02 november 2022

Scout Gillett - no roof no floor

De Amerikaanse muzikante Scout Gillett verrast met een ruw en zeer persoonlijk album dat op bijzondere wijze invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, punk en indierock met elkaar verbindt
Scout Gillett verbleef de afgelopen jaren in meerdere werelden. Ze groeide op het platteland van Missouri op, werd volwassen in de punkscene van Kansas City en werd fulltime muzikante in New York. Al deze werelden komen samen op het fascinerende no roof no floor, dat op bijzondere wijze een brug slaat tussen Amerikaanse rootsmuziek en indierock met een ‘punky attitude’. In muzikaal opzicht klinkt het vooral anders dan je gewend bent, maar in vocaal opzicht grijpt Scout Gillett je bij de strot met haar persoonlijke teksten en ruwe voordracht. Het is even wennen misschien, maar no roof no floor van Scout Gillett is al snel een album dat je niet meer los laat.


Toen ik de releaselijst van de afgelopen week bestudeerde viel no roof no floor van Scout Gillett me onmiddellijk op. Iets later besefte ik me dat ik Scout Gillett had verward met de Britse singer-songwriter Scout Niblett, van wie we de afgelopen negen jaar helaas helemaal niets meer hebben vernomen. Het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante Scout Gillett trok misschien de aandacht om de verkeerde reden, maar no roof no floor verdient deze aandacht absoluut. 

Scout Gillet is een jonge Amerikaanse singer-songwriter die opgroeide op het platteland in Missouri en die via de punkscene van Kansas City in Brooklyn, New York, is terecht gekomen. Op no roof no floor komen alle werelden waarin Scout Gillett de afgelopen jaren heeft vertoefd samen. Het debuutalbum van de muzikante uit Brooklyn bevat invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek waarmee ze op het platteland in Missouri vooral in aanraking kwam, heeft het rauwe van de punkscene waar ze vervolgens in Kansas City in terecht kwam en heeft het mondaine van de grote stad waarin ze momenteel woont. 

Dat no roof no floor een wat donker klinkend album is geworden is ook niet zo gek, want de Amerikaanse muzikante zag bij terugkeer op haar geboortegrond in Missouri dat alcohol- en drugsverslavingen een zware tol eisen in de gemeenschap waarin ze was opgegroeid, verloor een geliefde aan een overdosis drugs en kwam bij terugkeer in New York ook nog eens terecht in de coronapandemie die het openbare leven lam legde. 

Het zijn zware jaren die Scout Gillett hebben getekend, maar het zijn ook zware jaren die een bijzonder indrukwekkend debuutalbum hebben opgeleverd. Het is een album dat me meer dan eens doet denken aan de muziek van een jonge PJ Harvey, maar dan wel een PJ Harvey waarvan de wieg op het Amerikaanse platteland heeft gestaan en niet in het chique Britse Dorset. 

Het debuutalbum van Scout Gillett bevat zoals gezegd flink wat invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, wat je niet alleen terug hoort in de instrumentatie, maar ook in de songs. Aan de andere kant is no roof no floor uiteindelijk meer een rauw rockalbum dan een rootsalbum. Het is een bijzondere combinatie die verrassend goed uitpakt. De muziek van de muzikante uit New York klinkt vaak ruw en recht voor zijn raap, maar Scout Gillett kan ook flink gas terugnemen en kiezen voor uiterst ingetogen songs. 

De instrumentatie op no roof no floor is verrassend, maar Scout Gillett trekt de meeste aandacht met haar zang. Ook de vocalen op het album zijn soms aan de ruwe kant, maar de singer-songwriter uit Brooklyn kan ook meer ingehouden zingen. Het is zang vol gevoel en doorleving, die de persoonlijke teksten op het album en de wat sombere thematiek meer lading geeft. Zeker wanneer Scout Gillett het subtiel uitschreeuwt neemt no roof no floor je mee terug naar de late jaren 70 in New York, waarin de punk en new wave floreerden, maar de Amerikaanse muzikante is ook haar wortels in de country niet vergeten. 

Het debuutalbum van Scout Gillett is een album dat me aan van alles doet denken, maar als ik de vinger er op probeer te leggen, kom ik niet veel verder dan de eerder genoemde PJ Harvey en dat is een vergelijking die maar een enkele keer op gaat. Ondertussen raak ik wel steeds meer in de ban van dit bijzondere album dat steeds ruwer en nadrukkelijker onder de huid weet te kruipen. Erwin Zijleman

De muziek van Scout Gillett is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://scoutgillettmusic.bandcamp.com/album/no-roof-no-floor.


no roof no floor van Scout Gillett is verkrijgbaar via de Mania webshop: