04 augustus 2023

Dot Allison - Consciousology

Dot Allison verrast met een bijzonder album dat invloeden uit de Britse folk combineert met psychedelica, een flinke bak strijkers, experimentele elektronica en de bijzondere fluisterstem van de Schotse muzikante
Ik heb de muziek van de Schotse muzikante Dot Allison tot dusver compleet gemist, maar ik was direct onder de indruk van haar nieuwe album Consciousology. Het is een album dat zich hoorbaar heeft laten beïnvloeden door de Britse folk uit het verleden, maar Dot Allison geeft een geheel eigen draai aan alle invloeden uit dit verleden. Ze heeft haar folksongs voorzien van flink wat strijkers, wat haar songs een klassiek tintje geeft, maar op Consciousology wordt ook volop geëxperimenteerd met elektronica. Het combineert allemaal prachtig met de bijzondere stem van de muzikante uit Edinburgh, die op haar nieuwe album een bijzonder hoog niveau weet te halen.


De Britse muzikante Dot Allison heeft al een heel muzikaal leven achter zich, maar volgens mij is het deze week verschenen Consciousology echt pas mijn eerste kennismaking met haar muziek. De Britse muzikante dook aan het begin van de jaren 90 op in de band One Dove, die vooral binnen de techno scene populair was, maar desondanks niet verder kwam dan één album. Dot Allison begon vervolgens aan het eind van de jaren 90 aan een solocarrière, die inmiddels een kleine vijfentwintig jaar duurt. 

Omdat de Britse muzikante een lange pauze nam toen ze moeder werd, is het oeuvre van Dot Allison nog niet heel erg omvangrijk. Het deze week verschenen Consciousology is pas haar zesde album en zoals gezegd het eerste album dat ik van haar ken. Ik heb inmiddels ook de rest van het oeuvre van Dot Allison vluchtig beluisterd en begrijp eerlijk gezegd niet zo goed waarom ik al haar vorige albums heb laten liggen. De muzikante uit het Schotse Edinburgh beschikt immers over een aangename maar ook bijzondere stem en maakt bovendien interessante muziek, die het experiment niet schuwt en in meerdere genres uit de voeten kan. 

Consciousology heb ik inmiddels een stuk beter beluisterd en ik ben behoorlijk onder de indruk van het album. Het is een album waarop de Britse muzikante samenwerkt met het London Contemporary Orchestra, dat tekent voor zeer fraaie strijkersarrangementen, die zijn bedacht door Hannah Peel. Dot Allison kan zelf ook met flink wat instrumenten uit de voeten en tekent op Consciousology onder andere voor synths en de Theremin, terwijl Ride voorman Andy Bell gitaar speelt. De combinatie van akoestische gitaren en de fluisterzachte stem van Dot Allison levert songs op die deels herinneren aan de Britse (psychedelische) folk van lang geleden, maar die door alle strijkers en synths toch anders klinken dan het gemiddelde Britse folkalbum. 

Bij eerste beluistering van Consciousology springt vooral de bijzondere stem van Dot Allison in het oor. De Schotse muzikante zingt vooral zacht en als een echte folkie, maar ze zoekt ook de hoge noten op, wat een bijzonder effect geeft. Het doet me af en toe denken aan Beth Orton en soms ook aan Kathryn Williams, maar de zang van Dot Allison is een stuk eigenzinniger. 

De zang op het nieuwe album van Dot Allison is zeker niet alledaags en de muziek op het album is dat nog veel minder. Op Consciousology waaien de strijkers breed uit, terwijl de elektronica juist in kleine kring beweegt met veel repeterende elementen en het nodige experiment. Soms schuurt de muzikante uit Edinburgh dicht tegen de psychedelisch getinte Britse folk aan, maar veel vaker zoekt ze haar eigen weg, wat intrigerende songs oplevert. 

Door alle strijkers klinkt het allemaal bijzonder mooi en bij vlagen bijna klassiek, maar Consciousology kleurt, met name via de breed ingezette synths, ook steeds buiten de lijntjes. Soms klinkt de muziek van Dot Allison buitengewoon ingetogen, maar de Britse muzikante kan ook flink uitpakken met een vol geluid, dat als een bescheiden storm overtrekt. 

Zeker wanneer de strijkers worden gecombineerd met wat experimentele elektronica en Dot Allison lagen vocalen op elkaar stapelt maakt de Britse singer-songwriter muziek die de fantasie uitvoerig prikkelt. Het is muziek die me af en toe doet denken aan die van Kate Bush en dat is het mooiste compliment dat je dit fraaie album kunt maken. Erwin Zijleman

De muziek van Dot Allison is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://dotallison.bandcamp.com/album/consciousology.


Consciousology van Dot Allison is verkrijgbaar via de Mania webshop: