het komt allemaal fraai samen in ook nog eens zeer aansprekende songs.



Will Oldham heeft de afgelopen dertig jaar heel veel muziek uitgebracht. In eerste instantie onder de naam Palace (ook bekend als Palace Music, Palace Songs en Palace Brothers), maar vervolgens onder zijn eigen naam en als Bonnie “Prince Billy”. Van alle albums die Will Oldham heeft gemaakt zijn de meeste gemaakt onder de naam Bonnie “Prince” Billy en dat vind ik persoonlijk ook zijn beste albums. 
Will Oldham gebruikte het alter ego Bonnie “Prince” Billy voor het eerst in 1999 toen het prachtige en inmiddels monumentale I See A Darkness verscheen. We zijn inmiddels een flinke stapels album verder en deze stapel werd deze week weer een stukje hoger met de release van Keeping Secrets Will Destroy You. 

Ik heb de afgelopen dertig jaar een wat wispelturige relatie met de muziek van Will Oldham. De ene keer vind ik het prachtig, maar minstens net zo vaak heb ik het na een paar luisterbeurten wel gehoord met een album van de Amerikaanse muzikant. Met het deze week verschenen Keeping Secrets Will Destroy You zat het eigenlijk onmiddellijk goed en het nieuwe album van Bonnie “Prince” Billy moest toen nog beginnen met groeien. 

Keeping Secrets Will Destroy You is een behoorlijk sober album. De grotendeels akoestische klanken op het album zijn uiterst ingetogen, waardoor de stem van Will Oldham centraal staat. Het is een stem die ik in het verleden lang niet altijd mooi vond, maar de zang op Keeping Secrets Will Destroy You is prachtig. Die zang is wat mij betreft op zijn mooist wanneer Will Oldham fluisterzacht zingt en zich omringt met de mooie vrouwenstem van Dane Waters, die in flink wat tracks op het album opduikt. De zachte vocalen voorzien het nieuwe album van Bonnie “Prince” Billy van een intieme sfeer en die sfeer komt het best tot zijn recht wanneer je het album met de koptelefoon beluistert. 

De mooie zang wordt zoals gezegd gecombineerd met sobere klanken, maar ook deze zijn van een bijzondere schoonheid. Keeping Secrets Will Destroy You bestaat in de basis naast zang vooral uit subtiele klanken van de gitaar en de mandoline, die de stemmen van Will Oldham en Dane Waters prachtig begeleiden. De instrumentatie is over het algemeen ingetogen, maar wordt hier en daar fraai versierd met viool, cello, saxofoon en incidenteel wat keyboards. Het nieuwe album van Bonnie “Prince” Billy klinkt met enige regelmaat als een traditioneel folkalbum, maar het is een folkalbum dat het inmiddels zo herkenbare stempel van Will Oldham bevat. 

Op de albums van Will Oldham die me uiteindelijk minder aanspraken bleven vooral de songs niet hangen, maar juist die songs maken van Keeping Secrets Will Destroy You zo’n geweldig album. De songs, die in een intieme setting werden opgenomen in Louisville, Kentucky, maken dankzij de subtiele klanken en de mooie zang makkelijk indruk, maar het zijn in een aantal gevallen ook bezwerende songs die je bijzondere muzikale universum van Will Oldham in slepen. 

De Amerikaanse muzikant legde de lat in 1999 ontzettend hoog met het eerste album van Bonnie “Prince” Billy (I See A Darkness), maar voorlopig vind ik Keeping Secrets Will Destroy You echt niet veel minder dan de klassieker van bijna 25 jaar geleden. Zeker aan de randen van de dag heeft het album een enorme impact en die wordt vooralsnog alleen maar groter. Erwin Zijleman

De muziek van Bonnie "Prince" Billy is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://bonnieprincebilly.bandcamp.com/album/keeping-secrets-will-destroy-you.


Keeping Secrets Will Destroy You van Bonnie "Prince" Billy is verkrijgbaar via de Mania webshop: