29 augustus 2023

Becca Mancari - Left Hand

Becca Mancari schaarde zich met het vorige album al onder de best bewaarde geheimen van de indiepop van het moment en zet op het deze week verschenen Left Hand nog een aantal flinke stappen in de goede richting
Wanneer je luistert naar de muziek van de Amerikaanse muzikant Becca Mancari heb je niet direct door dat de teksten vaak behoorlijk donker van aard zijn. Het gaat ook weer op voor het deze week verschenen Left Hand, dat weliswaar zwoel uit de speakers komt, maar stiekem een zeer persoonlijk en hier en daar behoorlijk donker album is. Het is een album dat wat voller en elektronischer is ingekleurd dan zijn twee voorgangers en het is ook het meest aanstekelijke album van Becca Mancari tot dusver, maar het is ook een album vol avontuur en een album waarop heel veel moois te ontdekken valt. Voorganger The Greatest Part kreeg redelijk wat aandacht, maar Left Hand verdient nog wat meer.



Becca Mancari debuteerde in 2017 met Good Woman, dat ik zelf overigens pas ontdekte nadat ook het tweede album van de muzikant, die zich inmiddels ziet als non-binair persoon, was verschenen. Op dit debuutalbum verwerkte de Amerikaanse muzikant zowel invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek als uit de pop en het is een album dat in 2017 een veel beter lot had verdiend. 

Met het in 2020 verschenen The Greatest Part trok de singer-songwriter uit Nashville gelukkig veel meer aandacht en dat was wat mij betreft volkomen terecht. Het is een album dat vergeleken met het debuutalbum wat opschoof richting pop en rock, maar de songs van Becca Mancari hadden absoluut iets eigenzinnigs en kozen nooit voor de voor de hand liggende weg. The Greatest Part was in tekstueel opzicht een behoorlijk donker, maar ook interessant album, waarop de Amerikaanse muzikant afrekende met een aantal trauma’s uit de jeugd in een streng christelijk milieu waarin een afwijkende seksuele voorkeur niet werd geaccepteerd. 

Ook het deze week verschenen Left Hand is weer een album dat getekend wordt door persoonlijke zaken, al zijn het dit keer geen trauma’s uit de jeugd van Becca Mancari maar persoonlijke problemen uit het zeer recente verleden. Het zijn problemen die naar de achtergrond werden gedrongen door overmatig gebruik van alcohol, wat weer hele andere problemen opleverde. 

Left Hand is, net als zijn twee voorgangers, een heel persoonlijk album en het is een album dat Becca Mancari grotendeels alleen maakte, al schoven incidenteel muzikale vrienden als Brittany Howard (Alabama Shakes) en Julien Baker aan. Dat Becca Mancari Left Hand grotendeels alleen vol speelde en produceerde is overigens niet te horen, want het album is voorzien van een opvallend rijk geluid en een fantastische productie. 

Left Hand lijkt in muzikaal opzicht meer op The Greatest Part dan op Good Woman, want ook op het nieuwe album verwerkt Becca Mancari meer invloeden uit de pop en rock dan uit de Amerikaanse rootsmuziek. De muzikant uit Nashville kiest op album nummer drie voor vooral elektronisch ingekleurde indiepop, maar het is indiepop die zeker niet fantasieloos aansluit bij het soort indiepop dat momenteel in grote hoeveelheden wordt gemaakt. 

Left hand experimenteert volop met bijzondere ritmes, met soulvolle accenten en hier en daar met voorzichtig ontsporende gitaren of fraaie strijkers. Het wordt gecombineerd met lekker op de voorgrond gemixte zang, die in kwalitatief opzicht nog wat beter is dan op de twee vorige albums van de Amerikaanse muzikant. De songs van Becca Mancari zijn een flink stuk aanstekelijker dan op de vorige twee albums en zouden in de smaak moeten kunnen vallen bij een breed publiek, maar ook in artistiek opzicht is Left Hand een zeer interessant album, zodat ook de fijnproevers aan hun trekken komen. 

Becca Mancari heeft een album gemaakt dat absoluut goed genoeg is om de aansluiting te vinden bij de smaakmakers binnen de indiepop van dit moment, maar op basis van de ervaringen uit het verleden weet je dat het ook zomaar een hele andere kant op kan gaan op een volgend album. Ik ben nu al benieuwd naar de volgende stap, maar voorlopig hoop ik op een ‘Indian summer’ met het zwoele en avontuurlijke Left Hand als prachtige soundtrack. Erwin Zijleman

De muziek van Becca Mancari is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://beccamancari.bandcamp.com/album/left-hand.


Left Hand van Becca Mancari is verkrijgbaar via de Mania webshop: