27 november 2022

Pip Millett - When Everything Is Better, I'll Let You Know

Het Verenigd Koninkrijk doet dit jaar goed mee binnen de R&B en levert met het aangenaam broeierige When Everything Is Better, I'll Let You Know van Pip Millett een van de betere albums in het genre af
De in Manchester geboren maar tegenwoordig vanuit Londen opererende Pip Millett debuteerde een aantal weken geleden met een album dat een plekje in de spotlights verdient. When Everything Is Better, I'll Let You Know is in de eerste plaats een heerlijk zwoel en dromerig R&B album, maar het is ook een album dat veel knapper in elkaar zit dan op het eerste gehoor het geval lijkt. Het debuutalbum van Pip Millett is een mooi geproduceerd en zeer aangenaam klinkend album en het is bovendien een album waarop de Britse muzikante excelleert met haar zang. When Everything Is Better, I'll Let You Know is een album dat je makkelijk omarmt, maar dat vervolgens pas begint te groeien.


In het R&B genre ben ik nogal selectief, waardoor ik op de krenten uit de pop niet al te vaak een album in dit genre bespreek. Dit jaar is daarom hooguit een handjevol R&B albums voorbij gekomen, waarvan ik die van Amber Mark tot voor kort de beste vond. Dat album heeft deze week serieuze concurrentie gekregen van When Everything Is Better, I'll Let You Know, het debuutalbum van de Britse muzikante Pip Millett, dat een aantal weken geleden is verschenen. 

Binnen de R&B heb ik over het algemeen een voorkeur voor albums die stevig durven te experimenteren en die zich ook fanatiek buiten de kaders van de R&B durven te bewegen. Het debuutalbum van Pip Millett bevindt zich wat buiten mijn R&B comfort zone, want de Britse muzikante maakt, zeker op het eerste gehoor, vooral lekker in het gehoor liggende en lome en dromerige R&B. When Everything Is Better, I'll Let You Know is daarom niet zo spannend als de meeste R&B albums die ik de afgelopen jaren heb besproken op deze BLOG, maar het is wat mij betreft wel een erg goed R&B album. 

Het debuutalbum van Pip Millett bevat maar liefst 17 songs, die in net iets meer dan drie kwartier voorbij te komen. Door gebruik te maken van intermezzo’s laten de songs op het album zich als een eenheid beluisteren en het is een eenheid die makkelijk vermaakt. De Britse muzikante creëert op haar debuutalbum een wat zwoele en broeierige sfeer. De instrumentatie op het album is vooral laid-back, maar klinkt zeer smaakvol met mooie gitaarloopjes en warm klinkende synths. Door de subtiele ritmes klinkt When Everything Is Better, I'll Let You Know ook zeker dynamisch. 

Het debuutalbum van Pip Millett is vooral een R&B album, maar de Britse muzikante verwerkt ook invloeden uit de (neo-)soul, pop en hiphop in haar muziek. Pip Millett maakt muziek die bijzonder aangenaam voortkabbelt op de achtergrond, maar het is ook muziek die het absoluut verdient om met aandacht te worden beluisterd. 

In muzikaal en productioneel opzicht weet When Everything Is Better, I'll Let You Know zich wat mij betreft immers makkelijk te onderscheiden van de meeste andere albums in het genre, maar Pip Millett onderscheidt zich het makkelijkst in vocaal opzicht. De muzikante uit Londen beschikt over een aangename maar ook veelzijdige stem. 

Het is een stem die het uitstekend doet in de dromerige en zwoele R&B die op het album ruim vertegenwoordigd is, maar Pip Millett kan ook uit de voeten in tracks die wat opschuiven richting hiphop en die me vooral herinneren aan het debuutalbum van de helaas snel uit beeld verdwenen Lauryn Hill. When Everything Is Better, I'll Let You Know kan overigens ook uitstekend uit de voeten met songs die opschuiven richting soul en pop, die laten horen dat Pip Millett ook in de voetsporen zou kunnen treden van landgenoten als Adele en Amy Winehouse. 

Ik ben overigens blij dat ze dit niet al te vaak doet, want ik vind When Everything Is Better, I'll Let You Know het sterkst wanneer invloeden uit de R&B domineren. Het debuutalbum van Pip Millett is al even uit en krijgt nog niet heel veel aandacht, maar When Everything Is Better, I'll Let You Know hoort absoluut thuis tussen de beste R&B albums die tot dusver zijn verschenen dit jaar. Pip Millett, onthouden die naam. Erwin Zijleman


When Everything Is Better, I'll Let You Know van Pip Millett is verkrijgbaar via de Mania webshop: