08 november 2022

Emily Nenni - On The Ranch

Emily Nenni kiest op On The Ranch voor een wat traditioneler klinkend country en honky tonk geluid, maar wat zit er veel vaart in de door gitaren gedomineerde instrumentatie en vuur in haar krachtige stem
Het is nog altijd dringen binnen de Amerikaanse rootsmuziek met iedere week stapels nieuwe albums, maar On The Ranch van Emily Nenni viel direct op. Het tweede album van de muzikante uit Nashville klinkt wat traditioneler dan de meeste andere rootsalbums van het moment, maar verwacht geen gezapige country. On The Ranch is mooi ingekleurd met gitaren, dobro en pedal steel wat een aangenaam ruw en lekker dynamisch geluid oplevert. Emily Nenni beschikt ook nog eens over een stem die is gemaakt voor dit soort muziek. Het is een stem waarin kracht en emotie fraai in balans zijn en het is een stem die On The Ranch een nostalgisch tintje geeft. Heerlijk album.


De Amerikaanse singer-songwriter Emily Nenni heeft voor de cover van haar nieuwe album een cowboyhoed opgezet en heeft haar album ook nog eens On The Ranch genoemd. Alle reden dus om een lekker traditioneel rootsalbum te verwachten en dat is ook precies wat je krijgt. 

Op basis van de informatie die het album vooruit snelde had ik een week of twee geleden al eens geluisterd naar het in 2018 verschenen debuutalbum van de muzikante uit Nashville, Tennessee, en dat album, Hell Of A Woman, maakte stiekem toch wel wat indruk. Het debuutalbum van Emily Nenni klonk inderdaad behoorlijk traditioneel, maar ook onweerstaanbaar lekker, wat deels de verdienste was van het door gitaren gedomineerde geluid op het album, maar ook de krachtige stem van de Amerikaanse muzikante deed een flinke duit in het zakje. 

Deze week verscheen het tweede album van Emily Nenni en On The Ranch vind ik nog wat beter dan het vier jaar geleden nauwelijks opgemerkte debuut. Emily Nenni schetst op haar bandcamp pagina de ultieme setting voor haar tweede album: “The sun sets over the ranch, a can of beer cracks, and an acoustic guitar wrangles the day’s thoughts and memories into a semblance of order”. 

Het is een setting die nogal afwijkt van de setting waarin ik deze recensie schrijf: “een druilerig Leiden op een hele vroege zondagochtend met een kopje koffie en de opdracht om orde te scheppen in de releasechaos van deze week”. Ook in deze setting doet het tweede album van Emily Nenni het echter uitstekend. 

De muzikante uit Nashville heeft het geluid van haar uitstekende debuutalbum nog wat verder geperfectioneerd en maakt direct vanaf de eerste noten indruk met een stem die gemaakt is voor de countrymuziek en een lekker vol geluid vol heerlijk gitaarwerk. Het is een geluid vol twang met veel invloeden uit de country en een aangename dosis honky tonk. Emily Nenni heeft op On The Ranch vaak genoeg aan bas, drums en gitaar, waarna dobro en pedal steel voor de fraaie versiersels mogen zorgen. 

In Nashville worden de meeste jonge zangeressen momenteel de kant van de countrypop op geduwd, maar daar blijft Emily Nenni ver van verwijderd. On The Ranch is een lekker traditioneel en bij vlagen lekker ruw klinkend rootsalbum, waarop de Amerikaanse muzikante mooie verhalen vertelt. 

Ik heb stapels van dit soort albums, maar ik hoor er tegenwoordig echt veel te weinig, waardoor de muziek van Emily Nenni er voor mij uitspringt deze week. Zeker wanneer Emily Nenni een onvervalste snik van stal haalt en de gitaren en de pedal steel met haar meehuilen, herinnert On The Ranch aan countryalbums van heel lang geleden, maar het tweede album van de Amerikaanse muzikante past ook prima binnen het aanbod van het moment en zal zowel liefhebbers van traditionele als wat alternatievere country aanspreken. 

Ik heb Amerikaanse rootsmuziek over het algemeen liever net wat moderner dan Emily Nenni laat horen op On The Ranch, maar dit album heeft wat. Doe je ogen even dicht en je bent op de ranch die de Amerikaanse muzikante op haar bandcamp pagina schetst. De zon gaat onder op een broeierige avond, het bier vloeit, er is even tijd om de dag te overdenken en dan pakt Emily Nenni haar gitaar er bij. Heerlijk. Erwin Zijleman

De muziek van Emily Nenni is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://emilynenni.bandcamp.com/album/on-the-ranch.


On The Ranch van Emily Nenni is verkrijgbaar via de Mania webshop: