15 november 2022

Fleur - Bouquet Champêtre

Fleur heeft het geluid van haar geweldige debuutalbum nog wat verder geperfectioneerd en is op haar tweede album Bouquet Champêtre de Yé-yé girl waarvoor Serge Gainsbourg als een blok zou zijn gevallen
In de herfst van 2020 dook Fleur op met haar debuutalbum, dat klonk als een vergeten popalbum uit het Parijs van de jaren 60. Fleur bleek echter gewoon uit Brabant te komen en maakte met twee leden van The Kik een album dat in Frankrijk helaas al lang niet meer gemaakt wordt. Fleur herhaalt dit kunstje op Bouquet Champêtre, dat ze wederom maakte met twee leden van The Kik. Het tweede album van de Brabantse muzikante is nog veel beter dan haar debuutalbum en bovendien een stuk veelzijdiger. Bouquet Champêtre is een album vol betoverend mooie Franse popliedjes en het is ook nog eens een album dat je humeur een enorme boost geeft. Heerlijk album!


Ik liet me net iets meer dan twee jaar geleden bijzonder makkelijk verleiden door het titelloze debuutalbum van Fleur. Het was een album dat je in één keer het Parijs van de jaren 60 in sleepte en het was bovendien een album waarvan je alleen maar heel erg vrolijk of zelfs zielsgelukkig kon worden. 

Fleur klonk op haar debuutalbum als een onvervalste ‘Yé-yé girl’ uit de jaren 60 en had zomaar een vergeten protegee van Serge Gainsbourg kunnen zijn. Fleur kwam echter niet uit het Parijs van de jaren 60, maar uit ons eigen Brabant van nu. Haar debuutalbum was dan ook niet geproduceerd door Serge Gainsbourg, maar door Arjan Spies en Dave Von Raven, die we kennen van de Rotterdamse band The Kik. 

Een enkeling maakte zich druk om de niet helemaal perfecte uitspraak van het Frans, maar ik sloot Fleur (Henkelman) onmiddellijk in het hart. Dat deed ook het Excelsior label, want op dit label verscheen deze week het tweede album van Fleur. Bouquet Champêtre laat direct vanaf de eerste noten horen dat de Brabantse zangeres een nog wat perfectere ‘Yé-yé girl’ is geworden. 

De Brabantse muzikante heeft het genre dat aan het begin van de jaren 60 ontstond en dat het Franse chanson vermengde met Amerikaanse en Britse rock ’n roll, op haar tweede album nog wat beter in de vingers en hoewel mijn Frans niet goed genoeg is om de uitspraak te beoordelen, klinken de songs op Bouquet Champêtre wat mij betreft heerlijk authentiek. 

Fleur is op de cover van haar nieuwe album omgeven door bont gekleurde bloemen en die symboliseren wat mij betreft de songs op het album. Bouquet Champêtre is een veelzijdiger album dan het debuut van Fleur en kan zowel uit de voeten met vintage Yé-yé als met wat lieflijkere of juist melancholischere Franse popsongs. 

Haar platenlabel geeft aan dat het album is geïnspireerd door albums als Pet Sounds van The Beach Boys, Odessey And Oracle van The Zombies en 1968 van France Gall en door de Motown soul. Mijn fantasie rijkt niet ver genoeg om dat allemaal te horen op Bouquet Champêtre, al hoor ik het vleugje Motown wel, maar dat het tweede album van Fleur een verrassend veelkleurig karakter is, is zeker. 

Dave Von Raven was deze keer kennelijk niet beschikbaar, maar Arjan Spies tekent wederom voor de productie, dit keer bijgestaan door The Kik collega Paul Zoontjens (a.k.a. Simon Keats). Het is, net als op het debuut van Fleur, een productie die de sfeer van de jaren 60 perfect weet te vangen. De Nederlandse muzikanten tekenen overigens ook voor de geweldige instrumentatie vol nostalgie en een beetje weemoed. 

Bouquet Champêtre klinkt nog wat mooier en authentieker dan zijn voorganger en is bovendien een album waarvan je, ondanks alle melancholie, ontzettend vrolijk wordt. Vergeleken met haar debuutalbum is Fleur beter gaan zingen en ook de songs van de Brabantse muzikante zijn alleen maar beter geworden. 

Bouquet Champêtre is het soort album dat in Frankrijk nauwelijks meer gemaakt wordt, maar onze eigen Fleur laat horen dat het genre waarin ze zich beweegt nog springlevend is en een stuk interessanter dan de wat eendimensionale Franse dance-pop, die momenteel domineert. Ik hoop dat Serge Gainsbourg hierboven wat meekrijgt van het tweede album van Fleur en weet bijna zeker dat hij tevreden zal glimlachen wanneer Bouquet Champêtre door de hemelse speakers klinkt. Erwin Zijleman

De muziek van Fleur is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse muzikante: https://yeyefleur.bandcamp.com/album/bouquet-champ-tre-lp-cd-mc.


Bouquet Champêtre van Fleur is verkrijgbaar via de Mania webshop: