30 november 2022

Trampled By Turtles - Alpenglow

De Amerikaanse band Trampled By Turtles draait al een kleine twintig jaar mee, maar levert voor mij uit het niets een waar meesterwerk af, dat flink gaat scoren in mijn jaarlijstje over een paar weken
Alpenglow van Trampled By Turtles lag al een paar weken vrij anoniem op de stapel, maar toen het album hier af kwam was ik onmiddellijk verkocht. Verkocht door het geweldige snarenwerk waaruit het geluid van de band bestaat, verkocht door de uitstekende zang, verkocht door de songs die je na één keer horen eindeloos wilt koesteren en verkocht door de fraaie productie van Jeff Tweedy, die deze relatief onbekende Amerikaanse band een flinke duw in de rug kan geven. Het zou niet meer dan terecht zijn, want Alpenglow van Trampled By Turtles is een fantastisch album en het wordt alleen maar beter. Duluth, Minnesota, is onlosmakelijk verbonden met Bob Dylan en Low, maar nu ook met Trampled By Turtles.


Een paar dagen geleden ontdekte ik Alpenglow van Trampled By Turtles. Ik dacht even een fantastisch of zelfs sensationeel debuutalbum in handen te hebben, maar Trampled By Turtles bestaat al een kleine twintig jaar en levert met Alpenglow niet haar eerste maar haar tiende studioalbum af. Ondanks de opvallende naam van de band en de flinke staat van dienst had ik echt nog nooit van de band uit Duluth, Minnesota, gehoord, wat bijzonder is. 
Alpenglow is dan ook mijn eerste kennismaking met de muziek van Trampled By Turtles en het is er een die uitstekend is bevallen. Als alle albums van de band zo goed zijn als het nieuwe album, heb ik nog flink wat in te halen, maar voorlopig ben ik compleet verslingerd aan Alpenglow. 

Trampled By Turtles maakt op Alpenglow muziek die past in de hokjes Americana en bluegrass. Dat laatste genre klinkt me vaak net wat te traditioneel, maar de bluegrass van Trampled By Turtles is buitengewoon opwindend. Het zit hem deels in de geweldige instrumentatie, waarvoor uitsluitend snareninstrumenten zijn gebruikt. Het levert een warm en gloedvol klankentapijt op dat naast banjo, gitaar, mandoline, duimpiano en bas bestaat uit cello en viool. Dat klinkt niet alleen fantastisch, maar ook verrassend spannend. 

Alleen de muziek op Alpenglow levert al een geweldig album op, maar de band beschikt ook nog eens over een aantal prima zangers, wat geweldige leadzang en fraaie koortjes oplevert. In muzikaal en vocaal opzicht is het elf songs lang intens genieten van wonderschone klanken en intense en doorleefde zang, maar de Amerikaanse band heeft ook nog eens eens een serie ijzersterke songs geschreven. Het zijn songs die liefhebbers van wat traditioneel aandoende Amerikaanse rootsmuziek zeer zullen kunnen waarderen, maar ook muziekliefhebbers die hun rootsmuziek liever iets alternatiever hebben vinden op Alpenglow veel moois. 

Tussen de songs staat trouwens een opvallende cover van Wilco’s A Lifetime To Find en dat is niet het enige van Wilco dat opduikt op het album. Niemand minder dan Wilco voorman Jeff Tweedy tekende immers voor de productie van Alpenglow en de Amerikaanse muzikant heeft vakwerk afgeleverd. 

Je hebt soms van die albums waar je na een keer horen smoorverliefd op bent en het nieuwe album van Trampled By Turtles is er wat mij betreft een. Dit soort liefdes op het eerste gezicht kunnen snel vervliegen, maar mijn liefde voor Alpenglow wordt alleen maar groter en groter. Al het snarengeweld klinkt bij iedere keer horen nog wat indrukwekkender, de songs op het album worden alleen maar sterker, terwijl de zang steeds makkelijker onder de huid kruipt. 

Als ik kijk naar het oeuvre van de band, valt op dat het de afgelopen vier jaar stil was rond de band uit Duluth, maar wat is Alpenglow een sensationele comeback. Ik dacht zoals gezegd even dat ik een obscuur debuutalbum had ontdekt, maar inmiddels is Alpenglow voor mij een meesterwerk van een gelouterde band. Alpenglow van Trampled By Turtles lag wat anoniem op de stapel de afgelopen maand, maar is met enorme kracht hoog mijn jaarlijstje in geknald. Waar het gaat eindigen durf ik nog niet te voorspellen, maar inmiddels is alles mogelijk voor dit fantastische album. Erwin Zijleman

De muziek van Trampled By Turtles is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://trampledbyturtles.bandcamp.com/album/alpenglow.


Alpenglow van Trampled By Turtles is verkrijgbaar via de Mania webshop: