06 november 2022

Mimi Parker (1967-2022)

Foto van .marco.ortolani.kuemmel.

Mimi Parker groeide op in Bemidji, Minnesota, maar woonde het grootste deel van haar leven in Duluth, Minnesota. Op de middelbare school liep ze Alan Sparhawk tegen het lijf en werd duidelijk dat de twee een gezamenlijke liefde voor muziek hadden. De twee, die later zouden trouwen, waarna Mimi Parker het Mormoonse geloof van haar echtgenoot aannam, begonnen al snel met het maken van muziek, wat in 1993 zou leiden tot de formatie van de band Low.

Mimi Parker en Alan Sparhawk vormden in het bijna dertigjarig bestaan van Low de spil van de band, die een paar jaar geleden tot een duo werd gereduceerd. Het is een band die in die bijna dertig jaar een buitengewoon fascinerend oeuvre wist op te bouwen.

Low kan worden gerekend tot de pioniers van een genre dat afwisselend slowcore en sadcore wordt genoemd en maakte meerdere klassiekers in het genre. Things We Lost In The Fire uit 2001 is waarschijnlijk het mooiste slowcore album van Low, maar de meeste albums die de band maakte doen er niet voor onder.

Low wordt vereenzelvigd met de slowcore en sadcore, maar de band wist zich ook altijd te vernieuwen. Dat deed de band het meest nadrukkelijk op het in 2018 verschenen Double Negative, waarop het geluid van Low werd verrijkt met zwaar vervormde elektronica. Het album werd zeker niet direct door iedereen gewaardeerd of begrepen, maar voerde uiteindelijk flink wat jaarlijstjes over 2018 aan.

Met het vorig jaar verschenen HEY WHAT ging Low verder op de ingeslagen weg, maar de coronapandemie maakte het lange tijd lastig om met het nieuwe geluid het podium op te zoeken, waarna de ziekte van Mimi Parker meer roet in het eten gooide.

De Amerikaanse muzikante verloor de strijd tegen deze ziekte dit weekend. Mimi Parker werd slechts 55 jaar oud, maar blijft voor altijd de drumster en zangeres van Low. Met het wegvallen van Mimi Parker is ook de toekomst van Low zeer onzeker geworden. De band, die nu alleen nog uit Alan Sparhawk bestaat heeft voorlopig alle activiteiten gestaakt. Erwin Zijleman