07 november 2022

Carla dal Forno - Come Around

De Australische muzikante Carla dal Forno combineert ook op Come Around weer op bijzondere en zeer fraaie wijze bassen en drums uit de postpunk met atmosferische elektronica en ijle vocalen
Ruim drie jaar geleden verraste de Australische muzikante Carla del Forno met een behoorlijk eigenzinnig geluid. Het is een geluid dat wat minimalistisch klonk, dat schatplichtig was aan de postpunk en new wave van lang geleden, maar dat ook verrassend eigentijds klonk. Op het deze week verschenen Come Around borduurt Carla dal Forno voort op het geluid van haar vorige album, maar laat ze ook subtiele veranderingen horen, waaronder een zeer aangenaam en trefzeker snufje dub. Come Around is misschien niet zo verrassend als zijn voorganger, maar de Australische muzikante heeft haar geluid wel wat verder geperfectioneerd, wat wederom een bijzondere luistertrip oplevert.


Net iets meer dan drie jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de muziek van de Australische muzikante Carla dal Forno. De muzikante uit Melbourne, die via Berlijn in Londen was terecht gekomen, liet op Look Up Sharp, haar tweede album, een opvallend eigen geluid horen. Look Up Sharp combineerde zweverige en atmosferische elektronica en postpunk bassen en drums met wat ijle en onderkoelde vocalen. 
Het leverde een bijzonder en bij vlagen bijna minimalistisch geluid op, waarvoor ik drie jaar geleden het debuutalbum en de zwanenzang van Young Marble Giants, enkele albums van Nico en een willekeurige David Lynch soundtrack aandroeg als vergelijkingsmateriaal. 

De Australische muzikante keert deze week terug met haar derde album, Come Around. Wanneer de eerste noten van het album uit de speakers komen lijkt er weinig veranderd. Ook het derde album van Carla dal Forno opent met diepe bassen en monotone drums, die niet zouden hebben misstaan op een postpunk album. Het ritme van drums en bas wordt ook dit keer gecombineerd met atmosferische en wat zweverig aandoende elektronica en met de ijle zang van de Australische muzikante, die haar songs ook dit keer sober of zelfs minimalistisch heeft ingekleurd. Meer van hetzelfde dus, maar ik vind het ook dit keer weer erg mooi. 

Carla dal Forno varieert weliswaar niet al teveel met haar eigen geluid, maar het is nog altijd een geluid dat zich niet makkelijk laat vergelijken met de muziek van anderen. Fantasieloos voortborduren op haar vorige album doet de muzikante, die weer is teruggekeerd naar Australië, om precies te zijn naar Castlemaine, overigens zeker niet, want ze legt op Come Around wel wat andere accenten dan op haar vorige album. 

Het derde album van de Australische muzikante schuift net wat dichter tegen de postpunk en new wave van de late jaren 70 en vroege jaren 80 aan en voegt ook nog wat invloeden van de ook destijds zeer populaire dub toe. De instrumentatie is ook dit keer behoorlijk sober, maar omdat Carla dal Forno experiment met klanken en texturen is Come Around zeker geen monotoon of saai album. 

Door de bijzondere combinaties van klanken, waaraan dit keer wat vaker bijzondere ritmes en nog wat breder uitwaaiende tapijten van elektronica zijn toegevoegd, en de ijle maar ook mooi dromerige stem van Carla dal Forno, is Come Around een album dat absoluut de fantasie prikkelt, maar het is ook een album waarbij het zeer aangenaam wegdromen is. 

Wat ik misschien nog wel het knapst vind aan de muziek van Carla dal Forno is dat ze er in is geslaagd om haar muziek terug te brengen tot de essentie, zonder dat dit resulteert in kaal klinkende muziek. Ze doet het in haar eigen songs, maar ook in haar versie van The Garden of Earthly Delights van de elektronica pioniers The United States of America, dat op fascinerende wijze het heden in wordt gesleept. 

Net als voorganger Look Up Sharp inspireerde ook Come Around me tot het weer eens uit de kast trekken van Colossal Youth, het fenomenale debuutalbum van Young Marble Giants uit 1980 en alleen dat is al een goede reden om naar de muziek van Carla dal Forno te luisteren. Op haar volgende album mag de Australische muzikante van mij best een net wat andere weg in slaan, maar op Come Around bevalt het vertrouwde geluid me nog prima. Erwin Zijleman

De muziek van Carla dal Forno is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Australische muzikante: https://carladalforno.bandcamp.com/album/come-around-2.


Come Around van Carla dal Forno is verkrijgbaar via de Mania webshop: