18 april 2023

Feist - Multitudes

Het is lang stil geweest rond de Canadese muzikante (Leslie) Feist, maar op het behoorlijk ingetogen maar ook avontuurlijke Multitudes benadert ze moeiteloos het niveau van haar vorige albums
Leslie Feist is misschien niet heel productief, maar alles dat de Canadese muzikante tot dusver heeft gemaakt is heel goed. Het geldt ook weer voor het na een stilte van zes jaar verschenen Multitudes. Het is een behoorlijk ingetogen album geworden, al klinkt een aantal songs wat voller en zijn in alle songs mooie accenten verstopt, die je prachtig hoort wanneer je het album met een koptelefoon beluistert. De ingetogen klanken passen uitstekend bij de mooie stem van de Canadese muzikante, die haar songs met veel gevoel vertolkt. Multitudes is een prachtige aanvulling op het niet heel grote maar o zo mooie oeuvre van Leslie Feist en groeit nog wel even door.Het deze week verschenen Multitudes is pas het vijfde reguliere album van de Canadese muzikante (Leslie) Feist en dat is niet veel voor een muzikante die al in de vroege jaren 90 opdook in de muziekscene van Calgary, al droeg ze natuurlijk ook bij aan een aantal albums van het Canadese muzikantencollectief Broken Social Scene. 

Naast de vijf reguliere albums is er het door bijna niemand opgemerkte debuutalbum Monarch (Lay Your Jewelled Head Down) uit 1999, de verzameling restmateriaal Open Season uit 2006 en de live-registratie Look At What The Light Did Now, maar ook met deze albums blijft het oeuvre van Leslie Feist redelijk bescheiden. 

Tegenover de beperkte kwantiteit staat een hoge kwaliteit, want Let It Die (2004), The Reminder (2007), Metals (2011) en Pleasure (2017) zijn allemaal uitstekende albums. Het lijstje jaartallen laat zien dat Feist al eerder een stilte van zes jaar liet vallen en dat is ook de tijd die er tussen Pleasure en Multitudes zit. 

Na het behoorlijk ingetogen Pleasure opent Multitudes opvallend uitbundig met opvallende ritmes, flink wat elektronica en expressieve zang. De openingstrack van Multitudes klinkt als de muziek die Kate Bush mogelijk zou hebben gemaakt wanneer ze een aantal decennia later was geboren, maar het is ook onmiskenbaar Feist. 

Na de experimentele openingstrack keert Leslie Feist terug naar de ingetogen en folky songs die we van haar kennen. Wanneer de Canadese muzikante zich in het eerste deel van Forever Before alleen laat begeleiden door een akoestische gitaar, hoor je goed hoe mooi haar stem is en hoeveel gevoel ze kan leggen in haar zang. 

Multitudes bevat veel meer songs waarin de instrumentatie redelijk ingetogen, eenvoudig en akoestisch is en Leslie Feist het vooral moet doen met haar stem. Het maakt de openingstrack wat atypisch, maar ik ben persoonlijk zeer gecharmeerd van de meer folky songs, al is het maar omdat Leslie Feist ze met veel gevoel en zeggingskracht vertolkt. Multitudes bevat zeker niet alleen spaarzaam ingekleurde songs, al vormen de akoestische gitaar en zang wel de basis van de meeste songs op het album, die hier en daar worden versierd met extra lagen zang of subtiele elektronica. Multitudes is uiteindelijk het meest ingetogen album van Feist, maar het zou ook zomaar uit kunnen groeien tot het mooiste album van de Canadese muzikante. 

Feist probeert incidenteel om haar tijdloze folky songs te vernieuwen, maar meer dan haar vorige albums gaat de Canadese muzikante op Multitudes terug in de tijd. Feist heeft zich op haar nieuwe album, dat ze maakte in roerige tijden, absoluut laten beïnvloeden door de singer-songwriters uit de Laurel Canyon scene van de late jaren 60 en vroege jaren 70. Dat is op het moment een belangrijke inspiratiebron, maar in tegenstelling tot de meeste van haar collega’s heeft Feist een album gemaakt dat ondanks de echo’s uit het verleden altijd eigentijds klinkt. 

De Canadese muzikante zoekt hier en daar het experiment met meerdere lagen vocalen, maar kan ook zomaar een groots klinkende popsong als Borrow Trouble uit de hoge hoed toveren, wat van Multitudes een veelzijdig album maakt. Het is een album dat door de ingetogen klanken en de mooie zang bijzonder makkelijk overtuigt, maar Multitudes is ook een album waarop heel veel bijzonders te ontdekken is en dat blijft nog lange tijd het geval. Erwin Zijleman

De muziek van Feist is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://feistband.bandcamp.com/album/multitudes.


Multitudes van Feist is verkrijgbaar via de Mania webshop: