21 november 2022

Anna Mieke - Theatre

De Ierse singer-songwriter Anna Mieke heeft een prachtig folky album afgeleverd, dat een fraai evenwicht heeft gevonden tussen invloeden uit het verleden en songs die in alle opzichten buiten de lijntjes kleuren
Theatre van Anna Mieke is een album dat bol staat van de invloeden uit de traditionele Britse en Ierse folk, maar toch is het geen moment een echt traditioneel folkalbum. Daarvoor zijn de songs, maar ook de instrumentatie en de zang op het tweede album van de Ierse muzikante te spannend. De instrumentatie bestaat in de basis uit fraai akoestisch gitaarspel, maar Anne Mieke omringt dit gitaarspel met bijzondere accenten van een arsenaal aan instrumenten en kleurt ook met haar stem deels buiten de lijntjes van de traditionele folk. Het levert een album op dat onmiddellijk indruk maakt, maar de bijzondere geheimen van Theatre moet je dan nog leren kennen.


Bij de naam Anna Mieke dacht ik in eerste instantie aan een Nederlandse muzikante, maar dat blijkt niet het geval. Anna Mieke (Bishop) is afkomstig uit het Ierse Wicklow en het deze week verschenen Theatre is haar tweede album en de opvolger van het in 2020 verschenen Idle Mind. Dat de wieg van Anna Mieke in Ierland stond is overigens goed te horen op haar nieuwe album, dat absoluut invloeden uit de Ierse folk bevat. 

Dat levert al snel nogal traditioneel klinkende albums op en daar ben ik meestal niet zo gek op. Anna Mieke heeft op Theatre echter de balans gevonden tussen invloeden uit het verleden en meer eigentijdse klanken. De Ierse muzikante heeft ook nog eens een opvallend spannend album gemaakt, dat zich makkelijk opdringt, maar dat ook beschikt over de nodige groeipotentie. 

Dat spannende zit allereerst in de muzikale inkleuring van de songs van de Ierse muzikante. Theatre trekt direct de aandacht door een warm geluid vol muzikaal vuurwerk. Anna Mieke maakte haar nieuwe album met een aantal prima muzikanten en de songs op het album werden in de basis opgenomen in een live setting. Het muzikale vuurwerk komt vooral van het knappe en soms onnavolgbare akoestische gitaarwerk, maar ook de bijdragen van onder andere orgel, saxofoon, klarinet, synths, viool en harp dragen bij aan een veelkleurig geluid, waarin, mede ook door de bijzondere percussie, van alles gebeurt. 

Het is een geluid dat absoluut folky genoemd mag worden, maar ik vind het een stuk avontuurlijker dan het geluid op de wat traditioneler aandoende Britse of Ierse folkalbums. Theatre heeft af en toe wel wat weg van de vroege albums van Kathryn Williams, van het geweldige What A Boost van Rozi Plain en van de albums van This Is The Kit, maar Anna Mieke weet zich ook te onderscheiden van haar soortgenoten. 

In muzikaal opzicht is Theatre een spannend maar ook bijzonder mooi album en ook de songs op het album bieden zowel avontuur als schoonheid. De meeste songs op Theatre kiezen voor een betrekkelijk laag tempo en kabbelen aan de ene kant aangenaam voort, maar de muziek van Anna Mieke laat aan de andere kant ook vrijwel continu bijzondere dingen horen, waardoor je geen moment wilt missen van het album. 

Anna Mieke geeft de bijzondere instrumentatie op haar nieuwe album alle ruimte, maar ze maakt ook songs met een kop en een staart en is bovendien een uitstekend zangeres. Ook de zang op Theatre is zeker niet alledaags. Anna Mieke beschikt over een stem die gemaakt lijkt voor wat traditioneel aandoende Britse folk, maar ook in vocaal opzicht kleurt het nieuwe album van de Ierse muzikante met enige regelmaat buiten de lijntjes met bijzondere zanglijnen. 

Ik was eigenlijk direct gecharmeerd van het bijzondere geluid van Anna Mieke, maar Theatre is ook een album dat de tijd moet krijgen om te groeien. Bij herhaalde beluistering ontdek je steeds weer nieuwe lagen in de razend knappe instrumentatie en strelen de bijzondere accenten in deze instrumentatie steeds nadrukkelijker het oor. Hetzelfde geldt voor bijzondere zang op het album en de vaak spannende songstructuren. Het valt met het aanbod van het moment niet mee om op te vallen, maar dit bijzondere album verdient echt alle aandacht. Erwin Zijleman

De muziek van Anna Mieke is ook verkrijgbaar via de bandcanp pagina van de Ierse muzikante: https://annamieke.bandcamp.com/album/theatre.


Theatre van Anna Mieke is verkrijgbaar via de Mania webshop: