03 november 2022

Luke Haines & Peter Buck - All The Kids Are Super Bummed Out

Luke Haines schudt, samen met voormalig R.E.M. gitarist Peter Buck, de uitstekende songs op All The Kids Are Super Bummed Out weer uit zijn mouw en doet dat ook dit keer zonder compromissen
Luke Haines had zomaar kunnen uitgroeien tot een van de allergrootsten uit de Britse muziekgeschiedenis, maar daarvoor deed de Britse muzikant, na de geweldige albums van zijn band The Auteurs, net wat teveel waar hij zelf zin in had. Het solowerk van Luke Haines had daardoor misschien net wat teveel scherpe kantjes, die er weer wat af werden gevijld op het album dat hij twee jaar geleden maakte met voormalig R.E.M. gitarist Peter Buck, die de laatste jaren grossiert in hobbyprojecten. De samenwerking tussen de Britse en de Amerikaanse muzikant krijgt deze week een vervolg op All The Kids Are Super Bummed Out, dat even geniale als compromisloze songs bevat.


De Britse muzikant Luke Haines is wat mij betreft een muzikaal genie, al komt dat er in zijn wat wispelturige oeuvre lang niet altijd uit. Luke Haines dook in 1993 voor het eerst op met New Wave, het briljante debuutalbum van zijn band The Auteurs. Het is een album dat bijna 30 jaar later nog minstens net zo opwindend klinkt als op de dag van de release en dat ik persoonlijk schaar onder de allerbeste albums uit de jaren 90. 
Luke Haines zou uiteindelijk vier albums maken met The Auteurs. Het zijn stuk voor stuk uitstekende albums, maar New Wave steekt er voor mij toch bovenuit. 

De Britse muzikant maakte sindsdien een flinke stapel albums met de band Black Box Recorder, als Baader Meinhof en onder zijn eigen naam. Het zijn stuk voor stuk albums vol goede ideeën en hier en daar een briljante song, maar het zijn ook albums die continu uit de bocht vliegen en het zijn bovendien albums die op teveel gevoelige teentjes stappen en tegen teveel heilige huisjes schoppen om een heel groot publiek aan te spreken. Luke Haines is daarom, ondanks zijn kwaliteiten als songwriter, uitgegroeid tot hooguit een cultartiest. 

Twee jaar geleden maakte Luke Haines samen met voormalig R.E.M. gitarist Peter Buck het uitstekende Beat Poetry For Survivalists. Het was een album met het uit duizenden herkenbare Luke Haines geluid, al is het maar vanwege de karakteristieke stem van de Britse muzikant, maar de songs op het album waren ook net wat toegankelijker dan de soloalbums van de eigenzinnige Brit. 

De samenwerking met Peter Buck smaakte kennelijk naar meer, want deze week verscheen All The Kids Are Super Bummed Out, een heus dubbelalbum met bijna zeventig minuten muziek. Met songtitels als The British Army On LSD, The Commies Are Coming, Diary Of A Crap Artist, Waiting for the UFOs is het weer een typisch Luke Haines album, maar net als op Beat Poetry For Survivalists heeft Peter Buck de Britse muzikant ook dit keer in een net wat toegankelijkere richting geduwd. 

Op de bandcamp pagina staat niet veel informatie over het album: “During the last two years, over lockdowns, Luke Haines and Peter Buck retreated to a cold war bunker and recorded this double album/manifesto, monster-piece and masterpiece, in answer to the question: Why are all the Kids super bummed out?”, maar ook dit keer schreven de twee samen alle songs, tekende Luke Haines voor de herkenbare vocalen en nam Peter Buck een aantal bevriende muzikanten mee, onder wie Scott McCaughey (Minus 5), Linda Pitmon (The Baseball Project) en Patti Smith Group gitarist Lenny Kaye. 

Zoals zo vaak bij Luke Haines worden geniale momenten afgewisseld met net wat minder goede ideeën, maar de Britse muzikant doet wel precies waar hij zin in heeft en dat siert hem. Ook All The Kids Are Super Bummed Out is weer niet zo geniaal als New Wave van The Auteurs, maar het album is in de 70 minuten dat het duurt vrijwel continu goed voor een glimlach en bevat een aantal geniale Luke Haines songs. 

Bij Luke Haines weet je inmiddels altijd dat het beter of zelfs veel beter had gekund, maar ook All The Kids Are Super Bummed Out is wat mij betreft weer van een niveau dat ruimschoots boven de middelmaat uitsteekt, mede dankzij de bijdragen van de al even eigenzinnige Peter Buck. Erwin Zijleman

De muziek van Luke Haines & Peter Buck is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikant: https://lukehainesofficial.bandcamp.com/album/all-the-kids-are-super-bummed-out.


All The Kids Are Super Bummed Out van Luke Haines en Peter Buck is verkrijgbaar via de Mania webshop: