Toen Roger Waters de macht binnen Pink Floyd naar zich toe trok op het indrukwekkende The Wall uit 1979, werkte hij ook al aan het uiteindelijk in 1984 verschenen The Pros And Cons Of Hitch Hiking. Dat is goed te horen, want de albums laten meer overeenkomsten dan verschillen horen. Toch zijn het juist die verschillen die van The Pros And Cons Of Hitch Hiking zo’n memorabel album maken. Denk bij deze verschillen aan het scheurende saxofoonwerk van topmuzikant David Sanborn, maar naast Roger Waters steelt vooral Eric Clapton de show met gitaarwerk dat hier en daar van een bijna onwerkelijke schoonheid is. Het blijft een bijzonder album.
Ik vind het moeilijk om te zeggen wat mijn favoriete Pink Floyd album is, maar ik weet wel welk album van de Britse band ik met afstand het vaakst beluister. The Wall beluister ik het liefst integraal tijdens wandelingen door de stad. De tachtig minuten muziek op het album uit 1979 blijven me na al die jaren en luisterbeurten nog steeds hopeloos fascineren.
The Wall was feitelijk de zwanenzang van de bezetting van Pink Floyd met Roger Waters. Na The Wall volgde in 1983 The Final Cut, wat feitelijk meer een soloalbum van Roger Waters was, die de band vervolgens verliet. Het is een album dat in 1984 werd gevolgd door een echt soloalbum van de Britse muzikant, The Pros And Cons Of Hitch Hiking.
Het tweede soloalbum van Roger Waters, in 1970 verscheen het curieuze Music From The Body, ligt, nog veel meer dan The Final Cut, in het verlengde van The Wall. Ook op The Pros And Cons Of Hitch Hiking krijgen we een kijkje in de psyche van Roger Waters en net als The Wall is het een conceptalbum.
In een aantal opzichten kopieert The Pros And Cons Of Hitch Hiking bijna letterlijk de ingrediënten die op The Wall zo’n belangrijke rol spelen, als het gebruik van nogal wat geluidsfragmenten, het vertellen van een bijzonder verhaal en de hier en daar bijna wanhopige zang van Roger Waters.
De songs op beide albums stammen bovendien grotendeels uit dezelfde tijd, maar toch vind ik The Pros And Cons Of Hitch Hiking zeker geen slap aftreksel van The Wall; een mening die overigens niet iedere Pink Floyd fan met me deelt. The Pros And Cons Of Hitch Hiking en The Wall hebben zeker overeenkomsten, maar er zijn ook belangrijke verschillen.
Roger Waters maakte The Pros And Cons Of Hitch Hiking niet met zijn Pink Floyd collega’s, maar trommelde een aantal andere muzikanten op. Juist deze muzikanten zorgen er voor dat The Pros And Cons Of Hitch Hiking anders klinkt dan The Wall. Denk hierbij aan de soulvolle achtergrondzang van Doreen Chanter en Katie Kissoon, het inventieve drumwerk van Roxy Music drummer Andy Newmark en de fraaie strijkersarrangementen van Michael Kamen, maar vooral aan het geweldige saxofoonspel van de legendarische David Sanborn en zeker aan het weergaloze gitaarspel van Eric Clapton.
De Britse gitaarheld stond in de tour die volgde op de release van het album laveloos op het podium van de Rotterdamse Ahoy, maar op The Pros And Cons Of Hitch Hiking speelt Eric Clapton de sterren van de hemel. Hier en daar speelt hij opvallend trefzeker in de geest van Pink Floyd gitarist David Gilmour, maar zeker in het wonderschone slide gitaarspel hoor je duidelijk de hand van een van de beste gitaristen aller tijden.
Ik luister lang niet zo vaak naar The Pros And Cons Of Hitch Hiking als naar The Wall, maar toen ik er pas weer een paar keer naar luisterde viel me op dat het album nog altijd uitstekend dienst doet als een broertje of zusje van The Wall. Zeker als Eric Clapton los mag gaan, kan The Pros And Cons Of Hitch Hiking de concurrentie met The Wall best aan, al bevat het album wat minder memorabele songs dan een van de meesterwerken van Pink Floyd. Roger Waters bouwde na The Pros And Cons Of Hitch Hiking aan een opvallend solo-oeuvre, maar dit album blijft toch mijn favoriet, naast dat meesterwerk van Pink Floyd. Erwin Zijleman
The Pros And Cons Of Hitch Hiking van Roger Waters is verkrijgbaar via de Mania webshop: