06 april 2023

NinaLynn - A Taste Of The Wild

De Nederlandse singer-songwriter NinaLynn schaarde zich twee jaar geleden met veel overtuiging onder de smaakmakers van de Nederlandse rootsmuziek en laat op A Taste Of The Wild horen dat het nog beter kan
Met het uitstekende Hummingbird gaf Nina Woerden, oftewel NinaLynn, aan het begin van 2021 een fraai visitekaartje af. Het album klonk prachtig, stond vol met aansprekende songs en liet een zeer getalenteerde zangeres horen. Het deze week verschenen A Taste Of The Wild is een logisch vervolg op de terecht geprezen voorganger, maar bevalt me nog wat beter. In muzikaal opzicht is het ook dit keer smullen en ook de zang van Nina Woerden is weer prachtig, maar het zijn vooral de songs die groei laten horen. NinaLynn laat op A Taste Of The Wild horen dat ze binnen de Amerikaanse rootsmuziek op een breed terrein uit de voeten kan en maakt wat mij betreft diepe indruk.


De Nederlandse singer-songwriter Nina Woerden dook net iets meer dan twee jaar geleden als NinaLynn op met het album Hummingbird. In plaats van een album stond eigenlijk een wereldreis in de planning, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Dat was slecht nieuws voor Nina Woerden, maar goed nieuws voor de liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek, want Hummingbird was echt een uitstekend album. 

NinaLynn maakte haar, naar later bleek, tweede album met een aantal gelouterde Nederlandse muzikanten, wat een geluid opleverde dat niet onder deed voor dat op de betere albums uit Nashville. Hummingbird was een stuk indrukwekkender dan het in 2019 verschenen Imaginations en werd eind 2021 door menig liefhebber van Amerikaanse rootsmuziek terecht geschaard onder de betere albums in het genre dat jaar. 

Dat was deels de verdienste van de prima muzikanten die waren te horen op Hummingbird, maar Nina Woerden maakte ook zelf veel indruk met haar bijzonder mooie stem, die me af en toe wel wat aan Alison Krauss deed denken. Op Hummingbird liet de Nederlandse singer-songwriter bovendien een zeer gevarieerd geluid horen met vooral invloeden uit de folk, country en bluegrass, maar ook uitstapjes richting omliggende genres binnen de Amerikaanse rootsmuziek werden niet geschuwd. 

Deze week keert NinaLynn terug met haar derde album en ook A Taste Of The Wild is weer een bijzonder goed album. NinaLynn maakte ook haar nieuwe album met producer en multi-instrumentalist Janos Koolen, die wederom een aantal uitstekende muzikanten naar de Nederlandse studio haalde. Ook A Taste Of The Wild sleurt je echter in sneltreinvaart het diepe zuiden van de Verenigde Staten in. 

Direct in de openingstrack hoor je dat NinaLynn alleen maar is gegroeid. De openingstrack van haar nieuwe album maakt indruk met een veelkleurig geluid, dat de tradities van de Amerikaanse rootsmuziek eert, maar dat ook buiten de lijntjes durft te kleuren, onder andere met zeer fraai accordeonspel. Dat buiten de lijntjes kleuren doet Nina Woerden ook met haar zang, die durft te variëren, maar ook uitermate trefzeker is, waarna Fay Lovsky het af maakt met bijzondere achtergrondzang. 

NinaLynn schakelde op Hummingbird makkelijk tussen de verschillende genres binnen de Amerikaanse rootsmuziek en dat doet ze nog wat nadrukkelijker op A Taste Of The Wild, dat het ene moment aangenaam authentiek klinkt en het volgend moment heerlijk lichtvoetig. De instrumentatie op A Taste Of The Wild vind ik nog wat mooier dan die op het vorige album van NinaLynn en ook in vocaal opzicht vind ik het nieuwe album nog net wat overtuigender. 

De meeste groei hoor ik echter in de songs, die stuk voor stuk aansprekender zijn dan die op het vorige album. Nina Woerden schreef samen met een aantal collega songwriters een serie geweldige songs, die vervolgens met veel precisie en met veel gevoel worden uitgevoerd. Het zijn in de meeste gevallen songs waarvoor de smaakmakers in het genre zich niet zouden schamen.

A Taste Of The Wild zal in Nederland en zeker daarbuiten normaal gesproken minder aandacht krijgen dan de albums van de Amerikaanse collega’s van NinaLynn, maar het album doet echt niet onder voor de albums die momenteel in de Verenigde Staten worden gemaakt. Integendeel. NinaLynn was met Hummingbird nog vooral een grote belofte, maar die is ze absoluut voorbij met het uitstekende A Taste Of The Wild. Erwin ZijlemanA Taste Of The Wild van NinaLynn is verkrijgbaar via de Mania webshop: