11 november 2022

Tenci - A Swollen River, A Well Overflowing

De Amerikaanse band Tenci maakt muziek die zo nu en dan in het verlengde ligt van die van Big Thief, maar die ook meer dan genoeg avontuurlijke zijwegen in slaat om een eigenzinnig geluid te creëren
Tenci uit Chicago viel twee jaar geleden op met haar debuutalbum, maar maakte wat mij betreft nog geen onuitwisbare indruk. Opvolger A Swollen River, A Well Overflowing is een stuk beter. Met name door de zang van Jess Shoman, maar ook door de muzikale invloeden die worden verwerkt op het album, roept het tweede album van Tenci, net als zijn voorganger, associaties op met de muziek van de in brede kring geprezen Amerikaanse band Big Thief, maar Tenci verwerkt deels andere invloeden en heeft toch ook een duidelijk eigen geluid. Het is een geluid dat niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar als je valt voor de muzikale charmes van Tenci wordt dit album steeds interessanter.


A Swollen River, A Well Overflowing is het tweede album van de Amerikaanse band Tenci en de opvolger van het in de zomer van 2020 verschenen My Heart Is An Open Field. Het debuutalbum van de band uit Chicago vond ik absoluut een interessant album, maar uiteindelijk schuurde het debuutalbum van Tenci wat mij betreft toch net wat te dicht tegen het geluid van Big Thief aan. Tenci verwerkte op My Heart Is An Open Field overigens wel meer invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, waarmee het Big Thief ‘s Dragon New Warm Mountain I Believe In You net een stap voor was. 

Ook bij beluistering van het deze week verschenen A Swollen River, A Well Overflowing heb ik met enige regelmaat associaties met de muziek van Big Thief, maar het zit me veel minder in de weg dan bij beluistering van het debuut van de band. De associaties met de muziek van Big Thief komen voor een belangrijk deel van de zang. Bij Tenci draait alles om singer-songwriter Jess Shoman, die zowel met haar stem als met haar manier van zingen wel wat doet denken aan Adrienne Lenker van Big Thief. 

Dat zal niet iedereen een pré vinden, want er is nogal wat kritiek op de onvaste zang van Adrienne Lenker. Ook de zang van Jess Shoman zal zeker niet bij iedereen in de smaak vallen, maar ik vind de zang op A Swollen River, A Well Overflowing prima en beter dan op het debuut van Tenci. Het is absoluut zang waar je tegen moet kunnen, maar het is ook zang die de songs op A Swollen River, A Well Overflowing voorziet van een onderscheidend geluid. 

In vocaal opzicht is Jess Shoman gegroeid, maar ook in muzikaal opzicht is de band uit Chicago interessanter dan op het debuutalbum. A Swollen River, A Well Overflowing laat een veelzijdig geluid horen waarin plaats is voor invloeden uit de folk en de country, maar ook invloeden uit de indiepop en indierock en hier en daar een vleugje jazz hebben hun weg gevonden naar het geluid van Tenci. 

De bijzondere mix van invloeden krijgt af en toe vorm in aangenaam voortkabbelende luisterliedjes die de kant van de Amerikaanse rootsmuziek op kunnen gaan, maar de band uit Chicago schuwt ook zeker het experiment niet op haar tweede album. A Swollen River, A Well Overflowing is daarom een veelzijdiger album dan zijn voorganger en het is wat mij betreft een album dat een behoorlijk hoog niveau vast weet te houden. 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik af en toe wel wat kriegel wordt van de onvaste zang, maar dat heb ik bij Big Thief ook. Het aantal keren dat de zang de irritatiegrens opzoekt is gelukkig niet heel groot en bovendien staat er veel moois tegenover. A Swollen River, A Well Overflowing bevat twaalf songs en het zijn allemaal songs die weten te verrassen. Dat kan met verrassende wendingen en met fraaie bijdragen van blazers, maar ook met mooi gitaarwerk of met zang die misschien niet altijd even vast klinkt, maar meestal wel de juiste snaar weet te raken. 

Het knappe van A Swollen River, A Well Overflowing is dat de twaalf songs op het album op een of andere manier bij elkaar lijken te horen, wat een fascinerende luistertrip oplevert. Het is niet eens zo makkelijk om te omschrijven wat zo mooi is aan de muziek van Tenci, maar hoe vaker ik luister naar dit bijzondere album hoe mooier en hoe interessanter het wordt. Erwin Zijleman

De muziek van Tenci is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://tenci.bandcamp.com/album/a-swollen-river-a-well-overflowing-2.


A Swollen River, A Well Overflowing van Tenci is verkrijgbaar via de Mania webshop: