05 november 2022

First Aid Kit - Palomino

Het was bijna vijf jaar stil rond First Aid Kit, maar Johanna en Klara Söderberg keren deze week terug met Palomino en imponeren als vanouds met hun fantastische stemmen en betoverend mooie harmonieën
Het recept is inmiddels bekend, maar de impact is nog altijd hetzelfde. Als Johanna en Klara Söderberg beginnen te zingen gebeurt er iets bijzonders. First Aid Kit vertrouwt inmiddels al vijftien jaar op de geweldige stemmen van de Zweedse zussen, die ook op hun nieuwe album tekenen voor harmonieën die garant staan voor veel kippenvel. In muzikaal opzicht vinden Johanna en Klara Söderberg nog altijd inspiratie in de Amerikaanse rootsmuziek, maar Palomino heeft zich ook laten beïnvloeden door de tijdloze popmuziek uit de jaren 70. Het klinkt allemaal bijzonder aangenaam, maar bij het vocale vuurwerk van de zussen uit Stockholm zit je steeds weer op het puntje van de stoel.


Johanna en Klara Söderberg waren nog tieners toen ze vijftien jaar geleden opdoken met hun prachtige versie van Tiger Mountain Peasant Song van Fleet Foxes. Niet veel later lag de wereld aan de voeten van de Zweedse zussen. Johanna en Klara Söderberg beschikken allebei over een geweldige stem, maar als de twee hun stemmen combineren gebeurt er iets bijzonders of zelfs iets magisch. 

De afgelopen jaren moesten we het helaas doen zonder deze magie, eerst door het moederschap van Johanna en hierna door de coronapandemie. Vorig jaar verscheen nog wel Who By Fire: Live Tribute To Leonard Cohen, maar de First Aid Kit versies van flink wat klassiekers van de in 2016 overleden singer-songwriter kwamen uit 2017. Het deze week verschenen Palomino bevat daarom het eerste nieuwe werk van First Aid Kit sinds Ruins, dat helemaal aan het begin van 2018 verscheen en inmiddels dus bijna vijf jaar oud is. 

Wanneer de eerste noten van Palomino uit de speakers komen lijkt de tijd echter te hebben stilgestaan, want de nieuwe muziek van First Aid Kit voelt direct vertrouwd. Ook op Palomino vertrouwen Johanna en Klara Söderberg op hun geweldige stemmen en neem ze dat eens kwalijk. Het zijn nog altijd stemmen die perfect bij elkaar kleuren, zoals alleen de stemmen van zussen dit kunnen. 

In vocaal opzicht bevat Palomino geen verrassingen en dat had ik eerlijk gezegd ook niet anders gewild. Ook in muzikaal opzicht klinkt het nieuwe album van First Aid Kit vertrouwd, al verwerken de Zweedse zussen misschien iets meer invloeden uit de popmuziek uit de jaren 60 en 70 dan op hun vorige albums. 

Palomino werd in de thuisbasis Stockholm opgenomen met de Zweedse producer Daniel Bengtson, die het album heeft voorzien van een warm en tijdloos geluid. Het is een geluid dat hier en daar raakt aan de tijdloze popmuziek van Fleetwood Mac of zelfs ABBA, maar Johanna en Klara Söderberg hebben hun hart toch vooral verpand aan de Amerikaanse rootsmuziek. 

Zeker in de songs die tegen de Amerikaanse rootsmuziek aan schuren zingen de Zweedse zussen weer de sterren van de hemel en zwepen ze elkaar op tot harmonieën die onmiddellijk goed zijn voor kippenvel. First Aid Kit draait inmiddels vijftien jaar mee, waardoor de verrassing er zo langzamerhand wel wat af is, maar na bijna vijf jaar stilte, smolt ik toch weer verrassend makkelijk voor de gouden keeltjes van Johanna en Klara Söderberg. 

De Zweedse zussen zingen op Palomino met nog wat meer vertrouwen dan in het verleden en overtuigen ook nog eens met een serie aansprekende songs, die laten horen dat First Aid Kit ook in de pop uitstekend uit de voeten kan. In de sterkste songs zijn de harmonieën zelfs zo mooi en krachtig dat ze me herinneren aan die van The Everly Brothers. Een groter compliment kan ik echt niet bedenken voor Johanna en Klara Söderberg. 

De Zweedse zussen waren piepjong toen ze in een Zweeds bos het YouTube filmpje voor hun versie van Tiger Mountain Peasant Song van Fleet Foxes opnamen. Johanna en Klara Söderberg zijn nog steeds niet oud, maar maken op Palomino indruk als gelouterde zangeressen van wereldklasse. Ik heb het album al een hele tijd in mijn bezit, maar het wordt echt alleen maar beter. We hebben First Aid Kit jaren moeten missen, maar gelukkig zijn de Zweedse zussen terug met wederom een prachtalbum. Erwin Zijleman


Palomino van First Aid Kit is verkrijgbaar via de Mania webshop: