09 november 2022

The Lone Bellow - Love Songs For Losers

De Amerikaanse band The Lone Bellow schuift op haar vijfde album nog een stukje verder op richting tijdloze pop. maar ook Love Songs For Losers is een album dat in vocaal en muzikaal opzicht kwaliteit ademt
Ik werd een jaar of negen geleden verpletterd door het debuutalbum van de Amerikaanse band The Lone Bellow, die verraste met gloedvolle klanken en gepassioneerde zang. Het is een recept dat werd geperfectioneerd op de volgende albums van de Amerikaanse band, die ook nog eens producers van naam en faam wist te strikken. Op het deze week verschenen Love Songs For Losers heeft de band zelf alle touwtjes in handen en kiest het voor een iets meer ingetogen en ook iets meer pop georiënteerd geluid, maar gelukkig heeft The Lone Bellow alles dat de muziek van de band bijzonder maakt behouden. Hoogste tijd dat de band ook in Nederland aandacht krijgt.


Ik heb tot dusver wel wat met de muziek van de Amerikaanse band The Lone Bellow. Het is een band die in Nederland tot dusver helaas geen voet aan de grond krijgt, maar de eerste vier albums van de band waren wat mij betreft parels. De muziek van The Lone Bellow is tot dusver nogal zwaar geproduceerd en valt op door stevig aangezette vocalen, maar de muzikanten van de band uit Brooklyn, New York, kunnen absoluut zingen, terwijl de band voor de productie tot dusver vertrouwde op topkrachten als Aaron Dessner en Dave Cobb. 

Na The Lone Bellow uit 2013, Then Came The Morning uit 2015, Walk Into A Storm uit 2017 en Half Moon Light uit 2020, is het deze week alweer tijd voor het vijfde album van de Amerikaanse band. Love Songs For Losers is voor de afwisseling eens niet geproduceerd door een producer van naam en faam, maar door de band zelf. Dat is niet zonder risico, want de hand van een producer als Aaron Dessner of Dave Cobb moet niet worden onderschat. 

The Lone Bellow blijkt de kunst van het produceren gelukkig zelf ook te beheersen, want Love Songs For Losers klinkt prima. Vergeleken met de vorige albums is de band wat opgeschoven richting tijdloze popmuziek, maar de verschillen met de vorige albums van The Lone Bellow moeten niet worden overdreven. Ook Love Songs For Losers, dat werd opgenomen in het voormalige huis van Roy Orbison in Nashville, klinkt niet alleen bekend door de tijdloos klinkende en vooral warm ingekleurde songs, maar ook door de gloedvolle zang van de leden van de band. 

Ik heb de muziek van The Lone Bellow tot dusver vooral vergeleken met de muziek van The Lumineers, ook een band die in Nederland niet heel veel doet maar die ik echt geweldig vind, en dat is een vergelijking die nog steeds op gaat. Hoewel Love Songs For Losers in het verlengde ligt van zijn vier voorgangers, laat een dwarsdoorsnede van het oeuvre van de Amerikaanse band wel horen dat invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek de afgelopen negen jaar wel wat terrein hebben verloren aan de pop. 

Love Songs For Losers is het meest pop georiënteerde en hier en daar ook meest elektronisch ingekleurde album van The Lone Bellow tot dusver, maar de vergelijking met de muziek van U2, waar AllMusic mee komt, begrijp ik niet. Die met Springsteen's Tunnel Of Love iets meer, maar The Lone Bellow heeft de Amerikaanse rootsmuziek zeker niet afgezworen. 

Iedereen die, net als ik, heeft genoten van de vorige vier albums van de band uit New York, zal ook weer genieten van het nieuwe album. De lekker in het gehoor liggende songs overtuigen makkelijk, het warme geluid slaat zich als een warme deken om je heen en ook op Love Songs For Losers is de zang weer prima. 

The Lone Bellow bereikt op haar vijfde album wel een punt waarop verder doorschieten richting pop wat mij betreft ongewenst is. De band is op Love Songs For Losers absoluut zichzelf, maar ik verlang wel terug naar de gepassioneerde vocale uitbarstingen op de eerste albums en op het grootse geluid van met name Aaron Dessner. 

De eerste vier albums van The Lone Bellow deden niets in Nederland en dat zal met album nummer vijf echt niet veranderen, wat op zich gek is voor een album dat zoveel kwaliteit ademt als Love Songs For Losers. Ik hou het er maar op dat de muziek van The Lone Bellow misschien net wat te Amerikaans klinkt voor onze oren, of ik heb de muziek van de Amerikaanse band niet stevig genoeg bewierookt. Love Songs For Losers is niet het beste album van The Lone Bellow, maar een uitstekend album is het zeker. Erwin Zijleman

De muziek van The Lone Bellow is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://thelonebellow.bandcamp.com/album/love-songs-for-losers.


Love Songs For Losers van The Lone Bellow is verkrijgbaar via de Mania webshop: