01 november 2022

Benjamin Clementine - And I Have Been

De eigenzinnige Britse muzikant Benjamin Clementine kiest op And I Have Been voor een wat minder pretentieus en vooral wat toegankelijker geluid, al zijn dit in zijn geval zeer relatieve begrippen
Benjamin Clementine dwong met zijn eerste twee albums is muzikaal opzicht respect af, maar hij was bij mij ook goed voor een allergische reactie. Zijn na een stilte van vijf jaar verschenen derde album roept vooralsnog gemengde reacties op, maar van de drie albums van Benjamin Clementine vind ik And I Have Been de meest aansprekende. Op zijn derde album maakt de Britse muzikant muziek die net wat minder pretentieus en ook wat soulvoller is, waardoor de songs op het album, in ieder geval bij mij, minder tegen de haren instrijken. Op hetzelfde moment is Benjamin Clementine er ook in geslaagd om zijn unieke eigen geluid te behouden. Win-win situatie wat mij betreft.


Toen ik een tijdje geleden het nieuwe album van de Britse muzikant Benjamin Clementine in handen kreeg, voelde ik in eerste instantie vooral weerstand. Er zijn ook wel wat redenen om niet te houden van de muzikant uit Londen. Zo staat hij niet bekend als een bijzonder aangenaam persoon en maakt hij ook nog eens nogal pretentieuze muziek, die hij wat hautain vertolkt. Verder hebben we sinds zijn jaloersmakende huwelijk met Flo Morrissey niets meer gehoord van deze geweldige Britse singer-songwriter, waar we hem ook mooi de schuld van kunnen geven. 
Flink wat weerstand dus, maar And I Have Been nam de meeste weerstand vrij snel weg. 

And I Have Been is de opvolger van het inmiddels net iets meer dan vijf jaar oude I Tell A Fly, dat volgde op het helemaal aan het begin van 2015 verschenen At Least For Now, het debuutalbum van de Britse muzikant, die in de jaren voor zijn doorbraak als dakloze verbleef in Parijs. De eerste twee albums van Ben Clementine konden rekenen op superlatieven van de critici en het zijn albums die ik uiteindelijk heb leren waarderen, al blijf ik ze erg pretentieus vinden. Tussen al deze pretenties slaagde Benjamin Clementine er wel in om een uniek eigen geluid neer te zetten, dat zich zowel in muzikaal als in vocaal opzicht niet makkelijk liet vergelijken met de muziek van anderen. 

Het is een geluid dat op And I Have Been toch wel een metamorfose heeft ondergaan. De minimalistische klassieke instrumentatie van de eerste twee albums heeft plaatsgemaakt voor een wat toegankelijker en wat soulvoller geluid en ook de zang van Benjamin Clementine strijkt wat mij betreft wat minder tegen de haren in. Het betekent overigens niet dat de Britse muzikant opeens zorgeloze souldeuntjes maakt, want ook And I Have Been is een behoorlijk pretentieus album. Toch is het met afstand het meest toegankelijke album van de Britse muzikant tot dusver. 

And I Have Been klinkt soulvoller dan we van Ben Clementine gewend zijn, maar het is wel zeer theatrale soul die de Britse muzikant maakt. De instrumentatie bestaat vooral uit piano en heel veel strijkers, van wie de eerste betrekkelijk ingetogen en klassiek klinkt, maar de tweede behoorlijk en hier en daar zelfs wat pompeus uitpakken. 

De ruimte die wordt open gelaten door de nog steeds wat klassiek aandoende instrumentatie, waaraan hier en daar ook blazers en ritmes zijn toegevoegd, wordt bijna volledig gevuld door de stem van Benjamin Clementine, die dit keer (gelukkig) minder vertrouwt op de vocale capriolen van zijn vorige albums, maar die nog altijd behoorlijk expressief zingt. Door af en toe ook nog stevig aangezette koortjes toe te voegen, klinkt And I Have Been behoorlijk vol, maar het album bevat ook een aantal rustpunten. 

Ik ben benieuwd hoe de fans van Benjamin Clementine tegen de koerswijziging aankijken, maar zelf ben ik wel gecharmeerd van het wat toegankelijkere en net wat soulvollere geluid op And I Have Been. Het is een geluid dat volgend jaar al weer een vervolg moet gaan krijgen op wat volgens Benjamin Clementine zijn echte derde album gaat worden. Die bewering maakt van And I Have Been mogelijk niet meer dan een tussendoortje, maar daarvoor vind ik de twaalf tracks op het deze week verschenen album van Benjamin Clementine echt veel te goed. Erwin Zijleman

De muziek van Benjamin Clementine is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikant: https://clementinesart.bandcamp.com/album/and-i-have-been.